Теми статей
Обрати теми

Преміювання працівників органу місцевого самоврядування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРЕМІЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері

 

Чи можна бухгалтеру сільської ради виплачувати щомісячну премію та в якому розмірі? Чи потрібно видавати розпорядження на преміювання кожного місяця, чи тільки на початку року?

(Тернопільська обл.)

 

Умови оплати праці працівників органів місцевого самоврядування визначені постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Відповідно до п.п. 2 п. 2 цієї постанови головам рад надано право здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи у межах фонду преміювання, утвореного у розмірі не менш як 10 % посадових окладів та економії фонду оплати праці.

Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються у положенні про преміювання, що затверджується головою ради за погодженням з профспілковим комітетом.

Преміювання працівників здійснюється за якісне, своєчасне і в повному обсязі виконання функцій (обов’язків), установлених посадовими інструкціями, а також з урахуванням їх ініціативи, особистого вкладу в загальні результати роботи.

Положення про преміювання розробляється в органах самостійно, дотримуючись норм Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII, Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. 2493-III,
постанови № 268 та інших нормативно-правових актів, передбачаючи стимулювання ефективного виконання завдань та функцій працівниками підрозділів відповідного органу.

У положеннях про преміювання визначається коло працівників, на яких поширюється чинність преміальної системи, показники й умови преміювання щодо кожної категорії працівників (керівні працівники, спеціалісти, службовці, робітники). Показники преміювання визначають не лише право на одержання премії, а й розмір премії. Положенням про преміювання може передбачатися можливість збільшення чи зменшення у встановлених межах окремим працівникам розміру премії. Преміюють працівників відповідно до наказу голови ради. Саме він визначає розмір премії залежно від особистого внеску працівника щодо загальних результатів роботи. При цьому конкретний розмір премії працівників граничними розмірами законодавчо не обмежується.

Отже, бухгалтер, як і інші працівники сільської ради, має право на премію на умовах, визначених положенням про преміювання відповідної ради.

Оскільки обсяг видатків на оплату праці працівників сільської ради визначається щорічно рішенням ради про сільський бюджет на відповідний рік, то розміри стимулюючих виплат працівникам апарату ради повинні переглядатись щорічно.

Проте чинним законодавством не передбачено, яким саме наказом голови ради (щомісячним чи під час затвердження бюджету на рік) працівникам повинні затверджуватися розміри преміювання. Це доцільно визначити окремим розпорядженням голови ради.

Нагадаємо також, що відповідно до абз. 2 п. 6 постанови № 268 преміювання сільських, селищних і міських голів, їх заступників, установлення їм надбавок, надання матеріальної допомоги здійснюється у порядку та розмірі, установлених цією постановою, у межах затверджених видатків на оплату праці. Рішення про зазначені виплати приймається відповідною радою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі