Теми статей
Обрати теми

Щодо атестації педагогічних працівників

Редакція ББ
Лист від 06.03.2013 р. № 2/5-13-576

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО АТЕСТАЦІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Лист від 06.03.2013 р. № 2/5-13-576

 

<…>

Питання атестації педагогічних працівників регулюються Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення).

Відповідно до пункту 3.17 Типового положення, за працівниками, які перервали роботу на педагогічній посаді (незалежно від тривалості перерви у роботі) зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після прийняття їх на роботу.

Якщо кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії», присвоєна педагогічному працівнику у 2004 році, не втрачена на час звільнення його з роботи у 2006 році, то при відновленні у 2012 році педагогічної діяльності працівником, згідно з пунктом 3.17 Типового положення, кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії» зберігається.

Пунктом 3.22 Типового положення визначено, що за педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у ньому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації.

Єдиними вимогами для збереження кваліфікаційної категорії при цьому має бути те, що перехід здійснюється з однієї педагогічної посади на іншу педагогічну посаду, а також наявність у працівника відповідної освіти, необхідної для його зарахування на цю посаду.

Згідно з пунктом 3.18 Типового положення, педагогічні працівники, які працюють у навчальних закладах за сумісництвом або на умовах строкового трудового договору, атестуються на загальних підставах.

Як правило, атестація педагогічних працівників, які за основним місцем роботи та у навчальних закладах, де вони працюють за сумісництвом, обіймають однакові посади, здійснюється за основним місцем роботи.

Щодо атестації педагогічного працівника, який атестується у поточному навчальному році та з 15 лютого перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, повідомляємо. Якщо згідно з графіком роботи атестаційної комісії завершено вивчення педагогічної діяльності такого педагога, то атестаційна комісія за результатами атестації має прийняти рішення про відповідність педагогічного працівника обійманій посаді та про присвоєння кваліфікаційної категорії (педагогічного звання) або про відповідність раніше присвоєній кваліфікаційній категорії (педагогічному званню). Перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами після завершення вивчення професійної діяльності працівника не може бути підставою для перенесення атестації.

Відповідно до пункту 3.6 Типового положення, атестація може бути проведена за відсутності педагогічного працівника, якщо він надав на це письмову згоду.

 

Заступник директора Департаменту,
начальник відділу І. Панасюк

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ ДЕРЖФІНІНСПЕКЦІЇ

АТЕСТАЦІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ:
 РОЗ’ЯСНЮЄ МОНМС

Незважаючи на те що на підставі вимог Типового положення про атестацію педагогічних працівників від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930) педагогічні працівники проходять атестацію вже третій рік, на практиці виникають усе нові і нові запитання.

У листі, що коментується, МОНМС надало роз’яснення щодо деяких з них. Розглянемо по черзі.

 

Застосування п. 3.17 Типового положення № 930

Відповідно до п. 3.17 Типового положення № 930 за працівниками, які перервали роботу на педагогічній посаді (незалежно від тривалості перерви в роботі), зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після прийняття їх на роботу.

При цьому, як підкреслило МОНМС у листі, що коментується, зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання, які на момент звільнення педагогічного працівника не втратили свою дію.

Зі свого боку також зауважимо, що присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання зберігаються в тому разі, якщо педагогічний працівник відновив педагогічну діяльність на тій же посаді, щодо якої проходив атестацію.

Приклад 1 . Педагогічному працівнику за результатами атестації у квітні 2002 року було присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії». У жовтні 2003 року він вийшов на пенсію за вислугу років. У вересні 2012 року працівник відновив свою педагогічну діяльність на попередній посаді. У зв’язку з тим, що на момент звільнення у 2003 році присвоєна кваліфікаційна категорія не втратила свою дію, після відновлення педагогічної діяльності за працівником збережеться присвоєна кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії». Чергову атестацію такий працівник повинен пройти не пізніше квітня 2014 року.

Приклад 2 . Педагогічному працівнику за результатами атестації у квітні 2002 року було присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії». У травні 2008 року він перервав педагогічну діяльність. У вересні 2012 року працівник відновив свою педагогічну діяльність на попередній посаді. У зв’язку з тим, що на момент звільнення у 2008 році присвоєна кваліфікаційна категорія втратила свою дію, після відновлення педагогічної діяльності за працівником не збережеться раніше присвоєна кваліфікаційна категорія.

Приклад 3. Учителю математики за результатами атестації у квітні 2007 року було присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії». У жовтні 2009 року він припинив педагогічну діяльність. У грудні 2012 року працівник відновив свою педагогічну діяльність на посаді вихователя ГПД. Незважаючи на те що на момент звільнення у 2009 році присвоєна кваліфікаційна категорія не втратила свою дію, після відновлення педагогічної діяльності на іншій посаді за працівником не збережеться раніше присвоєна кваліфікаційна категорія.

 

Застосування п. 3.22 Типового положення № 930

Згідно з п. 3.22 Типового положення № 930 за педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади в цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації.

Як підкреслило МОНМС у листі, що коментується, основними вимогами в цьому випадку є:

перехід (а не суміщення або сумісництво) до іншої установи або на іншу посаду в цій же самій установі;

наявність у працівника відповідної освіти. Нагадаємо: відповідно до ч. 1 ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII педагогічною діяльністю можуть займатися особи з високими моральними якостями, які мають відповідну освіту, професійно-практичну підготовку, фізичний стан яких дозволяє виконувати службові обов’язки.

Також варто зауважити, що застосовувати норми п. 3.22 Типового положення № 930 не завжди є можливість. Так, наприклад, якщо вчитель школи перейшов на посаду керівника гуртка в цій же школі, присвоєна кваліфікаційна категорія в цьому випадку зберегтися не може, оскільки керівникам гуртків за результатами атестації присвоюються тарифні розряди (8 — 10). Це питання поки що повністю не врегульовано Типовим положенням № 930.

 

Особливості атестації сумісників

Третє запитання стосується особливостей атестації педагогічних працівників, які працюють за сумісництвом у різних навчальних установах або на умовах строкового трудового договору. Такі працівники атестуються на загальних підставах (п. 3.18 Типового положення № 930).

Атестація педагогічного працівника, який за основним місцем роботи та на роботі за сумісництвом обіймає однакові посади, як правило, здійснюється за основним місцем роботи. На місце роботи за сумісництвом такий працівник надає копію атестаційного листа.

Проходити атестацію за однією і тією самою посадою в різних навчальних закладах не потрібно. Якщо працівник обіймає різні посади, атестація здійснюється за кожною з посад.

 

Якщо на момент атестації працівниця перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами

Четверте запитання стосується атестації педагогічних працівників, які на момент атестації (березень — квітень) перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

Відповідно до п. 3.10 Типового положення № 930 керівники навчальних закладів складають списки педагогічних працівників, які підлягають атестації, та подають їх до відповідних атестаційних комісій щорічно до 10 жовтня.

Згідно з п. 3.3 Типового положення № 930 атестаційна комісія відповідно до затвердженого графіка роботи до 15 березня вивчає педагогічну діяльність осіб, які атестуються, шляхом відвідування уроків (навчальних занять), позаурочних заходів, вивчення рівня навчальних досягнень учнів, студентів, курсантів, слухачів, вихованців з предмета, який викладає педагогічний працівник, ознайомлення з навчальною документацією щодо виконання педагогічним працівником своїх посадових обов’язків, його участі в роботі методичних об’єднань, професійних конкурсах та інших заходах, пов’язаних з організацією навчально-виховної роботи тощо.

Як випливає з цього пункту, вивчення педагогічної діяльності осіб, які атестуються, здійснюється відповідно до затвердженого графіка роботи і може закінчитися в будь-який час до 15 березня.

Як підкреслило МОНМС в листі, що коментується, якщо атестаційна комісія до початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами педагогічного працівника згідно з графіком роботи атестаційної комісії закінчила вивчення його педагогічної діяльності, то за результатами атестації повинна прийняти рішення про відповідність (невідповідність) обійманій посаді та присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії.

Відповідно до п. 3.6 Типового положення № 930 за рішенням атестаційної комісії атестація може бути проведена за відсутності працівника, якщо він не з’явився на засідання атестаційної комісії з об’єктивних причин (службове відрядження, територіальна віддаленість, тривала хвороба та інші причини, що перешкоджають присутності на засіданні) і дав на це письмову згоду, за винятком випадків атестації працівників, щодо яких порушено питання про невідповідність обійманій посаді.

Також нагадаємо, що на час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до 3-х років (6-ти років) за педагогічними працівниками зберігаються кваліфікаційні категорії (тарифні розряди), педагогічні звання. Час перебування в таких відпустках не враховується при визначенні строку чергової атестації (п. 3.14 Типового положення № 930).

 

Світлана МЕРЕНКОВА,
 провідний державний фінансовий інспектор
 Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі