Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадового окладу за завідування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІДВИЩЕННЯ ПОСАДОВОГО ОКЛАДУ ЗА ЗАВІДУВАННЯ

 

Анжела КУПЛІВАНЧУК, заступник директора Департаменту — начальник відділу нормування та оплати праці, роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки та ресурсного забезпечення

 

Структурним підрозділом станції переливання крові є відділ виробництва препаратів крові. Згідно з додатком 12 до наказу МОЗ від 23.02.2000 р. № 33 завідувачем відділу виробництва препаратів крові може бути біохімік.

Чи має він право на підвищення посадового окладу за завідування відповідно до п.п. 2.2.3 Умов № 308/519? Чи слід ураховувати посади біохіміка та лікаря-стажиста при підрахунку такого підвищення?

(м. Чернігів)

 

Штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я затверджені наказом МОЗ від 23.02.2000 р. № 33.

Відповідно до додатку 12 до цього наказу до штатного розпису відділу виробництва препаратів крові станції переливання крові залежно від обсягу переробленої плазми на рік вводиться посада:

— заступника головного лікаря з виробництва, яку може обіймати лікар-трансфузіолог, лаборант, терапевт, гематолог, хімік-технолог, біохімік, провізор;

або завідувача відділом, яку може обіймати лікар-лаборант, терапевт, гематолог, трансфузіолог, хімік-технолог, біохімік, провізор.

Питання оплати праці медичних працівників урегульовані Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно п.п. 2.2.3 Умов № 308/519 керівникам структурних підрозділів — лікарям посадові оклади встановлюються виходячи з тарифних розрядів лікарів відповідних спеціальностей та кваліфікаційних категорій (за умови, що спеціальність, за якою їм присвоєна кваліфікаційна категорія, відповідає профілю підрозділу, який вони очолюють), з урахуванням підвищення на 10 — 25 % залежно від обсягу роботи.

Зокрема, для керівників структурних підрозділів (відділень, кабінетів, лабораторій, відділів тощо) — лікарів підвищення встановлюється в таких розмірах (п.п. «б» п.п. 2.2.3 Умов № 308/519):

— на 10 % — при кількості посад лікарів у підрозділі згідно зі штатним розписом до 3 одиниць включно (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів і без урахування посад лікарів-інтернів);

— на 20 % — при кількості посад лікарів у підрозділі згідно зі штатним розписом більше 3 до 6 одиниць включно (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів і без урахування посад лікарів-інтернів);

— на 25 % — при кількості посад лікарів у підрозділі згідно зі штатним розписом більше 6 одиниць (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів і без урахування посад лікарів-інтернів).

Таким чином, право на підвищення посадового окладу відповідно до п.п. 2.2.3 Умов № 308/519 мають керівники структурних підрозділів, які є лікарями. Спеціалістів за спеціальністю «Біохімія» віднесено до професіоналів з вищою немедичною освітою, тому права на підвищення посадового окладу відповідно до п.п. 2.2.3 Умов № 308/519 вони не мають.

Проте наказом МОЗ «Про затвердження переліку вищих і середніх навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195 (далі — наказ № 195) визначено, що особи, які закінчили вищий навчальний заклад за спеціальностями «Біологія», «Фармація», «Хімія», «Хімія-фармація», «Біохімія», пройшли спеціальну підготовку і отримали звання лікаря-спеціаліста з конкретної лікарської спеціальності або мають сертифікат, що дає право обіймати посаду лікаря-спеціаліста, можуть працювати на посадах лікарів-лаборантів, у тому числі на посаді завідувача лабораторією, за наявності стажу роботи на посаді лікаря-лаборанта не менше 5 років (п. 8 розд. ІІ наказу № 195 та примітка до нього), а також на посадах лаборантів.

Тобто, якщо завідувач відділом виробництва препаратів крові пройшов спеціальну підготовку і отримав звання лікаря-спеціаліста з конкретної лікарської спеціальності або має сертифікат, що дає право обіймати посаду лікаря-спеціаліста, він має право на підвищення посадового окладу відповідно до п.п. 2.2.3 Умов № 308/519. Додатково зазначимо, що в цьому випадку він має також право на надбавку за вислугу років згідно з постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 і на грошову допомогу на оздоровлення у розмірі одного посадового окладу згідно з абз. 4 п. 2 постанови КМУ від 11.05.2011 р. № 524.

Щодо розміру підвищення посадового окладу зазначимо таке. Як випливає з п. п. 2.2.3 Умов № 308/519, при розрахунку конкретного розміру підвищення керівнику структурного підрозділу слід ураховувати кількість посад лікарів у підрозділі (без урахування посад лікарів-інтернів), тобто з урахуванням лікаря-стажиста. Посада біохіміка бере участь у підрахунку тільки, якщо особа, яка її обіймає, пройшла спеціальну підготовку і отримала звання лікаря-спеціаліста з конкретної лікарської спеціальності або має сертифікат, що дає право обіймати посаду лікаря-спеціаліста.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі