Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати стипендій

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ВИПЛАТИ СТИПЕНДIЙ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

Чи необхідно виплатити студенту-сироті стипендію за лютий, якщо його відраховано 4-го лютого?

 

Порядок призначення і виплати стипендій затверджено постановою КМУ «Питання стипендіального забезпечення» від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882).

Пунктом 8 цього Порядку права і обов’язки щодо розгляду всіх питань, що стосуються призначення і виплати стипендій, покладаються на колегіальний орган — стипендіальну комісію навчального закладу в частині призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії (у тому числі спірних), надання матеріальної допомоги учням, студентам, курсантам, заохочення кращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній та науковій діяльності.

Розміри академічної та соціальної стипендії, які діють з вересня 2012 року, затверджені постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 165» від 25.07.2012 р. № 703.

Для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, розмір стипендії складає 1760 грн. на місяць. Вона призначається в обов’язковому порядку з першого числа за повний місяць незалежно від результатів семестрового контролю.

 

В обліково-економічному ліцеї (вуз 1 — 2 рівнів акредитації) за рахунок загального фонду бюджету навчається студентка з числа осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. За результатами семестрового контролю вона має середній бал успішності 3,2 бала (5-бальна шкала).

Якою повинна бути стипендія такої студентки?

 

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796) учням та студентам із числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи гарантується надання гуртожитку, якщо вони не мають житла, а також виплата підвищеної стипендії в порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України, незалежно від місця навчання на території України.

Питання призначення та виплати стипендій особам, які навчаються в навчальних закладах та наукових установах, регулюються Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882. Крім того, розміри мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії, які діють з вересня 2012 році, затверджені постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 березня 2008 року № 165» від 25.07.2012 р. № 703.

На сьогодні студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які мають статус постраждалого в результаті аварії на Чорнобильській АЕС і які за результатами семестрового контролю мають менше ніж 10 — 12 балів з кожного предмета за дванадцятибальною або середній бал успішності нижчий ніж 5 за п’ятибальною шкалою оцінювання отримують академічну стипендію у мінімальному розмірі — 550 грн.

Для студентів відмінників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації академічна стипендія складає 600 грн.

У разі якщо академічна стипендія у мінімальному розмірі не призначена, то студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації такої пільгової категорії призначається обов’язково соціальна стипендія у розмірі 275 грн.

Ці стипендії виплачуються навчальними закладами, у яких навчається стипендіат.

Крім того, Законом № 796 гарантуються пільги під час призначення стипендії за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на здійснення заходів із ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Зокрема, студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», виплачується додаткова соціальна стипендія у сумі 150 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі