Теми статей
Обрати теми

Щодо страхового стажу

Редакція ББ
Лист від 20.02.2013 р. № 04-29-397

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЩОДО СТРАХОВОГО СТАЖУ

Лист від 20.02.2013 р. № 04-29-397

 

Виконавча дирекція Фонду розглянула звернення та повідомляє, що згідно із ст. 7 Закону України від 18.01.2001 р. № 2240-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі — Закон № 2240) страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою праце­здатності та витратами, зумовленими похованням, та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

Період отримання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а до впровадження такої системи — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу за формулою:

ТП = Св : В,

де ТП — тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається в місяцях;

Св — сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, сплаченого за відповідний місяць;

В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

До страхового стажу прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набрання чинності цим Законом.

Страховий стаж відповідно до зазначеної статті Закону обчислюється в місяцях.

Отже, період отримання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування — допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), по вагітності та пологах, визначених ст. 34 Закону № 2240, зараховується до страхового стажу як період сплати єдиного внеску у розмірі мінімального розміру страхового внеску за календарний місяць.

 

Заступник директора Т. Нагорна

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ЩОДО РОЗРАХУНКУ СТРАХОВОГО СТАЖУ
 ДЛЯ ВИПЛАТИ ЛІКАРНЯНИХ

У листі, що коментується, ФССТВП нагадав особливості обчислення страхового стажу для виплати лікарняних за період з 01.01.2011 р.

Зауважимо, що страховий стаж обчислюється за періоди:

до 01.01.2011 р. — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло до 01.01.2011 р. (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 3, с. 40);

з 01.01.2011 р. — за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Держреєстр).

Річ у тім, що згідно з ч. 1 ст. 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) у редакції, що діє з 2011 року, страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, обумовленими похованням, та за який щомісячно сплачені нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску*, крім випадків, передбачених абз. 2 ч. 1 цієї статті.

Так, періоди отримання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), уключаються до страхового стажу працівника як періоди, за які сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

На цій підставі до страхового стажу включаються періоди відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а також тимчасовою непрацездатністю (уключаючи догляд за хворою дитиною), за які застрахованій особі виплачуються допомоги за рахунок коштів ФССТВП. На це звернув увагу ФССТВП у листі, що коментується.

А от період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років при визначенні страхового стажу за період з 01.01.2011 р. до розрахунку не включається, оскільки в цей період працівник не підлягає обов’язковому соціальному страхуванню. На це фахівці ФССТВП звертали увагу в листі від 04.05.2011 р. № 04-29-1068 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 24). Нагадаємо також, що як до 01.01.2011 р., так і після цієї дати, періоди відпустки без збереження заробітної плати, а також відпустки для догляду за дитиною до 6 років до страхового стажу не включаються.

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менше мінімального страхового внеску, то до страхового стажу зараховується період, розрахований за формулою:

ТП = Св : В,

де ТП — тривалість періоду, який зараховується до страхового стажу та визначається в місяцях;

Св — сума ЄСВ, сплаченого за відповідний місяць;

В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

Таким чином, для підрахунку страхового стажу до 2011 року достатньо було даних трудової книжки. А от з 2011 року при підрахунку стажу необхідно враховувати суму сплаченого ЄСВ.

До Держреєстру інформація надходить від роботодавців за даними Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внес­ку на загальнообов’язкове державне соціальне страху­вання до органів Пенсійного фонду України. Тому щодо тих працівників, яких працевлаштовано до 2011 року, дані для контролю сплати мінімального страхового внеску з метою визначення страхового стажу у роботодавця є (до 2011 року — за даними трудової книжки, після 2011 року — за даними про нарахування такому працівнику).

Щодо працівників, яких прийнято на роботу після 01.01.2011 р. та в яких за даними трудової книжки на 01.01.2011 р. страховий стаж становить менше 8 років, виникає питання з визначенням страхового стажу в період з 01.01.2011 р. до дня настання періоду тимчасової непрацездатності (не виключено, що до працевлаштування до останнього роботодавця працівник міг мати таку зарплату, що не всі місяці включалися до стажу в повному обсязі).

Якщо з урахуванням періоду роботи за місцем роботи, де працівник захворів, страховий стаж з урахуванням періодів роботи до 2011 року становить 8 років і більше, то лікарняний оплачується у розмірі 100 % середньої зарплати без будь-якої додаткової інформації.

Якщо ж з урахуванням роботи в останнього роботодавця немає 8 років стажу, то слід з’ясувати, скільки місяців роботи на попередньому місці (місцях) роботи в період після 2011 року включається до страхового стажу такого працівника. Для цього працівник, скориставшись п. 3.3 Положення про Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-1, може звернутися до органу ПФУ.

ПФУ та його територіальні органи зобов’язані надавати безплатно на вимогу застрахованих осіб інформацію, що міститься на їх персональних облікових картках у Держреєстрі за формою ОК-7-З «Індивідуальні відомості про застраховану особу».

 

Ольга ВІТКОВСЬКА,
економіст-аналітик

 

* Відповідно до п. 12 ст. 2 Закону № 2240 під мінімальним страховим внеском розуміється сума коштів, що визначається як добуток мінімального розміру заробітної плати та розміру ЄСВ (сума розміру ЄСВ у частині нарахувань і розміру ЄСВ у частині утримань), установлених законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі