Теми статей
Обрати теми

Відшкодування вартості проїзду в трамваї

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВІДШКОДУВАННЯ ВАРТОСТІ ПРОЇЗДУ В ТРАМВАЇ

 

Тетяна СТАНКУС, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівник установи, перебуваючи у відрядженні, користувався міським транспортом, а саме — трамваєм, що підтверджено квитком на проїзд.

Чи можна відшкодувати йому вартість проїзду у трамваї, якщо квиток не має дати (або номера)?

(м. Дніпропетровськ)

 

Відповідно до п. 15 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), підтвердними документами, що засвідчують вартість понесених у зв’язку з відрядженням витрат, є розрахункові документи відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР* та Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

* Відповідно до ст. 2 цього Закону розрахунковий документ — це документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну.

Як визначено у п. 6 Інструкції № 59 відрядженому працівникові відшкодовуються витрати на проїзд міським транспортом загального користування (крім таксі) відповідно до маршруту, погодженого керівником, та на орендованому транспорті за місцем відрядження (згідно з підтвердними документами).

Витрати на відрядження відшкодовуються лише за наявності документів в оригіналі, що засвідчують вартість цих витрат, а саме: транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона та документа про сплату за всіма видами транспорту, в тому числі чартерних рейсів, рахунків, отриманих з готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання відрядженого працівника, в тому числі бронювання місць у місцях проживання, страхових полісів тощо (п. 12 Інструкції № 59).

Зазначимо, що форма квитка на трамвай наведена у додатку 7 до Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 р. № 614.

Для наочності наведемо її:

КВИТОК НА МІСЬКІ МАРШРУТИ ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТУ

Форма № КМЕ-1

Квиток на проїзд у міському

ТРОЛЕЙБУСІ

ТРАМВАЇ

<Вартість проїзду>

Серія АААА № 000000

 

Як бачимо, форма квитка на трамвай не передбачає наявності на ньому дати, тому відшкодувати працівникові вартість проїзду трамваєм у відрядженні за наявності квитка в оригіналі (без дати) ви маєте право. А ось номер у квитку на проїзд у трамваї має бути. Тому відшкодувати працівникові вартість проїзду трамваєм можна тільки за наявності квитка в оригіналі, що має номер.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі