Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації грошових доходів та оплати праці

Редакція ББ
Лист від 30.11.2012 р. № 475/10/136-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ІНДЕКСАЦІЇ ГРОШОВИХ ДОХОДІВ ТА ОПЛАТИ ПРАЦІ

Лист від 30.11.2012 р. № 475/10/136-12

(витяг)

 

Департамент стратегічного планування разом з Департаментом заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики України розглянули запит <…> щодо індексації заробітної плати <…>, виплати матеріальної допомоги на поховання, і повідомляють.

Щодо індексації заробітної плати <…>

Відповідно до пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (із змінами) (далі — Порядок), базовим місяцем при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації є місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів населення.

У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад проведення індексації у разі підвищення доходів наведено в додатку 4 до Порядку.

Отже, базовим місяцем при проведенні індексації є місяць підвищення грошового доходу. Індексація у базовому місяці не нараховується, якщо сума підвищення доходу перевищує суму індексації. Для проведення подальшої індексації індекс споживчих цін розраховується наростаючим підсумком з наступного за базовим місяця.

Для новоприйнятих працівників індекс для проведення індексації заробітної плати обчислюється з місяця прийняття їх на роботу. Право на індексацію заробітної плати настає, коли індекс споживчих цін, розрахований наростаючим підсумком, перевищить поріг індексації, встановлений у розмірі 101 %. Базовим місяцем для таких працівників, як і для інших, буде вважатись місяць підвищення заробітної плати. Наприклад, якщо працівника прийнято на роботу у вересні 2012 року, то для проведення індексації заробітної плати індекс слід розраховувати з вересня. Індекс споживчих цін, розрахований наростаючим підсумком за вересень та жовтень 2012 року, не перевищив поріг індексації і становив 100,1 % (100,1 х 100).

Отже, права на індексацію заробітної плати працівників, яких прийнято у вересні-листопаді 2012 року, не настало.

<…>

Що стосується нарахування сум індексації працівникам, які відпрацювали не повний місяць, то Порядком не передбачено механізм визначення суми індексації та фіксованої її величини, якщо працівник працював неповний робочий час, наприклад, знаходився на лікарняному, у відпустці або відрядженні.

Згідно з Порядком заробітна плата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» визначається в розрахунку на місяць.

Враховуючи, що при нарахуванні сум індексації застосовується прожитковий мінімум, який визначається в розрахунку на місяць, на нашу думку, сума індексації та фіксована її величина мають визначатись у розрахунку за повний робочий місяць, а виплачуватись пропорційно відпрацьованому робочому часу.

Це обґрунтовується тим, що працівник, який працював неповний робочий місяць, наприклад, знаходився на лікарняному, у відпустці або відрядженні, отримав відповідні виплати, які розраховані виходячи із середньої заробітної плати, що враховує суми індексації.

<…>

Щодо виплати матеріальної допомоги

Згідно з умовами оплати праці працівників установ, закладів і організацій культури, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» та наказом Міністерства культури і туризму України від 18.10.2005 р. № 745 «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки», керівникам бюджетних установ, закладів та організацій культури надано право у межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, надавати працівникам цих установ, закладів та організацій матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання.

Працівник має право отримувати матеріальну допомогу на поховання, оскільки вона виплачується у разі необхідності її виплати, незалежно від того, чи була отримана працівником допомога на оздоровлення чи інша матеріальна допомога. Розмір її визначається наявністю коштів.

 

Директор Департаменту стратегічного планування
 О. Крентовська

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ЩОДО ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРПЛАТИ
ТА ВИПЛАТИ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ:
ВІДПОВІДАЄ МІНСОЦПОЛІТИКИ

У листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики надали роз’яснення з питань застосування норм оновленого Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), а також надання матеріальної допомоги працівникам музеїв. Розглянемо їх детальніше.

 

ПИТАННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРПЛАТИ

Постановою КМУ від 13.06.2012 р. № 526 унесено зміни до Порядку № 1078, згідно з якими встановлено кілька нових правил індексації грошових доходів. Вони застосовуються з 21.06.2012 р.

Зокрема, тепер місяць підвищення грошових доходів (на будь-яку суму), завжди є базовим. Проте, як і раніше, це твердження справедливе, якщо підвищення грошового доходу відбувається за рахунок збільшення його постійних складових.

При цьому згідно з абз. 3 п. 5 Порядку № 1078, якщо грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Проведення індексації в разі підвищення грошових доходів здійснюється відповідно до прикладу, наведеного в новій редакції додатка 4 до Порядку № 1078.

Так, якщо відбувається підвищення зарплати
(у перший раз після 21.06.2012 р.) на суму меншу, ніж сума індексації, то здійснюється підвищення зарплати та додається сума індексації, визначена з урахуванням суми підвищення зарплати. Указана сума індексації фіксується та виплачується до наступного збільшення зарплати, за якого сума збільшення зарплати перевищить зазначену фіксовану величину.

 

Індексація зарплати новоприйнятих працівників

Постановою КМУ від 13.06.2012 р. № 526 урегульовано порядок проведення індексації зарплати новоприйнятих працівників, у разі переходу працівників на іншу роботу або посаду в одній установі, а також при переведенні на роботу до іншої установи. Нагадаємо: докладно це питання було розглянуто фахівцем Мінсоцполітики в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 5, с. 28. Тому в цьому коментарі на ньому не зупинятимемося.

 

Виплата фіксованої суми індексації, якщо місяць відпрацьовано не повністю

Насамперед зауважимо: механізм індексації зарплати в місяці, відпрацьованому не повністю (наприклад, увесь місяць чи його частину працівник перебував у відпустці або на лікарняному), у Порядку № 1078 не було визначено як до 21.06.2012 р., так і після цієї дати. Це вкотре констатувало Мінсоцполітики в листі, що коментується.

Утім, є точка зору Мінсоцполітики з цього питання, яка висловлювалася вже неодноразово (див. листи від 27.08.2012 р. № 261/10/136-12, від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12, від 07.09.2012 р. № 197/10/137-12) та підтверджена в листі, що коментується.

Так, фахівці цього Міністерства вважають: якщо працівник відпрацював неповний робочий місяць, то фіксована сума індексації визначається з розрахунку за повний відпрацьований місяць, а виплачується пропорційно відпрацьованим дням. Якщо в місяці не відпрацьовано жодного робочого дня, фіксована сума індексації за цей місяць не виплачується. В аналогічному порядку повинна виплачуватися і сума індексації, що продовжує нараховуватися працівнику, в якого не відбувається підвищення зарплати.

Як аргумент наводиться той факт, що періоди хвороби чи відпустки оплачуються виходячи із середньої зарплати, при розрахунку якої враховано суми індексації. У свою чергу, зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму, який визначається в розрахунку за місяць.

Ми вже говорили про те, що чинна на сьогодні редакція Порядку № 1078 не передбачає розрахунку суми індексації пропорційно відпрацьованим дням у разі, якщо місяць відпрацьовано не повністю, але оскільки це питання не врегульоване Порядком № 1078, бухгалтерам доведеться при проведенні індексації зарплати дотримуватись роз’яснень Мінсоцполітики.

Однак не все так однозначно, адже частина місяця може бути відпрацьована працівником не повністю не лише внаслідок його перебування в оплачуваній відпустці або на лікарняному. Далі розглянемо можливі варіанти.

Якщо працівник перебував в оплачуваній відпустці. Якщо працівник відпрацював неповний робочий місяць, оскільки перебував в оплачуваній відпустці (основній чи додатковій щорічній відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням, творчій відпустці, соціальній відпустці «на дітей», іншій оплачуваній відпустці), сума індексації, а також фіксована її величина визначаються з розрахунку за повний відпрацьований місяць, а виплачується пропорційно відпрацьованим дням.

Приклад 1. Фіксована сума індексації для працівника становить 399,83 грн. У квітні 2013 року працівником відпрацьовано тільки 2 дні (перебував у щорічній відпустці), за які нараховано зарплату в сумі 500 грн.

Оскільки квітень 2013 року відпрацьовано працівником не повністю, то фіксована сума індексації за цей місяць визначається пропорційно відпрацьованому часу, що становить 36,35 грн. (399,83 грн. : 22 роб. дн. х 2 роб. дн.).

Приклад 2. Базовим місяцем для держслужбовця є лютий 2008 року, тобто його зарплата після 21.06.2012 р. не підвищувалася. Індекс для проведення індексації у квітні 2013 року становить 50,2 %. У квітні 2013 року працівником відпрацьовано тільки 2 дні (перебував у щорічній відпустці), за які нараховано зарплату в розмірі 500 грн.

Оскільки квітень 2013 року відпрацьовано працівником не повністю, то сума індексації визначається з розрахунку за повний відпрацьований місяць, а виплачується пропорційно відпрацьованим дням.

У нашому випадку сума індексації у квітні з розрахунку за місяць складає 575,79 грн. (1147 грн. х
х 50,2 %). Отже, сума індексації за цей місяць пропорційно відпрацьованому часу становитиме 52,34 грн. (575,79 грн. : 22 роб. дн. х 2 роб. дн.).

Якщо працівник перебував у відпустці без збереження зарплати. Якщо керуватися наведеними вище роз’ясненнями Мінсоцполітики, то в цьому випадку сума індексації, а також фіксована її величина повинні виплачуватися з розрахунку за місяць, тобто повністю. Адже за працівником під час перебування в такій відпустці не зберігається середня зарплата. Нагадаємо: свого часу в подібній ситуації Мінпраці рекомендувало суму індексації визначати в межах прожиткового мінімуму за фактично відпрацьований час (див. лист від 30.10.2003 р. № 024-130).

Проте на сьогодні позиція фахівців Мінсоцполітики з цього приводу не відома, і не виключено, що і тут матимемо справу з пропорційним розрахунком.

Редакцією нашої газети вже направлено відповідний запит до Мінсоцполітики, і як тільки ми отримаємо на нього відповідь — обов’язково вас проінформуємо.

Якщо працівник був на лікарняному. Індексація зарплати в цій ситуації здійснюється в порядку, передбаченому для випадку, коли працівник перебував в оплачуваній відпустці.

Якщо працівник був у службовому відрядженні. Нагадаємо: у ст. 121 КЗпП передбачено, що працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку. Це означає, що для визначення порядку оплати часу перебування працівника у відрядженні необхідно порівняти суму середньоденного заробітку та денного заробітку працівника відповідно до умов трудового договору і якщо денний заробіток:

— вище середнього заробітку, то дні відрядження оплачуються як і решта робочих днів місяця;

— нижче середнього заробітку, то дні відрядження оплачуються за середнім заробітком.

Залежно від того, в якому порядку оплачено дні відрядження, визначатиметься сума індексації за цей місяць.

Так, якщо дні відрядження оплачені як робочі дні, то суму індексації, а також фіксовану її величину має бути нараховано в повному обсязі. Це підтвердило і Мінсоцполітики в листі від 27.12.2012 р. № 518/10/136-12, наведеному на с. 15 цього номера.

Якщо ж період відрядження оплачено виходячи із середнього заробітку, то в такому разі сума індексації, а також фіксована її величина визначаються пропорційно відпрацьованим дням. При цьому з метою індексації зарплати дні відрядження слід виключити із загальної кількості відпрацьованих днів.

Якщо працівник звільняється. При звільненні працівника, який не відпрацював повний робочий місяць, порядок проведення індексації аналогічний тому, коли працівник частину місяця перебував у відпустці без збереження зарплати.

Якщо працівника переведено на неповний робочий час. Тут можливі дві ситуації:

— працівника переведено на неповну ставку і в місяці його переходу не було збільшення окладу (чи інших постійних складових зарплати) за обійманою цим працівником посадою. У цьому випадку підстав для перегляду базового місяця немає;

— у місяці переведення на неповну ставку відбулося підвищення окладу за обійманою працівником посадою (чи іншими постійними складовими заробітної плати). У цьому випадку такий місяць є базовим для проведення індексації. Фіксована сума індексації в цьому випадку збережеться, якщо сума підвищення зарплати не перекриє таку фіксовану суму індексації. Зверніть увагу: порівняльні розрахунки слід проводити з розрахунку за повний робочий час.

При цьому, як випливає з роз’яснень фахівців Мінсоцполітики, якщо працівнику встановлено неповний робочий час, розмір фіксованої суми індексації визначається з урахуванням навантаження працівника (див. консультацію в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 32, с. 29).

Приклад 3. До листопада 2012 року працівник (12-й тарифний розряд) працював на ставку. У липні 2012 року для нього було визначено фіксовану суму індексації в сумі 363,19 грн. У листопаді 2012 року його перевели на 0,75 ставки. Розмір фіксованої суми індексації становитиме 272,39 грн. (363,19 грн. х 0,75).

Розглянемо зворотну ситуацію — коли працівника переводять з неповного на повний робочий час.

Якщо працівника переведено на повну ставку і в місяці такого переведення не було збільшення окладу (чи інших постійних складових зарплати) за обійманою цим працівником посадою, то місяць переведення не вважається базовим. При цьому фіксована сума індексації повинна йому виплачуватися в повному розмірі.

Якщо в місяці переведення на повну ставку відбулося підвищення окладу за обійманню працівником посадою (чи іншими постійними складовими заробітної плати), то такий місяць є базовим для проведення індексації. Фіксована сума індексації в цьому випадку зберігається, якщо сума підвищення зарплати не перекриє таку фіксовану суму індексації. При цьому, як підкреслило Мінсоцполітики в листі від 27.12.2012 р. № 518/10/136-12, наведеному на с. 15 цього номера, порівняльні розрахунки слід проводити з розрахунку за повний робочий час.

Приклад 4. До грудня 2012 року працівник (12-й тарифний розряд) працював на 0,5 ставки. Його заробітна плата складається тільки з посадового окладу в розмірі 872,50 грн. (1745,00 грн. х 0,5). У липні 2012 року для нього було визначено фіксовану суму індексації з розрахунку за повний робочий час, а виплачувалася вона з урахуванням навантаження працівника, тобто в розмірі 181,60 грн. (363,19 грн. х 0,5).

У грудні 2012 року працівника перевели на повну ставку і в цьому місяці підвищився його посадовий оклад. Зарплата працівника склала 1779,00 грн.

Необхідно порівняти дохід за листопад 2012 року в розмірі 1745,00 грн. (тобто виходячи з повного робочого місяця) та дохід за грудень 2012 року в розмірі 1779,00 грн. Сума підвищення склала 34,00 грн. (1779,00 грн. - 1745,00 грн.), що не перекрило фіксовану суму індексації в розмірі 363,19 грн. (тобто виходячи з повного робочого місяця).

Грудень 2012 року стає базовим для обчислення індексу споживчих цін наростаючим підсумком. Тепер фіксована сума індексації зарплати працівника становить 363,19 грн. У такому розмірі вона виплачується до наступного збільшення зарплати, за якого сума збільшення зарплати перевищить цю фіксовану величину.

Що стосується грошового забезпечення військовослужбовців, то згідно з п. 2.1 Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженої наказом Міноборони від 11.06.2008 р. № 260, військовослужбовцям, які згідно із законодавством мають право на відпустку зі збереженням грошового забезпечення (щорічні основні відпустки, додаткові відпустки у зв’язку з навчанням, творчі відпустки, соціальні відпустки, відпустки у зв’язку із хворобою для лікування, інші додаткові відпустки, визначені відповідними законами України), грошове забезпечення виплачується за весь період цих відпусток. Ураховуючи це, Мінсоцполітики у своєму листі від 23.08.2012 р. № 259/10/136-12 дійшло такого висновку: оскільки за період перебування військовослужбовця на лікарняному чи у відпустці не визначається середньомісячна виплата, а виплачується грошове забезпечення, то повинна зберігатися фіксована сума індексації, визначена за місяць.

 

НАДАННЯ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ПРАЦІВНИКАМ МУЗЕЇВ

Запитання, з яким звернулися до Мінсоцполітики, полягало в такому: «Працівнику художнього музею виплачено обов’язкову матеріальну допомогу на оздоровлення, а також матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Тепер такий працівник звернувся із заявою щодо надання йому матеріальної допомоги на поховання родича. Чи має право керівник музею виплатити таку допомогу та в якому розмірі?».

Слід зазначити, що відповідь на це запитання була надана фахівцем Мінсоцполітики в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 38, с. 27. Зауважимо, що вона повністю збігається з наданою в листі, що коментується.

Так, матеріальна допомога на поховання надається незалежно від того, чи було працівнику виплачено допомогу на оздоровлення або допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Розмір матеріальної допомоги на поховання не обмежується, проте вона виплачується в межах фонду оплати праці.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі