Теми статей
Обрати теми

Питання оплати праці працівників місцевої пожежної охорони

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ МІСЦЕВОЇ ПОЖЕЖНОЇ ОХОРОНИ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері

 

Просимо відповісти на запитання щодо оплати праці працівників сільської місцевої пожежної охорони відповідно до наказу МНС від 10.07.2006 р. № 431, а саме:

1. Скільки разів на рік працівникам може бути надано матеріальну допомогу та в яких розмірах?

2. Чи враховується до стажу роботи для виплати надбавки за вислугу років період роботи у пожежно-сторожовій службі колгоспу?

(Волинська обл.)

 

Статтею 15 Закону України «Про пожежну безпеку» від 17.12.93 р. № 3745-XII (далі — Закон № 3745) встановлено, що пожежна охорона поділяється на державну, відомчу, місцеву та добровільну.

Відповідно до ст. 27 цього Закону у селищах і селах підрозділи місцевої пожежної охорони створюються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до положення, затвердженого КМУ.

Положення про місцеву пожежну охорону затверджено постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 202 (далі — Положення № 202).

Як передбачено п. 1 цього Положення, місцева пожежна охорона створюється органами виконавчої влади за погодженням з територіальним органом МНС у населених пунктах, де немає підрозділів МНС, для забезпечення пожежної безпеки.

У своїй діяльності місцева пожежна охорона керується Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, Положенням № 202, наказами МНС, розпорядженнями голови відповідної місцевої державної адміністрації, а також рішеннями відповідних органів місцевого самоврядування (п. 2 Положення № 202). З питань організації несення служби, гасіння пожеж, експлуатації пожежної техніки та пожежно-технічного обладнання місцева пожежна охорона керується нормативно-правовими актами, що регулюють діяльність державної пожежної охорони.

Відповідно до ст. 29 Закону № 3745 розміри грошового утримання працівників місцевої пожежної охорони встановлюються міністерствами, іншими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування і повинні компенсувати їх фізичні та інтелектуальні затрати, а також забезпечувати необхідну готовність цих підрозділів до гасіння пожеж.

Також відповідно до п. 27 Положення № 202 порядок та умови оплати праці працівників підрозділів місцевої пожежної охорони встановлюються місцевими органами виконавчої влади з урахуванням особливостей їх роботи, а також необхідності забезпечення готовності до виконання покладених на них завдань.

Наказом МНС «Про упорядкування Умов оплати праці та установлення схем тарифних розрядів працівників бюджетних установ, закладів та організацій МНС України» від 10.07.2006 р. № 431 (далі — наказ № 431) визначено умови оплати праці працівників державної пожежної охорони, що підпорядковуюся органам МНС. Місцева пожежна охорона підпорядковується місцевим органам виконавчої влади та місцевого самоврядування.

З огляду на зазначене наказ № 431 не призначений для застосування підрозділами місцевої пожежної охорони.

Місцеві органи виконавчої влади можуть використовувати положення наказу № 431. Тобто використовувати наказ № 431 при оплаті праці працівників підрозділів місцевої пожежної охорони не забороняється.

Якщо виплата матеріальної допомоги та надбавки за вислугу років працівникам місцевої пожежної охорони відбувається в тому ж порядку, що визначено п.п. 1.7.2 та п. 1.6 наказу № 431 відповідно, то зазначимо наступне.

Відповідно до п.п. 1.7.2 наказу № 431 керівники установ мають право у межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, за винятком матеріальної допомоги на поховання, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік.

Матеріальна допомога (у тому числі на оздоровлення) може бути надана всім працівникам, але вона не є обов’язковою виплатою. Виплата такої допомоги залежить від наявності коштів. Так, якщо фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі на виплату матеріальної допомоги, недостатньо, то виплата матеріальної допомоги не може здійснюватися. Якщо коштів не вистачає на виплату матеріальної допомоги у розмірі посадового окладу, то така допомога може бути виплачена в розмірі меншому, ніж посадовий оклад.

Працівникам протягом року матеріальна допомога (у тому числі на оздоровлення) може бути виплачена кілька разів. Але при цьому загальна сума наданої матеріальної допомоги не повинна перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) працівника. Виняток — допомога на поховання, розмір якої не обмежується, проте вона також виплачується в межах фонду заробітної плати.

Пунктом 1.6 наказу № 431 визначено умови встановлення надбавки за вислугу років, у тому числі перелічені періоди роботи, які зараховуються до стажу роботи, який дає право на отримання надбавки за вислугу років.

Зарахування до стажу служби періодів роботи в колгоспах наказом № 431 не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі