Теми статей
Обрати теми

Щодо розрахунків за надані послуги по зубопротезуванню пільговим категоріям населення

Редакція ББ
Лист від 12.03.2013 р. № 17-08/573-6405

ДЕРЖАВНА КАЗНАЧЕЙСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЩОДО РОЗРАХУНКІВ ЗА НАДАНІ ПОСЛУГИ ПО ЗУБОПРОТЕЗУВАННЮ ПІЛЬГОВИМ КАТЕГОРІЯМ НАСЕЛЕННЯ

Лист від 12.03.2013 р. № 17-08/573-6405

 

Державна казначейська служба України розглянула лист <…> щодо розрахунків за надані послуги по зубопротезуванню пільговим категоріям населення та у межах компетенції повідомляє.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.09.96 № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти» протезування зубів відноситься до платних послуг, які надаються в державних та комунальних закладах охорони здоров’я.

Згідно з Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 12.03.2012 № 333, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.03.2012 за № 456/20769 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 21.06.2012 № 754) (далі — Інструкція), трансферти населенню — це поточні платежі фізичним особам або надання їм матеріальної допомоги у натуральному вигляді, які передбачені для збільшення їх доходу. Трансферти населенню можуть надаватись як у готівковій формі, так і шляхом сплати рахунків.

Оплата зубопротезування та відшкодування витрат, пов’язаних з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах громадянам, які мають на це право відповідно до законодавства, здійснюється за кодом 2730 «Інші виплати населенню» (пункт 9 підпункта 2.5.3 Інструкції).

Кошти за надані стоматологічні послуги (пільгове зубопротезування) зараховуються до спеціального фонду медичного закладу. Виконані роботи можуть бути оплачені розпорядником бюджетних коштів за рахунок відповідних бюджетних призначень загального фонду на підставі документів, що підтверджують фактичне надання послуг.

 

Перший заступник Голови О. Даневич

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

РОЗРАХУНКИ ЗА ЗУБОПРОТЕЗУВАННЯ ПІЛЬГОВИКІВ

Відповідно до п. 9 розд. І Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138, до послуг, що надаються згідно з функціональними повноваженнями державними і комунальними закладами охорони здоров’я, відносяться послуги з протезування, в тому числі зубного, слухового та очного.

При цьому деякі категорії населення мають право на здійснення зубопротезування на пільгових умовах.

Доходи від надання платних послуг належать до власних надходжень бюджетних установ та зараховуються до доходів спеціального фонду бюджету, в той час як оплату зубопротезування пільговій категорії населення слід розглядати як поточні трансферти населенню і планувати за загальним фондом кошторису.

У зв’язку із зазначеним планування цих видатків за загальним фондом медичними закладами вже давно призводить до непорозумінь під час здійснення розрахунків за ці послуги. Для уникнення таких непорозумінь Держказначейство вже неодноразово надавало відповідні роз’яснення.

Зокрема, у листі від 26.02.2007 р. № 3.4-06/645-2567 Держказначейство пропонувало такий механізм розрахунків за пільгове зубопротезування. Після того, як будуть виконані роботи по пільговому зубопротезуванню, потрібно скласти акт виконаних робіт на суму витрачених коштів на ім’я пільговика, у якому обов’язково зазначити номер посвідчення та перелік послуг. На підставі цих актів слід скласти Заявку на отримання готівки, яку необхідно отримати з рахунка, передбаченого для обліку коштів загального фонду (за КЕКВ 1343 «Інші поточні трансферти населенню»). Пільговик повинен розписатися в отриманні готівки (як відшкодування за пільгове зубопротезування). Одночасно бухгалтером установи виписується прибутковий ордер на суму пільгового зубопротезування і готівка вноситься в касу як плата за надані послуги бюджетною установою.

При такому механізмі є можливість проводити облік витрачених матеріалів та ресурсів по спеціальному фонду та здійснювати відшкодування за пільгове зубопротезування.

На сьогодні Держказначейська служба, як випливає з листа, що коментується, дещо спростила механізм розрахунків за зубопротезування і вважає, що виконані роботи з пільгового зубопротезування можуть бути оплачені безпосередньо розпорядником бюджетних коштів за рахунок відповідних бюджетних призначень загального фонду за КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню» на підставі документів, що підтверджують фактичне надання послуг.

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі