Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування ПДВ послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я

Редакція ББ
Лист від 29.01.2013 р. № 1370/6/15-33-15

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЩОДО ОПОДАТКУВАННЯ ПДВ ПОСЛУГ З ХАРЧУВАННЯ ГРОМАДЯН У ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Лист від 29.01.2013 р. № 1370/6/15-33-15

 

Державна податкова служба України розглянула лист щодо оподаткування ПДВ послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я згідно з підпунктом 197.1.7 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України та повідомляє.

Відповідно до підпункту «г» підпункту 197.1.7 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — Кодекс) постачання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я звільняються від оподаткування ПДВ.

Порядок надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2012 р. № 818 (далі — Постанова № 818).

Відповідно до Постанови № 818 послуги з харчування звільняються від оподаткування податком на додану вартість за таких умов:

1) послуги з харчування повинні надаватися безпосередньо закладами охорони здоров’я, зокрема на базі їх блоків харчування, або підприємствами громадського харчування, з якими такі заклади уклали договір;

2) послуги з харчування громадян повинні надаватися:

— у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності у процесі надання медичної допомоги за рахунок бюджетного фінансування, а також у складі платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, зазначених у розділі I Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 р. № 1138);

— у складі послуг з охорони здоров’я у приватних закладах охорони здоров’я;

3) послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я повинні надаватися у межах затверджених норм харчування в грамах, а громадян, для яких не встановлено таких норм, — у межах визначеної грошової норми витрат на харчування. Послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності за рахунок бюджетних асигнувань надаються в ме­жах коштів, передбачених кошторисами на утримання таких закладів.

Ураховуючи зазначене, послуги з харчування громадян, надані у складі санаторно-курортних послуг на базі Дитячого санаторно-оздоровчого центру (харчування входить до вартості путівки), звільняються від оподаткування ПДВ лише у межах затверджених норм харчування в грамах або у межах визначеної грошової норми витрат на харчування та за умови, що послуги з харчування надаються закладом охорони здоров’я на базі його блоків харчування або підприємствами громадського харчування, з якими такий заклад уклав договір.

 

Заступник Голови А. Ігнатов

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ДПСУ НАГАДАЛА УМОВИ,
ЗА ЯКИХ ПОСЛУГИ З ХАРЧУВАННЯ ГРОМАДЯН
У ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ ПДВ

У листі, що коментується, ДПСУ роз’яснила порядок застосування пільги, передбаченої п.п. «г» п.п. 197.1.7 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), згідно з яким звільняються від оподаткування ПДВ, зокрема, послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я.

Нагадаємо, що у минулому році на виконання вимог п.п. «г» п.п. 197.1.7 ПКУ постановою КМУ від 05.09.2012 р. № 818 був затверджений Порядок надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, (далі — Порядок № 818 // «Бюджетна бухгалтерія» 2012, № 36).

Отже, керуючись положеннями цього Порядку, ДПСУ у листі, що коментується, перелічила умови, за яких послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я звільняються від оподаткування ПДВ. Також у цьому листі ДПСУ дійшла висновку про те, що цією пільгою можуть скористатись також санаторно-курортні заклади при наданні послуг з харчування громадян, наданих у складі санаторно-курортних послуг (у разі коли харчування входить до вартості путівки).

Зробимо деякі пояснення до висновків, наведених у листі, що коментується.

1. Відповідно до Порядку № 818, послуги з харчування повинні надаватися безпосередньо закладами охорони здоров’я, зокрема на базі їх блоків харчування, або підприємствами громадського харчування, з якими такі заклади уклали договір.

Згідно зі ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII заклад охорони здоров’я — це юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, основним завданням яких є забезпечення медичного обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників.

Також зазначимо, що відповідно до Переліку закладів охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385, до закладів охорони здоров’я належать, зокрема, санаторно-курортні заклади (бальнеологічні лікарні, грязелікарні, дитячі оздоровчі центри, міжнародні дитячі медичні центри, санаторії тощо).

Тому саме з урахуванням змісту зазначеного Переліку (хоча про нього і не згадується у листі, що коментується), податківці дійшли висновку, що санаторно-курортні заклади теж можуть скористатися пільгою з ПДВ щодо звільнення послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я. Звичайно, таке звільнення поширюється на санаторно-курортні заклади, за умови, якщо таким закладом буде дотримано усі вимоги. Зазначимо, для того щоб отримати право на застосування цієї пільги, заклад охорони здоров’я має самостійно надавати послуги з харчування або укласти договір із суб’єктом господарювання, який здійснює такий вид діяльності як надання послуг з харчування.

2. До послуг, що звільняються від оподаткування ПВД, належать послуги з харчування громадян, що надаються:

— у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності у процесі надання медичної допомоги за рахунок бюджетного фінансування;

— у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності у складі платних послуг, за умови, що такі платні послуги зазначені у розд. I «Послуги, що надаються згідно з функціональними повноваженнями державними і комунальними закладами охорони здоров’я» Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138;

— у складі послуг з охорони здоров’я у приватних закладах охорони здоров’я.

3. Операції з надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я звільняються від обкладання ПДВ за умови, якщо такі послуги надаються :

а) у межах затверджених норм харчування — якщо для громадян встановлені натуральні норми харчування.

Зазначимо, що середньодобові норми продуктів харчування на одного хворого для лікувально-профілактичних установ визначаються відповідно до вимог наказу МОЗ СРСР «Про зміни та доповнення наказу Міністерства охорони здоров’я СРСР від 23.04.85 р. № 540 «Про поліпшення організації лікувального харчування в лікувально-профілактичних установах» від 14.06.89 р. № 369. Цим документом визначено норми харчування в розрізі найменувань продуктів та їх кількості, необхідних для хворих як загальних відділень лікувально-профілактичних установ, так і спеціальних, таких, як: онкологічні, неврологічні, гастроентерологічні, ендокринологічні, гематологічні.

Норми харчування у грамах установлено також, зокрема, для:

— дітей у дитячих лікарнях відповідно до наказу МОЗ СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в пологових будинках (відділеннях) та дитячих лікарнях (відділеннях)» від 10.03.86 р. № 333;

— харчування в оздоровчих закладах для учнів (вихованців) навчальних закладів відповідно до постанови КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591 (додаток 6);

— хворих на туберкульоз відповідно до постанови КМУ «Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу» від 27.12.2001 р. № 1752;

— хворих, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС відповідно до постанови КМУ «Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорно­бильської катастрофи» від 21.05.92 р. № 258;

— хворих ветеранів війни відповідно до постанови КМУ «Про збільшення норм грошових витрат на харчування та медикаменти в лікувально-профілактичних закладах ветеранів війни» від 26.04.2007 р. № 680 та наказу МОЗ «Про затвердження рекомендованого середньодобового набору продуктів харчування для ветеранів війни у лікувально-профілактичних закладах громадян» від 21.04.2009 р. № 262.

Отже, послуги із харчування в закладах охорони здоров’я таких осіб у межах наведених норм звільняються від обкладення ПДВ (незалежно від вартості у гривнях). У разі якщо вартість послуги перевищує затверджені норми, то від оподаткування звільняється частина вартості такої послуги.

б) у межах визначеної грошової норми витрат на харчування — щодо харчування громадян, для яких не встановлені норми харчування

У п. 5 Порядку № 818 установлено, що розмір денної грошової норми витрат на харчування (щодо осіб, для яких не встановлено норми харчування у грамах) визначається з урахуванням потреби у раціональному харчуванні та санітарно-гігієнічних вимог, але не може перевищувати більш як у 1,4 раза суми, що визначається шляхом ділення розміру установленого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць на кількість днів у відповідному місяці.

Розрахуємо граничний розмір витрат на харчування, в рамках яких операції з надання послуг харчування громадян у закладах охорони здоров’я звільняються від обкладення ПДВ.

Ураховуючи, що загальний показник прожиткового мінімуму на місяць з 1 січня 2013 року встановлено у розмірі 1108 грн., а з 1 грудня — 1176 грн., розмір денної норми витрат на харчування у 2013 році не повинен перевищувати:

— у січні — 50,04 грн. (1108 : 31 х 1,4);

— у лютому — 55,40 грн. (1108 : 28 х 1,4);

— у березні — 50,04 грн. (1108 : 31 х 1,4);

— у квітні — 51,71 грн. (1108 : 30 х 1,4);

— у травні — 50,04 грн. (1108 : 31 х 1,4);

— у червні — 51,71 грн. (1108 : 30 х 1,4);

— у липні — 50,04 грн. (1108 : 31 х 1,4);

— у серпні — 50,04 грн. (1108 : 31 х 1,4);

— у вересні — 51,71 грн. (1108 : 30 х 1,4);

— у жовтні — 50,04 грн. (1108 : 31 х 1,4);

— у листопаді — 51,71 грн. (1108 : 30 х 1,4);

— у грудні — 53,11 грн. (1176 : 31 х 1,4).

Відповідно, саме така вартість послуги з харчування підпадає під пільгу з ПДВ.

Якщо вартість послуг більша за вказані суми, то сума перевищення обкладається ПДВ.

4. Слід нагадати, що застосування пільги з ПДВ передбачає необхідність розподілу податкового кредиту, сформованого при придбанні товарів/послуг, які одночасно використовуються в операціях, які обкладаються ПДВ, та в операціях, які звільнені від оподаткування.

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі