Теми статей
Обрати теми

Виплата надбавки за особливі умови праці працівникам бібліотек навчальних закладів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИПЛАТА НАДБАВКИ ЗА ОСОБЛИВІ УМОВИ РОБОТИ ПРАЦІВНИКАМ БІБЛІОТЕК НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

 

Марія ТІМА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування

 

Чи поширюється виплата надбавки за особливі умови роботи, передбаченої постановою КМУ № 1073, на працівників бібліотек вищих навчальних закладів?

(м. Харків)

 

Постановою КМУ «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» від 30.09.2009 № 1073 (далі — постанова № 1073) з 1 жовтня 2009 року працівникам бібліотек установлено надбавку за особливі умови роботи.

Надбавка встановлюється працівникам державних та комунальних бібліотек (публічних, спеціальних та спеціалізованих), які здійснюють культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та обіймають посади, зазначені в додатку до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84.

Зазначена надбавка встановлюється і працівникам бібліотек, що є структурними підрозділами навчальних закладів, оскільки, відповідно до ст. 6 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР бібліотеки навчальних закладів за призначенням належать до спеціальних бібліотек.

Отже, виплата надбавки за особливі умови роботи поширюється на працівників бібліотек вищих навчальних закладів.

Надбавка за особливі умови роботи є обов’язковою виплатою і її розмір фіксований — 50 % посадового окладу. Це означає, що надбавка за особливі умови роботи не може бути встановлена в іншому розмірі, наприклад, 20 % чи 30 % залежно від рішення керівника, а має встановлюватися чітко в розмірі 50 % посадового окладу працівника.

Розмір надбавки за особливі умови роботи не залежить від стажу роботи і особистого внеску працівника.

Також ця надбавка встановлюється незалежно від установлених згідно з постановою КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 надбавок та доплат. Наприклад, надбавка за особливі умови роботи у розмірі 50 % посадового окладу встановлюється бібліотекарю навіть якщо він отримує надбавки за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність і напруженість у роботі, граничний розмір яких для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

Постановою № 1073 не встановлено обмеження щодо виплати такої надбавки бібліотекарям, які працюють за сумісництвом.

Отже, бібліотекарю-суміснику, а також бібліотекарю, який працює на неповну ставку (наприклад, 0,5 ставки), встановлюється надбавка за особливі умови роботи у розмірі 50 % до його посадового окладу (наприклад, до 0,5 ставки), тобто пропорційно до відпрацьованого часу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі