Теми статей
Обрати теми

Щодо проведення річного перерахунку податку на доходи фізичних осіб

Редакція ББ
Лист від 19.02.2013 р. № 2972/0/51-12/17-1115

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ РІЧНОГО ПЕРЕРАХУНКУ ПОДАТКУ НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ

Лист від 19.02.2013 р. № 2972/0/51-12/17-1115

 

Державна податкова служба України згідно із ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі — Кодекс) розглянула <..> щодо проведення річних перерахунків податку на доходи фізичних осіб і повідомляє.

Порядок перерахунку податку на доходи фізичних осіб визначений ст. 169 Кодексу.

Так, підпунктом 169.4.2 пункту 169.4 статті 164 Кодексу встановлено, що роботодавець платника податку зобов’язаний здійснити, у тому числі за місцем застосування податкової соціальної пільги, перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої податкової соціальної пільги:

1) за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року;

2) під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, коли така соціальна пільга не повинна була застосовуватися;

3) під час проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

Якщо платник податку звільняється з місця роботи, то податкова соціальна пільга надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому він був звільнений (п.п. 169.3.4 п. 169.3 ст. 169 Кодексу).

Водночас слід зазначити, що згідно з п. 163.1 ст. 163 Кодексу об’єктом оподаткування платника податку (як резидента, так і нерезидента) є, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, який складається із суми оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) протягом такого звітного податкового місяця.

Якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (п.п. 169.4.1. п. 169.4 ст. 169 Кодексу).

При цьому Кодекс передбачає, що роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування податкової соціальної пільги
(п.п. 169.4.3 п. 169.4 ст. 169 Кодексу). Тобто, цей пункт Кодексу дає право роботодавцю (податковому агенту) на виправлення будь-яких помилок, у разі їх допущення, при утриманні податку на доходи фізичних осіб.

Отже, враховуючи наведене, податковий агент, у разі донарахувань будь яких доходів, у тому числі сум індексації за минулі періоди, з метою правильності застосування ставки податку (15; 17 відсотків), при визначенні сум податку на доходи фізичних осіб має відносити таки донарахування до відповідного періоду (місяця), за який вони донараховуються.

 

Заступник Голови А. Ігнатов

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ПЕРЕРАХУНОК ПДФО У ЗВ’ЯЗКУ З ДОНАРАХУВАННЯМ ЗАРПЛАТИ

Роз’яснення, наведені в листі, що коментується, стануть у пригоді насамперед тим бюджетним установам, які у квітні 2013 року донараховують зарплату заднім числом (за період січень — березень 2013 року) працівникам, оплата праці яких визначається на основі ЄТС.

При донарахуванні зарплати за попередні періоди виникає запитання: чи проводити перерахунок заробітної плати з метою порівняння її з максимальною величиною заробітної плати, до якої застосовується податкова соціальна пільга (далі — ПСП)? Нагадаємо: у загальному випадку сума максимальної заробітної плати, до якої застосовується ПСП, у 2013 році становить 1610 грн. на місяць.

У листі, що коментується, фахівці ДПСУ відповіли: згідно з п.п. 169.4.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) роботодавець має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та в будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування.

Правильність оподаткування полягає у:

— визначенні права працівника на ПСП. Для цього необхідно визначити загальну суму зарплати, до якої така пільга застосовується;

— застосуванні до суми зарплати ставки податку на доходи фізичних осіб (15 %, 17 %).

При цьому право роботодавцю на виправлення будь-яких помилок у разі їх допущення при утриманні податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) надає п. 169.4 ПКУ.

Таким чином, роботодавець у разі донарахування будь-яких доходів з метою визначення правильності застосування права на ПСП та застосування відповідних ставок ПДФО повинен відносити такі донарахування до відповідного періоду (місяця), за який вони донараховуються.

Звідси випливає, що в разі донарахування у квітні 2013 року зарплати роботодавець може здійснити перерахунок ПДФО:

— у квітні 2013 року. При цьому результати такого перерахунку слід відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 2 квартал 2013 року;

— у будь-якому іншому (наступному) місяці.

Слід зауважити: якщо роботодавець найближчими місяцями такий перерахунок не здійснить, то він зобов’язаний буде це зробити при проведенні річного перерахунку за результатами 2013 року або при звільненні працівника (п.п. 169.4.2 ПКУ).

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі