Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 р. № 889

Редакція ББ
Постанова від 13.03.2013 р. № 161

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ВІД 22 ВЕРЕСНЯ 2010 р. № 889

Постанова від 13.03.2013 р. № 161

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 р. № 889 «Питання грошового забезпечення окремих категорій військовослужбовців Збройних Сил, Державної прикордонної служби, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ та осіб начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій» зміни, що додаються.

2. Міністерству оборони забезпечити здійснення видатків, пов’язаних з набранням чинності цією постановою, в межах видатків на оплату праці, передбачених Міністерству в Державному бюджеті України на 2013 рік.

3. Міністерству фінансів під час підготовки проекту закону про Державний бюджет України на 2014 рік передбачити видатки на поступове підвищення щомісячної додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Збройних Сил до розміру, що не перевищує місячне грошове забезпечення.

 

Прем’єр-міністр України М. Азаров

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2013 р. № 161

ЗМІНИ, ЩО ВНОСЯТЬСЯ ДО ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ВІД 22 ВЕРЕСНЯ 2010 р. № 889

 

1. Назву постанови викласти в такій редакції:

«Питання грошового забезпечення окремих категорій військовослужбовців Збройних Сил, Державної прикордонної служби, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ та осіб начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту Державної служби надзвичайних ситуацій».

2. Пункт 1 викласти в такій редакції:

«1. Установити щомісячну додаткову грошову винагороду:

1) військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), які займають посади у Військово-Морських Силах Збройних Сил та Морській охороні Державної прикордонної служби, посади у військових частинах, підрозділах, закладах, установах та організаціях Збройних Сил (за переліком згідно з додатком), посади наземних авіаційних спеціалістів, що забезпечують безпеку польотів літаків та вертольотів, у військових частинах і підрозділах Повітряних Сил та Сухопутних військ Збройних Сил, посади у військових частинах і підрозділах високомобільних десантних військ та спеціального призначення Збройних Сил, і військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби) льотного складу Збройних Сил, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ та Державної прикордонної служби — у розмірі, що не перевищує місячне грошове забезпечення;

2) військовослужбовцям Збройних Сил (крім тих, що зазначені у підпункті 1 цього пункту, та військовослужбовців строкової військової служби):

з 1 квітня 2013 р. — у розмірі, що не перевищує 20 відсотків місячного грошового забезпечення;

з 1 вересня 2013 р. — у розмірі, що не перевищує 40 відсотків місячного грошового забезпечення;

з 1 січня 2014 р. — у розмірі, що не перевищує 60 відсотків місячного грошового забезпечення;

з 1 квітня 2014 р. — у розмірі, що не перевищує 80 відсотків місячного грошового забезпечення;

з 1 липня 2014 р. — у розмірі, що не перевищує місячне грошове забезпечення;

3) особам начальницького складу, які проходять службу на посадах льотного складу органів і підрозділів цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій, — у розмірі, що не перевищує місячне грошове забезпечення.».

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

ЩОМІСЯЧНА ДОДАТКОВА ГРОШОВА
 ВИНАГОРОДА ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ:
 РОЗШИРЕНО КОЛО ОДЕРЖУВАЧІВ

Нагадаємо, що 02.10.2010 р. набрала чинності постанова КМУ «Питання грошового забезпечення окремих категорій військовослужбовців Збройних Сил, Державної прикордонної служби, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ та осіб начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій» від 22.09.2010 р. № 889 (далі — постанова № 889), якою для окремих категорій військовослужбовців було встановлено додаткову виплату — щомісячну додаткову грошову винагороду (далі — Винагорода) у розмірі, що не перевищує місячне грошове забезпечення.

Згодом з метою подальшого підвищення грошового забезпечення військовослужбовців та приведення його до загальних стандартів незалежно від виду Збройних Сил та пунктів дислокації військових частин були прийняті такі документи:

1) постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 р. № 889» від 13.04.2011 р. № 393, згідно з якою права на Винагороду набули особи начальницького складу, які проходять службу на посадах льотного складу органів та підрозділів цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій;

2) постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 р. № 889» від 27.06.2012 р. № 620, відповідно до якої права на Винагороду набули військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби), які обіймають посади у Військово-Морських Силах Збройних Сил та Морській охороні Державної прикордонної служби, військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби) льотного складу Збройних Сил, внутрішніх військ МВС та Державної прикордонної служби, особи начальницького складу, які проходять службу на посадах льотного складу органів і підрозділів цивільного захисту МНС. Ця постанова набрала чинності 01.08.2012 р.;

3) постанова КМУ Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 р. № 889» від 08.10.2012 р. № 956 (набрала чинності 24.10.2012 р.), згідно з якою Винагорода мала виплачуватися:

— військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), які обіймають посади у Військово-Морських Силах Збройних Сил та Морській охороні Державної прикордонної служби, посади у військових частинах, підрозділах, закладах, установах та і організаціях Збройних Сил (за переліком згідно з додатком до постанови № 889), посади наземних авіаційних спеціалістів, що забезпечують безпеку польотів літаків та вертольотів, у військових частинах і підрозділах Повітряних Сил та Сухопутних військ Збройних Сил, посади у військових частинах і підрозділах високомобільних десантних військ та спеціального призначення Збройних Сил, і військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби) льотного складу Збройних Сил, внутрішніх військ МВС та Державної прикордонної служби;

— особам начальницького складу, які проходять службу на посадах льотного складу органів і підрозділів цивільного захисту МНС.

Наступним кроком стало прийняття постанови, що коментується, якою п. 1 постанови № 889, а також її назву, викладено в новій редакції.

Згідно з новим п.п. 2 п. 1 постанови № 889 право на Винагороду отримали військовослужбовці Збройних Сил, тобто всіх військових частин та формувань силових структур (крім зазначених у п.п. 1 п. 1 постанови № 889 та військовослужбовців строкової військової служби). При цьому для таких військовослужбовців передбачено поетапне підвищення розміру Винагороди до розміру місячного грошового забезпечення в період із квітня 2013 року по липень 2014 року. Так, Винагорода повинна виплачуватися з:

1 квітня 2013 року — у розмірі, що не перевищує 20 % місячного грошового забезпечення;

— 1 вересня 2013 року — у розмірі, що не перевищує 40 % місячного грошового забезпечення;

— 1 січня 2014 року — у розмірі, що не перевищує 60 % місячного грошового забезпечення;

— 1 квітня 2014 року — у розмірі, що не перевищує 80 % місячного грошового забезпечення;

— 1 липня 2014 року — у розмірі, що не перевищує місячне грошове забезпечення.

Постановою № 889 визначено граничний розмір Винагороди, який може виплачуватися військовослужбовцям. Конкретний розмір Винагороди встановлюється наказами керівників силових структур залежно від затвердженого на рік фонду грошового забезпечення військовослужбовців відповідної структури. Таким наказом може бути наказ про бюджетну політику відомства на відповідний рік або окремий наказ, що визначає відсоток Винагороди в межах установленого розміру.

Порядок виплати Винагороди визначається інструкціями відповідних силових міністерств. Наприклад, у Міністерстві оборони України таким документом є Інструкція про розміри і порядок виплати щомісячної додаткової грошової винагороди окремим категоріям військовослужбовців Збройних Сил України, затверджена наказом Міністра оборони України від 15.11.2010 р. № 595 (далі — Інструкція № 595). Зауважимо, що ця Інструкція також зазнавала змін у міру розширення кола осіб, які мають право на Винагороду, тому і цього разу слід очікувати змін у зв’язку з прийняттям постанови, що коментується.

Далі в таблиці наведемо основні моменти, пов’язані з виплатою Винагороди, установлені на сьогодні Інструкцією № 595.

 

Показник

Зміст

Підстава

Граничний розмір Винагороди

До 100 % місячного грошового забезпечення

п. 2 Інструкції № 595

Склад місячного грошового забезпечення

Посадовий оклад, оклад за військовим званням, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (крім винагород та морського грошового забезпечення), на які військовослужбовець має право згідно з його штатною посадою

п. 3 Інструкції № 595

Примітка. Згідно з додатками 25 —29 до постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» від 07.11.2007 р. № 1294 до винагород у складі додаткових видів належать, зокрема, винагорода за стрибки з парашутом, винагорода за бойове чергування. Ці виплати не включаються до розрахунку Винагороди при їх виплаті в місяці, за який Винагорода виплачується.

Початок виплати Винагороди

Із дня, з якого військовослужбовець приступив до виконання обов’язків за посадою, але не раніше дня видання наказу про призначення на посаду

п. 4 Інструкції № 595

Закінчення виплати Винагороди

Із дня, наступного за днем звільнення від виконання обов’язків за посадою

Місце виплати

Військова частина, де військовослужбовець проходить штатну службу

п. 5 Інструкції № 595

Порядок виплати Винагороди

Винагорода виплачується за минулий місяць одночасно з виплатою грошового забезпечення за поточний місяць

Підстава для виплати

Наказ командира військової частини, для командирів військових частин — наказ вищого командування

Здійснення виплати при вибуванні військовослужбовця з військової частини

При вибутті з військової частини раніше дня, установленого для виплати грошового забезпечення, Винагорода виплачується до дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу

п. 7 Інструкції № 595

Урахування Винагороди у складі грошового забезпечення при розрахунку одноразових додаткових видів грошового забезпечення

Сума Винагороди при визначенні розміру одноразових виплат (матеріальної допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, грошової допомоги при звільненні тощо) не враховується

п. 8 Інструкції № 595

Причини, з яких командир може зменшити розмір Винагороди

До таких причин належать:
— порушення статутних правил несення служби;
— особисті незадовільні показники командирської, бойової та мобілізаційної підготовки;
— вживання спиртних напоїв (наркотичних речовин) у робочий час, прибуття на службу в нетверезому стані (у стані наркотичного сп’яніння);
— порушення вимог законів та інших нормативно-правових актів, які призвели до поломок військової (спеціальної) техніки й озброєння, пошкодження майна, інших матеріальних збитків, а також завдали шкоди здоров’ю військовослужбовців або інших осіб.
Перелік цих причин є вичерпним. Зменшення розміру Винагороди здійснюється за той місяць, у якому були допущені порушення, або за місяць, у якому до військової частини надійшли накази про допущені порушення

п. 10 Інструкції № 595

 

У зв’язку з розширенням кола військовослужбовців, які отримуватимуть щомісячну додаткову грошову винагороду з 1 квітня 2013 року, зупинимося на деяких питаннях, пов’язаних з її виплатою у військовій частині.

ПДФО. Доходи у вигляді грошового забезпечення, що виплачується особам, які мають статус військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, органів та підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, МНС, податкової міліції (далі — військовослужбовці) є об’єктом обкладення податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) згідно з Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Базою обкладення ПДФО для військовослужбовців, ураховуючи положення п. 168.5 ст. 168 ПКУ, є доходи у вигляді грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, отриманих військовослужбовцями у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби, без вирахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ). Отже, Винагорода підлягає оподаткуванню за ставкою 15 (17) %. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ ця виплата у складі грошового забезпечення відображається з ознакою доходу «101».

При цьому суми ПДФО, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, отриманих військовослужбовцями у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян (п. 168.5 ст. 168 ПКУ). Оскільки виплата Винагороди пов’язана з виконанням обов’язків військової служби, то утриманий з неї ПДФО підлягає компенсації військовослужбовцю в повному обсязі.

ЄСВ. Як відомо, платниками ЄСВ згідно з абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ) є військові частини та органи, що виплачують грошове забезпечення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу.

Згідно з абз. 2 п. 1 ч. 1 ст. 7 і ч. 6 ст. 8 Закону про ЄСВ для зазначених платників ЄСВ нараховується на суми грошового забезпечення в розмірі 34,7 %. З військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу утримується ЄСВ у розмірі 2,6 % грошового забезпечення (ч. 10 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Оскільки виплата Винагороди здійснюється щомісячно одночасно з виплатою грошового забезпечення, то сума такої Винагороди повинна обкладатися ЄСВ як у частині нарахувань (34,7 %), так і в частині утримань (2,6 %).

Індексація грошових доходів. При проведенні індексації грошового забезпечення військовослужбовців у зв’язку з виплатою Винагороди необхідно враховувати таке.

Згідно з п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), індексації підлягають виплати, що мають постійний характер. Оскільки Винагорода виплачується на постійній основі, то вона підлягає індексації.

З 21.06.2012 р. нові правила проведення індексації передбачають, що місяць підвищення грошових доходів (на будь-яку суму) завжди є базовим. Проте, як і раніше, цей вираз справедливий, якщо підвищення грошового доходу відбувається за рахунок збільшення його постійних складових. Отже, місяць установлення Винагороди є базовим у цілях проведення індексації грошового доходу.

Для військовослужбовців військових частин таким базовим місяцем буде місяць установлення Винагороди, тобто квітень 2013 року. Зверніть увагу: Порядком № 1078 не передбачено механізму встановлення базового місяця виходячи зі строків фактичної виплати складових грошового забезпечення військовослужбовців. Розподіл загальної суми підвищення грошового забезпечення за строками фактичної виплати необґрунтовано занижує розмір його збільшення при визначенні базового місяця. Отже, при визначенні базового місяця встановлення (підвищення) постійних складових грошового забезпечення робить базовим місяць набуття права на відповідну виплату, а не місяць її фактичної виплати.

Для військовослужбовців, зазначених у п.п. 2 п. 1 постанови № 889, передбачено збільшення розміру Винагороди до максимальної величини поетапно з квітня 2013 року по липень 2014 року. Згідно з листом Мінсоцполітики від 23.08.2012 р. № 259/10/136-12 місяць, у якому збільшується розмір виплати за рахунок її відсотка, що постійно зростає порівняно з попереднім періодом, вважається базовим при проведенні індексації. Отже, кожний місяць збільшення відсотка Винагороди буде для військовослужбовця новим базовим місяцем. Також слід зауважити, що Винагорода також братиме участь у порівняльних розрахунках при збільшенні розміру постійних складових, що входять до складу місячного грошового забезпечення.

При цьому згідно з абз. 3 п. 5 Порядку № 1078, якщо грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Проведення індексації в разі підвищення грошових доходів здійснюється згідно з прикладом, наведеним у новій редакції додатка 4 до Порядку № 1078.

Розглянемо окремі практичні ситуації проведення індексації грошового забезпечення військовослужбовців на умовних прикладах.

Приклад 1 . У квітні 2013 року розмір місячного грошового забезпечення військовослужбовця склав 3560,00 грн. У цьому місяці йому встановлено Винагороду в розмірі 20 % місячного грошового забезпечення. Останнім базовим місяцем є січень 2008 року. Сума можливої індексації становить 621,67 грн.

Квітень 2013 року для цього військовослужбовця буде базовим місяцем (за фактом набуття права на отримання Винагороди). З травня 2013 року починається розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком.

Підвищення доходу у квітні становить 712,00 грн. (3560,00 грн. х 20 %), що більше можливої суми індексації (621,67 грн.). Отже, грошове забезпечення військовослужбовця складе:

— у квітні — 3560,00 грн.;

— у травні — 4272,00 грн. (3560,00 грн. + 712,00 грн. (Винагорода за квітень)).

Приклад 2. У квітні 2013 року розмір місячного грошового забезпечення військовослужбовця склав 2560,00 грн. У цьому місяці йому встановлено Винагороду в розмірі 20 % місячного грошового забезпечення. Останнім базовим місяцем є січень 2008 року. Сума можливої індексації становить 621,67 грн.

Так само, як і у попередньому випадку, квітень 2013 стає базовим місяцем.

Підвищення доходу у квітні становить 512,00 грн. (2560,00 грн. х 20 %), що менше можливої суми індексації (621,67 грн.).

Отже, необхідно розрахувати фіксовану суму індексації, яка дорівнюватиме 109,67 грн. (621,67 грн. - 512,00 грн.). Фіксована сума індексації виплачується до наступного збільшення розміру грошового забезпечення, за якого таке збільшення перевищить фіксовану суму індексації.

Таким чином, грошове забезпечення військовослужбовця становитиме:

— у квітні — 2669,67 грн. (2560,00 грн. + 109,67 грн.);

— у травні — 3181,67 грн. (2560,00 грн.+ 109,67 грн. + 512,00 грн.).

Приклад 3 . У квітні 2013 року розмір місячного грошового забезпечення військовослужбовця склав 3560,00 грн. У цьому місяці йому встановлено Винагороду в розмірі 20 % місячного грошового забезпечення. Останнім базовим місяцем є серпень 2012 року. Сума фіксованої індексації становить 576,00 грн.

Аналогічно до попередніх прикладів квітень стає базовим місяцем. Підвищення доходу складе 712,00 грн. (3560,00 грн. х 20 %), що більше фіксованої суми індексації (576,00 грн.). Отже, з квітня 2013 року військовослужбовець втрачає право на отримання раніше встановленої фіксованої суми індексації.

Грошове забезпечення військовослужбовця становитиме:

— у квітні 2013 року — 3560,00 грн.;

— у травні 2013 року — 4272,00 грн. (3560,00 грн. + 712,00 (винагорода за квітень)).

Приклад 4. У квітні 2013 року розмір місячного грошового забезпечення військовослужбовця склав 2560,00 грн. У цьому місяці йому встановлено Винагороду в розмірі 20 % місячного грошового забезпечення. Останнім базовим місяцем є серпень 2012 року. Сума фіксованої індексації становить 576,00 грн.

Квітень стає базовим місяцем. Розмір підвищення доходу за рахунок набуття права на Винагороду складає 512,00 грн. (2560,00 грн. х х 20 %), що менше фіксованої суми індексації (576,00 грн.). У цій ситуації для військовослужбовця збережеться фіксована сума індексації, яку потрібно продовжувати йому виплачувати до моменту, поки чергове збільшення доходу не перевищить цю величину.

Грошове забезпечення військовослужбовця становитиме:

— у квітні — 3136,00 грн. (2560,00 грн. + 576,00 грн.);

— у травні — 3648,00 грн. (2560,00 грн. + 576,00 грн. + 512,00 грн.).

 

Валерій ШАШЕРІН,
 головний бухгалтер військової частини А4502

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі