Теми статей
Обрати теми

Грошова компенсація за харчування пільговим категоріям студентів вищих навчальних закладів

Редакція ББ
Стаття

ГРОШОВА КОМПЕНСАЦІЯ ЗА ХАРЧУВАННЯ ПІЛЬГОВИМ КАТЕГОРІЯМ СТУДЕНТІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

 

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, потребують особливої уваги з боку держави та керівників навчальних закладів, де вони здобувають освіту.

Які соціальні гарантії та пільги з харчування надаються таким студентам на час їх навчання у вищих навчальних закладах? Як бути, якщо за місцем навчання для таких дітей не може бути організоване харчування? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете у консультації.

Олена МОРЕВА, консультант

 

Питання матеріального забезпечення і соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (студентів із числа таких дітей), врегульовані постановою № 226 .

Відповідно до п.п. 1 п. 13 постанови № 226 студенти зазначеної категорії вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації зараховуються на повне державне утримання і в період навчання до 23 років або до закінчення навчального закладу забезпечуються безоплатно харчуванням за нормами, встановленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів даного регіону.

На період навчання ці студенти забезпечуються триразовим безоплатним харчуванням, а якщо організувати його неможливо — за місцем навчання їм виплачується відповідна грошова компенсація.

Навчальний період у вищих навчальних закладах (далі — ВНЗ) розпочинається, як правило, 1 вересня і для студентів складається з навчальних днів, днів проведення підсумкового контролю, екзаменаційних сесій, вихідних, святкових і канікулярних днів (від зарахування на навчання та до його закінчення).

 

УСТАНОВЛЕННЯ ГРОШОВИХ НОРМ ХАРЧУВАННЯ

Грошова компенсація харчування здійснюється на підставі довідок управлінь (відділів) освіти про вартість харчування за натуральними нормами у школах-інтернатах того чи іншого регіону в грошовому вираженні з урахуванням торговельних націнок.

Така довідка видається на запит керівника навчального закладу (зразок довідки див. у додатку 1 на с. 25).

Згідно з розміром, зазначеним в отриманій довідці, установлюється вартість харчування студентів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Особам, яким за законодавством призначено опікуна чи піклувальника, безкоштовно надається обід, вартість якого становить 40 % від вартості харчування на день.

ЗЗазначимо, що така виплата є обов’язковою і не залежить від результатів семестрового конт­ролю.

Норми харчування затверджені /font> постановою № 1591.

 

ПЕРЕБУВАННЯ НА ДЕРЖАВНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ

ДДіти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які навчаються у ВНЗ, а також особи із числа цих категорій дітей на період навчання знаходяться на повному державному утриманні, включаючи і безоплатне харчування./p>

Щоб отримати необхідні суми, такі студенти повинні подати:

— заяву;

— копію свідоцтва про народження;

—— копію відповідного документа, що дає право на матеріальне забезпечення і пільги.

Ці документи є юридичною підставою для надання студентам зазначеної категорії матеріального забезпечення. Безкоштовне утримання таких студентів оформляється відповідним наказом по закладу (зразок див. у додатку 2 на с. 25).

 

РОЗРАХУНОК СУМИ КОМПЕНСАЦІЇ

Бухгалтерія закладу щомісячно визначає обсяг коштів, які належить виплатити одержувачам грошової компенсації.

Такі виплати оформляються відомістю, яка містить прізвище, ім’я, по батькові студента, його ідентифікаційний номер і суму готівки до видачі. Розмір компенсації розраховується шляхом множення щоденної грошової норми харчування на кількість календарних днів у місяці.

Наприклад, за лютий 2013 року ця сума становить:

— для осіб, які одержують компенсацію у повному обсязі, — 1295 грн. (46,25 грн. х 28 днів);

— для осіб, які мають пільги на одержання обіду у розмірі 40 %, — 518 грн. (46,25 грн. х 40 % х 28 днів).

Наведемо зразок такої відомості.

 

Відомість на видачу готівки на харчування
студентів пільгової категорії за лютий 2013 року

№ з/п

Ідентифікаційний номер

Прізвище, ім’я, по батькові студента

Сума,
грн.

1

4769376877

Кондрашова Ольга Олексіївна

1295,00

2

8923106438

Любоненко Віктор Михайлович

1295,00

3

1387032754

Льовочкіна Ірина Сергіївна

1295,00

4

5681208871

Федоров Олександр Олексійович

518,00

5

5721439802

Удовицька Марина Олександрівна

518,00

 

Разом

 

4921,00

Сума прописом: чотири тисячі дев’ятсот двадцять одна грн.

Директор

Горбенко
    (підпис)

О. Горбенко

Головний бухгалтер

Говорухіна
     (підпис)

Н. Говорухіна

 

ОПЕРАЦІЇ З ВИПЛАТИ ГОТІВКИ

Для отримання готівки та її перерахування на вкладні рахунки одержувачів ВНЗ повинен подати до органів Держказначейської служби заявку, форма якої затверджена наказом № 1407.

Оскільки зазначені кошти виплачуються як компенсація за ненадане харчування за місцем навчання, у заявці заповнюється розділ «Виплата готівки на інші видатки». У табліці цього розділу наводиться така інформація: номер за порядком, найменування видатків, КЕКВ, сума готівки до виплати, сума до перерахування на вкладні рахунки.

Орган Держказначейської служби підтверджує виконання умов заявки штампом.

Крім того, до органів Держказначейської служби слід подати платіжне доручення з відомістю на видачу готівки студентам пільгової категорії.

Зазначимо: звітування студентів про використання виплачених коштів на вказані витрати не передбачене.

 

ПЛАНУВАННЯ ВИДАТКІВ

Розрахунки витрат, пов’язаних з харчуванням дітей пільгової категорії студентів, у кошторисі можуть бути подані за формою, що пропонується нижче (див. табл.). Видатки на харчування такого контингенту студентів здійснюються за КЕКВ 2230 «Продукти харчування».

Приклад. У ВНЗ І — ІІ рівнів акредитації навчаються 19 дітей-сиріт, які перебувають на повному державному утриманні, та 7 дітей-сиріт, що знаходяться під опікою. Установлена вартість харчування на день однієї такої дитини в інтернатних закладах даного регіону становить 46,25 грн. на день. Виходячи з цього для дітей-сиріт, які знаходяться під опікою, вартість харчування становить 18,50 грн. (46,25 грн. х 40 %).

Розрахуємо потребу в коштах на харчування студентів пільгової категорії на 2013 рік.

 

№ з/п

Контингент студентів

Кількість

Середня вартість харчування 1 студента на день, грн.

Видатки, грн.

студенти, осіб

дні харчування

на місяць
(гр. 4/12 х гр.3 х гр.5)

на рік
(гр. 6 х 12)

1

2

3

4

5

6

7

1

Діти-сироти, що перебувають на повному державному забезпеченні

19

365

46,25

26728,65

320743,75

2

Діти-сироти, які знаходяться під опікою

7

365

18,50

3938,96

47267,50

3

Усього

 

 

 

30667,61

368011,25

 

Таким чином, до кошторису на 2013 рік слід включити видатки на харчування пільгової категорії студентів в сумі 368011 грн.

Слід зауважити, що збільшення асигнувань на харчування на 10 % у літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові та канікулярні дні згідно з приміткою 4 додатка 4 до постанови № 1591 передбачене лише для учнів (вихованців) у будинках дитини, дитячих будинках, школах-інтернатах для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, професійно-технічних навчальних закладах. Тому студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також особам із їх числа ВНЗ, про яких йдеться, витрати на харчування на 10 % не збільшуються, а компенсація на харчування виплачується тільки за час навчання у ВНЗ (включаючи вихідні, святкові і дні канікул).

 

ВИплата ГРОШОВОЇ КОМПЕНСАЦІЇ

Виплата студентам указаної компенсації через банк (за наявності їх письмової згоди) може здійснюватися через банкомати із застосуванням пластикових карток. Згідно з укладеним між навчальним закладом і банком договором кожному студенту банк відкриває картковий рахунок і видає банківську картку.

Суму грошової компенсації перераховують платіжним дорученням на транзитний рахунок банку з одночасним поданням відомості щодо кожного окремого одержувача для її зарахування на карт­рахунки.

У бухгалтерському обліку операції з видачі грошової готівки на харчування студентів-пільговиків відображаються так:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Отримані закладом, який утримується за рахунок коштів держбюджету, асигнування із загального фонду

321

701

2

Нарахована сума компенсації за харчування

801

675

3

Перерахована грошова компенсація на карткові рахунки одержувачів у банку

675

321

 

Додаток 1

09.01.2013 р.
№ 3/4-23

Директору Дніпропетровського
державного аграрного технікуму
Кондрашову О. А.

Про встановлення грошових норм
на харчування

На Ваш запит від 03.01.2013 р. № 3 щодо встановлених грошових норм на харчування дітей-сиріт в інтернатних закладах області на 2013 рік Головне управління освіти і науки облдержадміністрації повідомляє, що середня планова вартість харчування одного вихованця на день в інтернатних закладах обласного підпорядкування, розрахована за натуральними нормами, установленими відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591 (п. 7 додатка 4) станом на 01.01.2013 р., становить 46,25 грн.

Начальник

Кожушко
   (підпис)

Н. В. Кожушко

 

Додаток 2

Наказ № 163/02

31.08.2012 р.

Про матеріальне забезпечення
дітей-сиріт і дітей, позбавлених
батьківського піклування

На виконання постанов КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226, «Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення» від 14.04.2000 р. № 656 та наказу МОН «Про затвердження норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів» від 17.11.2003 р. № 763.

НАКАЗУЮ:

1. Надати на час навчання повне державне забезпечення таким особам:

1.1. Василиненку Віктору Михайловичу (14.01.1997 р. народження, студенту 1-го курсу денного відділення спеціальності «Бухгалтерський облік» гр. БО-07-1/9.

Підстави:

— заява студента;

— копія заяви матері Василиненко О. П. про відмову від дитини;

— копія заяви батька Василиненка М. П. про відмову від дитини;

— копія довідки від 12.07.2012 р. № 294, виданої Харківським дитячим будинком-інтернатом про те, що Василиненко В. М. стоїть на первинному обліку на можливе усиновлення як дитина, позбавлена батьківського піклування;

— копія рішення виконкому Лозовської райради Харківської області про направлення в будинок грудної дитини Василиненка В. М.;

— копія довідки від 14.07.2012 р. № 294, виданої дитячим будинком-інтернатом м. Харкова, про утримання Василиненка В. М. на повному державному забезпеченні під час навчання у даному закладі;

— копія паспорта;

— копія ідентифікаційного номера.

1.2. <…>

Директор

Кондрашов
    (підпис)

О. А. Кондрашов

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Постанова № 226 — постанова КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226.

Постанова № 1591 — постанова КМУ «Про затвердження норм харчування в навчальних і оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591.

Наказ № 1407 — наказ Мінфіну «Про затвердження Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами» від 24.12.2012 р. № 1407.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі