Теми статей
Обрати теми

Особливості розрахунку вартості платної послуги зі стажування лікарів-інтернів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОСОБЛИВОСТІ РОЗРАХУНКУ ВАРТОСТІ ПЛАТНОЇ ПОСЛУГИ ЗІ СТАЖУВАННЯ ЛІКАРІВ-ІНТЕРНІВ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На нашу думку, до розрахунку платної послуги зі стажування лікарів-інтернів, що надається лікарнею, мають бути включені матеріальні та інші видатки як загального, так і спеціального фондів. Чи правильно це?

(м. Харків)

 

Заклади та установи охорони здоров’я можуть надавати ті види платних послуг, що передбачені Переліком платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженим постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138.

Відповідно до п. 30 цього Переліку установи та заклади охорони здоров’я мають право надавати платні послуги зі стажування лікарів (провізорів) — інтернів у базових закладах та установах охорони здоров’я, якщо ці лікарі (провізори) — інтерни:

— закінчили недержавні вищі медичні (фармацевтичні) заклади освіти;

— закінчили державні вищі медичні (фармацевтичні) заклади освіти на умовах контракту;

— прийняті на роботу в недержавні заклади охорони здоров’я (недержавні фармацевтичні заклади, підприємства);

— повторно проходять інтернатуру;

— бажають отримати другу спеціальність в інтернатурі.

Базою для визначення ціни послуги є розрахунок витрат, пов’язаних з безпосереднім наданням послуги. Як визначено у п. 138.8 ст. 138 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг складається з витрат, прямо пов’язаних з виробництвом таких товарів, виконанням робіт, наданням послуг, а саме:

— прямих матеріальних витрат;

— прямих витрат на оплату праці;

— амортизації виробничих основних засобів та нематеріальних активів, безпосередньо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

— вартості придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

— інших прямих витрат, у тому числі витрат з придбання електричної енергії (включаючи реактивну).

При визначенні суми матеріальних та інших видатків доцільно дотримуватися рекомендацій, наданих у листі Міністерства охорони здоров’я України від 03.11.2004 р. № 10.03.67/1543 (далі — лист № 1543), зокрема, під час розрахунку вартості стажування лікарів (провізорів) — інтернів у базових закладах охорони здоров’я враховувати матеріальні та інші витрати у розмірі 10 % суми, яка припадає на одну штатну посаду працівника закладу охорони здоров’я.

Щоб вирішити питання стосовно того, видатки якого фонду — загального чи спеціального слід враховувати при розрахунку вартості послуги зі стажування, необхідно визначити умови проходження інтернатури.

Що тут мається на увазі? Якщо в установі діє окреме госпрозрахункове відділення, безпосередньо в якому проходять стажування лікарі-інтерни, то до розрахунку доцільно включити видатки лише цього відділення, тобто видатки спеціального фонду. Наприклад, стоматологічна поліклініка має госпрозрахункове зубопротезне відділення, і лікарі-інтерни проходять стажування лише в цьому відділенні, то доцільно до розрахунку вартості включити видатки лише цього відділення.

Якщо ж установа охорони здоров’я не має окремого відділення, яке існує за рахунок коштів спеціального фонду, то до розрахунку беруться видатки як загального, так і спеціального фондів. Але і при цьому слід враховувати доцільність включення тих чи інших видатків і в кожному випадку до калькуляції включати лише обґрунтовані витрати, як це передбачено п. 20 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228.

Розглянемо врахування матеріальних та інших витрат у вартості послуги зі стажування лікарів-інтернів на прикладі.

Приклад . Припустимо, що в лікарні немає окремого відділення, яке існує за рахунок коштів спецфонду та в якому інтерни могли б проходити стажування. Кількість штатних одиниць складає 125,5, а видатки лікарні за рахунок загального та спеціального фондів такі:

 

КЕКВ

Найменування витрат

Сума,
грн.

1131

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування

43250

1132

Медикаменти та перев’язувальні матеріали

78540

1134

Оплата послуг (крім комунальних)

48623

1135

Інші видатки

8200

1130

 

178613

1161

Оплата теплопостачання

54210

1162

Оплата водопостачання та водовідведення

8750

1163

Оплата електроенергії

9250

1164

Оплата природного газу

1500

1165

Оплата інших комунальних послуг

950

1160

 

74660

Усього

 

253273

 

Таким чином, накладні видатки становлять 253273 грн.

Сума накладних видатків на одну штатну одиницю складає 2018,11 грн. (253273 грн. : 125,5 шт. од.).

З урахуванням рекомендації з листа № 1543 сума матеріальних та інших видатків для розрахунку вартості плати за стажування лікарів-інтернів складе 201,81 грн. (2018,11 грн. х 10 : 100).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі