Теми статей
Обрати теми

Уведення до штатного розпису позашкільного навчального закладу посади методиста з обліку кадрів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УВЕДЕННЯ ДО ШТАТНОГО РОЗПИСУ ПОЗАШКІЛЬНОГО навчального ЗАКЛАДУ ПОСАДИ МЕТОДИСТА З ОБЛІКУ КАДРІВ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Оскільки Типовими штатами № 202 не передбачено посаду інспектора з кадрів, до штатного розпису позашкільного навчального закладу освіти (ЦДЮТ) уведено посаду методиста з обліку кадрів. На цю посаду прийнято досвідченого фахівця-кадровика з вищою, але не педагогічною освітою. Посаду методиста з обліку кадрів включено до тарифікаційного списку педагогічних працівників нашого закладу. Просимо роз’яснити:

— чи правомірно надавати методисту з обліку кадрів щорічну відпустку — 42 календарні дні, а в разі стажу понад 3 роки — виплачувати надбавку за вислугу років;

— чи повинен методист з обліку кадрів проходити атестацію як педагогічний працівник?

(Донецька обл.)

 

Штатний розпис позашкільного навчального закладу розробляється в межах затвердженого центральними та місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування фонду заробітної плати, дотримуючись найменування посад, передбачених Примірними типовими штатними нормативами позашкільних навчальних закладів державної і комунальної форми власності системи Міністерства освіти і науки України, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 11.03.2010 р. № 202 (далі — Типові штати № 202).

Так, відповідно до п. 2.50 розд. ІІ цих Типових штатів посада методиста вводиться за кожним напрямом позашкільної освіти відповідно до статуту закладу в такій кількості, щоб фонд оплати праці не перевищував 25 % фонду, передбаченого на оплату праці керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи

Посаду «методист з обліку кадрів» Типовими штатами № 202 не передбачено, і вона вводитися до штатного розпису позашкільного навчального закладу не може.

Так, згідно з п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58), записи про найменування роботи, професії чи посади, на яку прийнято працівника, виконуються відповідно до найменування професій та посад, зазначених у Класифікаторі професій ДК 003:2010, затвердженому наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор професій).

Назви посад у штатних розписах позашкільних навчальних закладів, мають відповідати професійним назвам робіт, зазначеним у Класифікаторі професій. Крім того, оформляючи необхідну документацію (трудові книжки, накази, тарифікаційні списки тощо), необхідно записувати назви посад працівників згідно з цим Класифікатором.

Класифікатором професій посаду «методист з обліку кадрів» не передбачено. У разі якщо під час прийняття на роботу працівнику буде зроблено запис у трудову книжку про те, що його прийнято на посаду «методист з обліку кадрів», це буде порушенням п. 2.14 Інструкції № 58, Класифікатора професій і Типових штатів № 202.

Згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посаду методиста віднесено до педагогічних посад.

Частиною 1 ст. 21 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III установлено, що педагогічним працівником позашкільного навчального закладу має бути особа з високими моральними якостями, яка має вище педагогічне чи іншу професійну освіту, належний рівень професійної підготовки, здійснює педагогічну діяльність, забезпечує результативність та якість своєї роботи, фізичний та психічний стан здоров’я якого дозволяє виконувати професійні обов’язки в позашкільних навчальних закладах. Педагогічним працівником позашкільного навчального закладу може бути також народний умілець із високими моральними якостями за умови забезпечення належного результативності навчально-виховного процесу.

Отже, уводячи до штатного розпису посаду «методист», слід ураховувати, що такий працівник здійснюватиме педагогічну діяльність. У зв’язку з цим прийняття на посаду методиста працівника, який займатиметься виключно кадровими питаннями, суперечить чинному законодавству.

Оскільки Типовими штатами № 202 дійсно не передбачено посаду «інспектор із кадрів», то при вирішенні питання можливі такі варіанти:

1) не вводячи посади інспектора з кадрів, керівник ЦДЮТ може покласти виконання таких обов’язків на іншого працівника (секретаря-друкарку, діловода), установивши йому доплату до посадового окладу з урахуванням конкретних результатів роботи в межах наявного фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період. Ідеться про надбавку в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки) за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність, напруженість у роботі, передбаченої п.п. «а» п.п. 2 п. 4 наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557. При цьому нагадаємо: оскільки ст. 31 КЗпП забороняє вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором, виконання будь-якої роботи за межами трудової функції можливо тільки за згодою сторін;

2) керівник ЦДЮТ, керуючись п. 1.2 Типових штатів № 202, може ввести посаду інспектора з кадрів за рахунок іншої посади в межах однієї категорії. Наприклад, якщо штатним розписом передбачено посаду «бухгалтер», її можна замінити посадою «інспектор з кадрів».

Зверніть увагу: заміняти педагогічні посади на адміністративно-господарські заборонено. Так, згідно з п. 1.2 Типових штатів № 202 у разі потреби керівникам закладів надається право змінювати штати окремих структурних підрозділів за рахунок посад інших структурних підрозділів у межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період. Проте при цьому слід пам’ятати, що заміна посад працівників може здійснюватися тільки в межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого персоналу тощо);

3) у разі потреби посаду «інспектор з кадрів» може бути введено за окремим рішенням засновника (п. 1.3 Типових штатів № 202).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі