Теми статей
Обрати теми

Щодо вирішення окремих питань організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах

Редакція ББ
Лист від 27.02.2013 р. № 1/9-142

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО ВИРІШЕННЯ ОКРЕМИХ ПИТАНЬ ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Лист від 27.02.2013 р. № 1/9-142

 

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України на чисельні звернення керівників дошкільних навчальних закладів, з метою вирішення окремих питань з організації харчування дітей, зазначає наступне.

Згідно з п. 1.24 розділу I Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах від 17.04.2006 р. № 298/227 (далі— Інструкція) проби відбирають в об’ємі порцій для дітей молодшої вікової (ясельної) групи. У даному випадку мається на увазі: для дітей віком від 1 до 3 років. Також Інструкцією встановлено, що проби страв кожного прийому їжі зберігаються протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня, наприклад: сніданок до закінчення сніданку наступного дня, обід до закінчення обіду наступного дня тощо.

Зважаючи на те, що у дошкільних навчальних закладах можливі випадки відсутності необхідних продуктів харчування, допускається відхилення від примірного двотижневого меню. При цьому заміна основних продуктів за їх відсутності здійснюється відповідно до додатка 8 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (із змінами), таблиці норм заміни продуктів за енергоцінністю. За необхідності здійснювати корекцію з виконання затвердженого набору продуктів та згідно з п. 1.30 Інструкції кожні десять днів проводити аналіз якості харчування дітей.

 

Заступник Міністра
Б. Жебровський

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ОКРЕМІ ПИТАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ
У ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Процес організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (далі — ДНЗ) регламентує Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджена наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 17.04.2006 р. № 298/227 (далі — Інструкція № 298/227).

МОНмолодьспорту у листі, що коментується, надало роз’яснення щодо застосування деяких норм цієї Інструкції.

Пунктом 1.24 Інструкції № 298/227 визначено: щодня необхідно залишати добові проби кожної страви раціону . Добова проба страв є показником якості роботи кухарів закладу. Тому її відбирає кухар з казана у присутності медпрацівника або за відсутності медпрацівника — особи, відповідальної за організацію харчування дітей (визначеною наказом), в чистий посуд з кришкою (попередньо помиті та перекип’ячені) до видачі їжі дітям.

Проби відбирають в об’ємі порцій для дітей молодшої вікової групи, зберігають на харчоблоці у холодильнику при температурі +4 ... +8° C. Проби страв кожного прийому їжі зберігаються протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня, наприклад сніданок до закінчення сніданку наступного дня, обід до закінчення обіду наступного дня тощо.

Міносвіти у листі пояснює, що під порціями для дітей молодшої вікової групи розуміють порції для дітей від 1 до 3 років.

Зазначимо, що норми продуктів харчування для дітей дошкільного віку, в тому числі і для дітей віком від 1 до 3 років, визначені постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591 (далі — постанова № 1591).

Також Міносвіти у листі нагадало, що у ДНЗ є можливість здійснювати заміну продуктів харчування за їх відсутності.

Норми заміни продуктів за енергоцінністю наведені у додатку 8 до постанови № 1591.

Так, наприклад, 1 г яловичини можна замінити на 0,97 г кролятини, або на 0,54 г свинини тощо.

Відповідно до п. 1.30 Інструкції № 298/227 для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів медсестра веде Журнал обліку виконання норм харчування, форма якого наведена у додатку 9 до цієї Інструкції. На підставі даних цього Журналу кожні десять днів проводиться аналіз якості харчування, а за необхідності — його корекція.

При повному виконанні норм харчування можна не проводити розрахунок хімічного складу раціонів харчування тому, що затверджені норми харчування мають хімічний склад, що відповідає фізіологічним потребам дітей в основних харчових речовинах та енергії.

При невиконанні норм харчування до кінця місяця, з метою подальшої корекції харчування, необхідно проводити розрахунок основних інгредієнтів їжі (білків, жирів і вуглеводів) у раціонах харчування дітей відповідно до Таблиці хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування, наведеної у додатку 10 до Інструкції № 298/227.

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі