Теми статей
Обрати теми

Напрями використання благодійної допомоги

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ БЛАГОДІЙНОЇ ДОПОМОГИ

 

Юлія КРОТ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На розрахунковий рахунок відділу культури надійшли кошти від спонсорів. Причому у розрахункових документах чітко вказано призначення платежу: «На розвиток інфраструктури районного Будинку культури».

Чи можна за таких умов використати ці кошти для придбання звукопідсилювальної апаратури для концертного залу районного Будинку культури?

(АР Крим)

 

Загальні засади благодійної діяльності в Україні, а також правового регулювання відносин у суспільстві, спрямованих на розвиток благодійної діяльності, утвердження гуманізму і милосердя, забезпечення сприятливих умов для утворення і діяльності благодійних організацій, визначені Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 р. № 5073-VI (далі — Закон № 5073).

Вимоги до отримання, використання та обліку благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб резидентів і нерезидентів безпосередньо бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання встановлено Порядком отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженим постановою КМУ від 04.08.2000 р. № 1222 (далі — Порядок № 1222). Зокрема, відповідно до п. 2 Порядку № 1222 благодійні внески можуть надаватися благодійниками набувачам у грошовій формі для потреб їх фінансування за напрямами видатків, визначеними благодійником, а також як товари, роботи, послуги. І лише у разі, якщо благодійником конкретні цілі використання коштів не визначено, шляхи спрямування благодійного внеску визначаються керівником установи, закладу набувачів відповідно до першочергових потреб, пов’язаних виключно з основною діяльністю установи, закладу.

Частина коштів, отриманих як благодійні (добровільні) внески і пожертви від юридичних та фізичних осіб, може спрямовуватися на виплату заробітної плати працівників установ і закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання відповідно до кошторисів зазначених установ і закладів з дотриманням вимог Закону № 5073 у випадку, коли такий напрям видатків визначений благодійником.

У зв’язку з цим кошти, отримані бюджетною установою як благодійна допомога, мають використовуватися насамперед за напрямами, визначеними благодійником.

Далі з’ясуємо, що слід розуміти під розвитком інфраструктури районного Будинку культури. Так, за загальноприйнятим уявленням інфраструктура — це сукупність підприємств і установ господарського комплексу, що обслуговують основні галузі виробничої сфери та сфери послуг, а також безпосередньо людей. Вони надають послуги для здійснення необхідних виробничих, економічних, організаційних зв’язків між складовими частинами господарства, забезпечують гідні умови життя населення. До об’єктів інфраструктури належать, зокрема, системи каналізації, водопостачання, електропостачання, від яких залежить розвиток як окремих населених пунктів, так і економіки в цілому. Розвиток інфраструктури передбачає будівництво доріг, каналів, портів, мостів, літовищ, складів, енергетичного господарства, систем зв’язку, водопостачання, каналізації тощо.

З цього випливає, що кошти, отримані як благодійна допомога на розвиток інфраструктури районного Будинку культури, залежно від обсягів таких надходжень можуть спрямовуватися на будівництво та ремонт прилеглих до закладу культури доріг, систем водо-, газо-, електропостачання, каналізаційної системи, підключення телекомунікацій, облаштування місця для паркування автотранспорту або ж зручного входу/виходу до приміщення цього закладу інвалідів (спеціального спуску для інвалідних візків) тощо.

Натомість придбання звукопідсилювальної апаратури для концертного залу слід розглядати як витрати, пов’язані з організацією основної діяльності будинку культури. І хоча власні надходження бюджетних установ у вигляді благодійних внесків, грантів та дарунків, згідно з ч. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI повинні спрямовуватися саме на організацію основної діяльності, проте в даному випадку напрямки використання благодійної допомоги, визначені благодійником, мають пріоритетне значення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі