Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)

Редакція ББ
Наказ від 08.02.2013 р. № 97

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПОРЯДКУ ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ В ДЕРЖАВНИХ І КОМУНАЛЬНИХ ДИТЯЧИХ САНАТОРНО-КУРОРТНИХ ЗАКЛАДАХ (КРІМ ПРОТИТУБЕРКУЛЬОЗНИХ)

Наказ від 08.02.2013 р. № 97

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26.02.2013 р. за № 322/22854

 

Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 року № 918 «Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)» наказую:

1. Затвердити Порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних), що додається.

2. Міністру охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій довести Порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) до відома головних лікарів дитячих санаторно-курортних закладів і забезпечити його виконання.

3. Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги (М. Хобзей) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра О. Толстанова.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Міністр Р. Богатирьова

ПОГОДЖЕНО:

Перший заступник
 Голови Спільного представницького органу
 сторони роботодавців на національному рівні
 О. Мірошниченко

Перший заступник керівника
 Спільного представницького органу
 всеукраїнських профспілок
 та профспілкових об’єднань
 Г. Осовий

 

 

Затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.02.2013 р. № 97

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26.02.2013 р. за № 322/22854

Порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)

 

1. Цей Порядок визначає механізм організації харчування в дитячих санаторно-курортних закладах різного профілю (крім протитуберкульозних) (далі — дитячі санаторії), які належать до державної та комунальної форм власності.

2. Організація харчування у дитячих санаторіях регламентується Конституцією України, Основами законодавства України про охорону здоров’я, законами України «Про охорону дитинства», «Про курорти», «Про оздоровлення та відпочинок дітей», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб», постановами Кабінету Міністрів України від 11 липня 2001 року № 805 «Про затвердження Загального положення про санаторно-курортний заклад», від 10 жовтня 2012 року № 918 «Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)», іншими нормативно-правовими актами, що регулюють питання харчування дітей, та цим Порядком.

3. Харчування дітей у дитячих санаторіях здійснюється за призначенням лікаря дитячого санаторію та базується на збалансованому дієтичному харчуванні з не менш як 5-разовим прийомом їжі на добу.

4. Організація харчування в дитячих санаторіях включає дотримання вимог санітарного законодавства при: надходженні харчових продуктів і продовольчої сировини; зберіганні харчових продуктів та продовольчої сировини; визначенні виду дієтичного раціону; складанні меню-розкладів; додержанні технології виготовлення страв; забезпеченні безпеки і якості харчових продуктів і готових страв; додержанні правил особистої гігієни персоналом і термінів проходження медичних оглядів; облаштуванні і утриманні харчоблоків, обідніх залів; забезпеченні контролю за організацією харчування і дотриманням нормативів харчування.

5. Відповідальним за організацію харчування в дитячих санаторіях, матеріально-технічний стан харчоблоку, додержання вимог санітарного законодавства, виконання нормативів харчування є керівник дитячого санаторію.

6. Харчові продукти повинні постачатись у дитячі санаторії лише із супровідними документами, які свідчать про їх походження, безпечність та якість відповідно до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів».

7. Харчові продукти повинні прийматися комірником. Бракераж сирої продукції проводиться медичною сестрою з дієтичного харчування (далі — дієтсестра) або іншою особою, визначеною наказом керівника дитячого санаторію.

8. Керівником дитячого санаторію затверджується примірне двотижневе меню-розклад на осінньо-зимовий і весняно-літній періоди року.

9. Відповідальною за харчування дітей є особа, яка призначена наказом керівника дитячого санаторію і здійснює: координацію своєї діяльності щодо контролю за харчуванням дітей з роботою медичного персоналу; відпрацювання режиму чергування медичних та педагогічних працівників протягом дня в їдальні; контроль за додержанням дітьми правил особистої гігієни та вживанням готових страв; контроль за санітарно-гігієнічним станом обідньої зали тощо.

10. Меню-розклад складається дієтсестрою з різним виходом страв за віковими групами відповідно до нормативів харчування дітей, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 року № 918 «Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)», примірного двотижневого меню-розкладу.

Виконання нормативів харчування проводиться дієтсестрою раз на 10 днів відповідно до Журналу обліку виконання нормативів харчування за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку.

У разі необхідності (невиконання нормативів харчування) здійснюється корекція меню-розкладу та замовлень на продукти харчування.

11. Бракераж готової їжі здійснює лікар (лікар-дієтолог, дієтсестра), при цьому результати зняття проби вносяться до Журналу бракеражу готової продукції за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку. Лікар (лікар-дієтолог, дієтсестра) засвідчує своїм підписом можливість реалізації кожної страви окремо.

12. Працівники, робота яких пов’язана з організацією харчування дітей, повинні проходити обов’язкові медичні огляди відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08 серпня 2002 року за № 639/6927.

 

Директор Департаменту реформ
 та розвитку медичної допомоги
 М. Хобзей

 

Додаток 1
до Порядку організації харчування
в державних і комунальних
дитячих санаторно-курортних закладах
(крім протитуберкульозних)

Журнал
обліку виконання нормативів харчування

№ з/п

Найменування продукту

Денна норма
на 1 дитину, у грамах за віковими групами

Видано на 1 дитину (число, місяць)

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал

1, 2… 9, 10 (за кожне число окремо)

у середньому за 10 днів

аналіз дефіцит (-) або надлишок (+)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

Додаток 2
до Порядку організації харчування
в державних і комунальних
дитячих санаторно-курортних закладах
(крім протитуберкульозних)

 

Журнал
 бракеражу готової продукції*

Дата

Назва страв за прийомами їжі

Вихід страви

Підпис посадової особи

Примітка

теоретичний (за меню-розкладом)

фактичний

1

2

3

4

5

6

 

* Журнал бракеражу готової продукції повинен бути пронумерований, прошнурований, завірений підписом керівника і печаткою дитячого санаторію.

 


Увага! У газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 6, приклад 2, наведений на с. 14, а також 1 — 4 абзаци після прикладу, слід читати так: «Базовим місяцем для працівника є лютий 2008 року. Індекс для проведення індексації в лютому 2013 року становить 50,2 %. У лютому 2013 року працівником відпрацьовано тільки 2 дні (перебував у щорічній відпустці), за які нараховано зарплату в розмірі 500 грн., а також премію за попередній місяць у розмірі 150 грн.

Нагадаємо, що представники Мінсоцполітики стверджують: в аналогічному порядку (тобто пропорційно відпрацьованим дням) повинна виплачуватися і сума індексації, яка продовжує нараховуватися працівнику, в якого не відбувається підвищення зарплати (див. лист від 27.08.2012 р. № 261/10/136-12).

Оскільки лютий 2013 року відпрацьовано працівником не повністю, то сума індексації визначається з розрахунку за повний відпрацьований місяць, а виплачується пропорційно відпрацьованим дням.

У нашому випадку сума індексації в лютому з розрахунку за місяць становить 575,79 грн. (1147 грн. х 50,2 %). Отже, сума індексації пропорційно відпрацьованому часу складе: 57,58 грн.
(575,79 грн. : 20 роб. дн.
х 2 роб. дн.)».



КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ
 В ДИТЯЧИХ САНАТОРНО-КУРОРТНИХ ЗАКЛАДАХ

Раніше дитячі санаторно-курортні заклади під час організації харчування керувались загальним нормативним документом для всіх видів оздоровчих закладів, а саме Порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженим спільним наказом МОЗ та МОН від 01.06.2005 р. № 242/329 (далі — Порядок № 242/329).

Спеціально для дитячих санаторно-курортних закладів постановою КМУ від 10.10.2012 р. № 918 (далі — постанова № 918) були затверджені лише Нормативи харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних).

Пунктом 2 постанови № 918 було доручено МОЗ привести власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою та затвердити порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних).

Саме на виконання цього пункту постанови № 918 МОЗ наказом 08.02.2013 р. № 97 затвердив Порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) (далі — Порядок № 97), що коментується.

Основні положення організації харчування дітей у Порядку № 97 такі самі, як у Порядку № 242/329, тому зупинимось лише на тих положеннях Порядку № 97, які є новими, відмінними від тих, що містить Порядок № 242/329.

Зазначимо, що дитячий оздоровчий заклад санаторного типу — це заклад, у якому діти перебувають цілодобово і в якому поряд з оздоровчими надається комплекс медичних профілактичних послуг, спрямованих на запобігання захворюванню. З урахуванням специфіки захворювання дітей такі заклади можуть бути спеціалізованими.

Залежно від специфіки санаторно-курортного закладу лікар закладу призначає дітям певний вид харчування, але при будь-якому виді харчування в дитячому санаторному закладі слід дотримуватись режиму 5-разового прийому їжі на добу.

Бракераж готової їжі здійснює лікар (лікар-дієтолог, дієтсестра). Лікар (лікар-дієтолог, дієтсестра) своїм підписом засвідчує можливість реалізації кожної страви. Результати зняття проби вносяться до спеціального Журналу бракеражу готової продукції, форма якого наведена у додатку 2
до Порядку № 97. У цьому ж Журналі ставиться і підпис лікаря.

Дієтсестрою раз на 10 днів проводиться виконання нормативів харчування. Пояснимо: за нормами, визначеними постановою № 918 , зазначена кількість продуктів харчування для різних вікових груп на день, тому дієтсестра має перевірити чи виконуються ці норми за вже готовими стравами.

Дані щодо виконання нормативів харчування заносяться дієтсестрою до Журналу обліку виконання нормативів харчування, форма якого наведена у додатку 1 до Порядку № 97.

Також у Порядку № 97 нагадується, що працівники, робота яких пов’язана з організацією харчування дітей, мають проходити обов’язкові медичні огляди. Обов’язкові медичні огляди таких працівників передбачені Переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затвердженим постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559.

Обов’язкові медичні огляди проводяться відповідно до Правил проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, затверджених наказом МОЗ від 23.07.2002 р. № 280.

На завершення наведемо нормативи харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) та нормативи заміни продуктів за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних), затверджені постановою № 918.

 

Нормативи харчування
 в державних і комунальних дитячих
санаторно-курортних закладах
 (крім протитуберкульозних)

(денна норма на одну дитину, грамів брутто)

Найменування продукту

Вікова група, років

2 — 3

4 — 7

8 — 10

11 — 14

15 — 18

Хліб пшеничний

70

140

150

180

190

Хліб житній

30

100

100

100

150

Борошно пшеничне

25

40

45

50

55

Крохмаль

2

2

3

3

3

Крупи, бобові, макаронні вироби

65

75

80

85

90

Картопля

150

300

350

400

450

Овочі

300

350

400

450

500

Фрукти свіжі, цитрусові

200

250

300

300

300

Соки

120

150

200

200

200

Фрукти сушені

15

20

25

30

35

Кондитерські вироби

20

30

40

40

40

Цукор

45

50

60

70

70

Мед, медопродукти

1

4

5

5

5

Масло вершкове

30

50

55

57

60

Олія

10

16

18

20

22

Яйця, штук

1/2

1

1

1

1

Молоко

400

350

300

300

300

Кисломолочні продукти (наприклад кефір)

150

150

200

200

200

Сир кисломолочний

50

70

80

90

100

Сир твердий

5

12

15

20

20

Сметана

15

20

25

30

30

М’ясо, м’ясопродукти

130

170

180

220

230

Риба, рибопродукти

70

90

100

120

130

Какао

1

4

4

4

5

Чай

0,1

0,25

0,4

0,5

1

Сіль, сіль йодована

5

8

10

10

10

Дріжджі

1

2

3

3

3

Лавровий лист

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

Ванільний цукор

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

Рекомендований хімічний склад та енергетична цінність норм харчування для дітей різних вікових груп

Білки,

61

75

90

100

110

у тому числі тваринні

41

43

45

51

55

Жири,

61

67

81

89

97

у тому числі рослинні

9

11,5

18

21

23

Вуглеводи

244

351

420

469

513

Енергетична цінність, ккал

1771

2300

2760

3076

3364

 

Нормативи заміни продуктів
 за енергетичною цінністю в державних
 і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах
(крім протитуберкульозних)

Найменування продукту

Вага, кілограмів брутто

Продукт-замінник

Вага, кілограмів брутто

Примітка

1

2

3

4

5

Масло вершкове

1

олія

0,73

 

масло вершкове топлене

0,8

 

Олія

1

олія (соняшникова, кукурудзяна)

1

 

Молоко коров’яче пастеризоване

1

молоко коров’яче сухе

0,11

 

вершки сухі

0,12

 

молоко згущене стерилізоване

0,46

 

молоко згущене з цукром

0,39

 

вершки згущені з цукром

0,35

 

кисломолочні продукти (наприклад кефір)

1

 

сир кисломолочний напівжирний

0,2

 

сир твердий

0,11

 

Хліб житній

1

хліб пшеничний

0,66

 

борошно пшеничне

0,46

 

Хліб пшеничний

1

хліб житній

1,5

 

борошно пшеничне

0,7

 

сухарі (з борошна першого сорту)

0,75

 

Чай чорний

1

чай чорний плитковий

1

 

чай зелений

1

 

Картопля
(30 відсотків відходів)

1

пюре картопляне сухе

0,25

 

капуста білокачанна

1,11

 

капуста цвітна

0,8

 

квасоля, горох свіжі

0,52

 

Бобові (зерно)

1

горох, квасоля свіжі

4,2

 

кукурудза консервована

4,44

 

горошок зелений консервований

6,6

 

Морква (буряк) свіжа

1

морква (буряк) для гарніру (консерви)

1,4

 

Томати свіжі

1

томати консервовані

1,04

 

томатний сік

1,14

 

томатне пюре (вміст сухих речовин
12 відсотків)

0,42

 

Капуста свіжа

1

капуста білокачанна квашена

1,15

 

капуста білокачанна рання

1

 

капуста цвітна

1

 

капуста брюссельська

1,3

 

Цибуля-порей

1

цибуля свіжа зелена

0,95

 

Огірки (томати) солені

1

огірки (томати) консервовані

1,64

 

Томатне пюре
(вміст сухих речовин 12 відсотків)

1

сік томатний натуральний

2,66

 

томатне пюре (вміст сухих речовин
20 відсотків)

0,66

 

томати свіжі

2,38

 

Яблука свіжі

1

яблука консервовані

0,41

 

сік яблучний

0,92

 

сік сливовий

0,53

 

сік виноградний

0,65

 

інші соки плодові натуральні

0,9

 

яблука сушені

0,2

 

сливи сушені

0,2

 

абрикоси сушені

0,17

 

родзинки

0,15

 

фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, слива, черешні, вишні, абрикоси, банани)

1

 

виноград

0,8

 

компоти консервовані

0,5

 

Яблука сушені

1

яблука свіжі

5

 

груші сушені

1

 

фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки)

0,5

 

Дріжджі хлібопекарські

1

дріжджі хлібопекарські сухі

0,3

 

Кури патрані (I категорії)

1

яловичина, свинина

1

 

кури напівпатрані (I категорії)

1,34

 

курчата патрані

1

 

курчата напівпатрані

1,5

 

стегенця курячі

0,8

 

філе куряче

0,6

 

консерви з курятини

0,75

за медичними показаннями

М’ясо (яловичина, свинина нежирна)

 

печінка

1

 

серце

1,77

 

м’ясо птиці патраної (I категорії)

1

 

ковбаса варена

0,8

 

консерви м’ясні (у тому числі з курятини)

0,75

за медичними показаннями

риба

1,15

 

сир кисломолочний напівжирний

1,2

 

Риба (охолоджена, морожена)

1

оселедець солений з головою

1

 

рибне філе

0,7

 

консерви рибні

0,8

за медичними показаннями

яловичина

0,87

 

яйце

0,9

 

Яйця, штук

1

сир кисломолочний напівжирний

0,031

 

яловичина

0,1

 

молоко

0,18

 

сир твердий

0,02

 

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі