Теми статей
Обрати теми

Щодо робочого часу педагогічних працівників

Редакція ББ
Лист від 23.10.2012 р. № 413/13/116-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО РОБОЧОГО ЧАСУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Лист від 23.10.2012 р. № 413/13/116-12

 

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто звернення та в межах компетенції повідомляємо.

Статтею 50 КЗпП визначено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Відповідно до ст. 51 КЗпП законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших).

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про позашкільну освіту» норма годин на одну тарифну ставку педагогічних працівників становить 18 навчальних годин на тиждень. Оплата роботи здійснюється відповідно до обсягу педагогічного навантаження.

Педагогічне навантаження — це час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу. Окрім цього навантаження, яке становить 18 годин на тиждень за тарифною ставкою, викладач здійснює також інші види педагогічної діяльності: класне керівництво, завідування навчальними кабінетами, підготовку до занять і т. п. Робочий час, який витрачається на виконання цієї роботи, жодними документами не внормовано.

Отже, на даний час загальна тривалість скороченого робочого часу педагогічних працівників залишається невизначеною, що обумовило розподіл педагогічного навантаження між ними здійснювати керівником навчального закладу.

Згідно з пунктом 21 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.1993 р. № 455, в межах робочого дня педагогічні працівники закладу освіти повинні виконувати всі види навчально-методичної роботи відповідно до посади, навчального плану.

Отже, загальна тривалість скороченого робочого часу викладача має визначатися виходячи з обсягу його навчальних, методичних і організаційних обов’язків, відображених в індивідуальному робочому плані.

Враховуючи те, що регулювання робочого часу педагогічних працівників має свою істотну специфіку, визначення їх скороченої тривалості робочого тижня відноситься до компетенції Міністерства освіти та науки України.

Водночас зазначаємо, що у проекті Закону України «Про освіту» передбачена тривалість робочого тижня для педагогічних працівників 36 годин.

 

Директор Департаменту
О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

РОБОЧИЙ ЧАС ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ
 ПОЗАШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ:
 РОЗ’ЯСНЮЄ МІНСОЦПОЛІТИКИ

Питання регулювання робочого часу педагогічних працівників уже порушувалося на сторінках нашого видання. Йому було присвячено статтю фахівця Держфінінспекції «Облік робочого часу педагогічних працівників» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 39, с.12). Крім того, у цьому ж номері було опубліковано лист Мінпраці від 30.06.2011 р. № 212/13/116-11 щодо тривалості робочого часу педагогічних працівників, у якому фахівцями цього Міністерства було зроб­лено висновок: установлення для педагогічних працівників, які згідно із законодавством мають право на скорочену тривалість робочого часу, 40-годинного робочого тижня неправомірно.

Таке твердження викликало у керівників позашкільних навчальних закладів зустрічні запитання, зокрема: як такий висновок узгоджується з абз. 3 п. 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), де передбачено, що обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується? І якою ж усе-таки має бути тривалість робочого тижня педагогічних працівників, які згідно із законодавством мають право на скорочений робочий час? Відповіді на ці запитання Мінсоцполітики надало в листі, що коментується. Розглянемо їх докладніше та наведемо наші міркування.

Проблема щодо регулювання робочого часу педагогічних працівників полягає в тому, що для них законодавством передбачено тільки право на скорочений робочий час (ст. 51 КЗпП), а конкретна тривалість робочого тижня не визначена. Скорочена тривалість робочого часу означає, що час, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов’язки, скорочується (тобто становить менше 40 год. на тиждень та встановлюється законодавством), проте при цьому працівник має право на оплату праці в розмірі повної тарифної ставки, повного окладу.

Водночас для педагогічних працівників законодавством установлюється педагогічне навантаження нормована частина робочого часу, виконання якої регулюється розкладом уроків, занять. Так, згідно зі ст. 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III норма годин на ставку педагогічних працівників становить 18 навчальних годин на тиждень. Оплата праці здійснюється відповідно до обсягу педагогічного навантаження. При цьому ставки заробітної плати педагогічних працівників установлюються виходячи з витрат робочого часу в астрономічних годинах (60 хвилин). Короткі перерви, передбачені між уроками, заняттями, лекціями, є робочим часом педагогічного працівника (п. 64 Інструкції № 102).

При цьому робочий час працівників закладів освіти включає не тільки навчальну роботу, а й іншу педагогічну діяльність, передбачену посадовими обов’язками та режимом робочого часу, а саме: підготовчу, виховну, методичну, організаційно-педагогічну та іншу. Так, згідно з п. 21 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455 (далі — Типові правила № 455), у межах робочого дня педагогічні працівники закладу освіти повинні виконувати всі види навчально-методичної роботи відповідно до посади, навчального плану. Така робота також потребує витрат робочого часу. Однак робочий час, що використовується на виконання такої роботи, жодним нормативним документом не нормовано.

Підготовка до уроків, класне керівництво, перевірка зошитів, завідування (майстернями, навчальними кабінетами, навчально-дослідними ділянками), індивідуальна, позакласна робота з дітьми, робота з батьками тощо — ось далеко не повний перелік ненормованих видів педагогічної діяльності, що здійснюється протягом робочого часу. І хоча деякі з них оплачуються (наприклад, класне керівництво, перевірка зошитів) у відсотковому відношенні до тарифної ставки, проте без урахування часу, витраченого на їх виконання.

У цьому і полягає специфіка: для режиму робочого часу педагогічних працівників, які разом з педагогічною роботою ведуть іншу роботу, характерна відсутність чітких меж робочого часу.

Оскільки законодавством не встановлено чітких меж робочого часу педагогічних працівників, коло обов’язків, тривалість робочого дня та робочого тижня визначаються адміністрацією навчального закладу самостійно. Так, згідно з п. 21 Типових правил № 455 тривалість щоденної роботи визначається правилами внутрішнього розпорядку або графіками змінності, які в обов’язковому порядку затверджуються керівником закладу освіти та погоджуються з профспілковим комітетом. Крім того, відповідно до ст. 52 КЗпП конкретна тривалість робочого тижня встановлюється власником або уповноваженим органом спільно з профспілковим комітетом за погодженням з місцевими органами виконавчої влади.

Робочий час педагогічного працівника повинен визначатися виходячи з обсягу його навчальних, методичних та організаційних обов’язків, відоб­ражених в індивідуальному робочому плані.

Згідно з п. 63 Інструкції № 102 педагогічне навантаження між педагогічними працівниками розподіляється керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, які склалися в закладі. При цьому дотримання вимог КЗпП є обов’язковим. А останній, як ми пам’ятаємо, передбачає для педагогічних працівників скорочений робочий час. Тому незважаючи на те, що обсяг педагогічного навантаження граничними розмірами не обмежується, установлення для педагогічних працівників 40-годинного робочого тижня є неправомірним. Із таким висновком Мінсоцполітики ми згодні.

У листі, що коментується, Мінсоцполітики повідомило також, що у проекті Закону України «Про освіту» для педагогічних працівників планується встановлення 36-годинного робочого тижня. Сподіваємося, що прийняття цього закону вирішить всі питання, пов’язані з нормуванням робочого часу педагогічних працівників.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі