Теми статей
Обрати теми

Щодо норм списання продуктів харчування у дитячій лікарні

Редакція ББ
Бюджетна бухгалтерія Серпень, 2013/№ 30
Друк
Відповідь на запитання

ЩОДО НОРМ СПИСАННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ У ДИТЯЧІЙ ЛІКАРНІ

 

Тетяна СТАНКУС, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У лікарні картки-розкладки розроблені на підставі збірника за редакцією Воробйова В. І. «Організація дієтотерапії» (М.: Медицина,1983) та збірника за редакцією Снігура М. І., Корешкової З. Т. «Харчування дітей» (К.: Радянська школа, 1988).

Під час проведення ревізії фахівцями Державної фінансової інспекції було встановлено порушення в частині завищення норм списання продуктів харчування, що не відповідають вимогам «Збірника рецептур страв і кулінарних виробів» за редакцією Здобнова О. І. та Циганенко В. О. (К.: Арій, 2009).

Чи законно встановлено таке порушення? Яким нормативним документом треба керуватись при розробленні карток-розкладок на блюда дієтичних дитячих столів?

(Полтавська обл.)

 

Основним нормативним документом, який встановлює норми списання продуктів харчування в дитячих лікарнях, на сьогодні є наказ Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в пологових будинках (відділеннях) та дитячих лікарнях (відділеннях)» від 10.03.86 р. № 333 (далі — наказ № 333).

Цей наказ досить застарілий, але він є чинним на сьогодні на підставі вказівки МОЗ «Про доведення Переліку наказів МОЗ СРСР, які застосовуються в Україні» від 28.05.96 р. № 165.

Наведемо норми харчування дітей в дитячих лікарнях, визначені наказом № 333.

 

Найменування продуктів

Кількість продуктів,
у грамах

Хліб житній

75

Хліб пшеничний

175

Борошно пшеничне

35

Борошно картопляне

8

Крупа і макаронні
вироби

85

Картопля

350

Овочі — зелень

400

Фрукти свіжі

150

Фрукти сухі

20

Цукор, солодощі

80

Кава

3

Чай

0,2

М’ясо — птиця

150

Риба

75

Молоко

450

Сир

50

Сметана

25

Масло тваринне

55

Олія рослинна

10

Яйця

1 шт.

Сіль (спеції)

10

 

Ці норми не передбачають градацію дітей за віком, що ускладнює їх застосування. Адже однорічна дитина і дитина віком 15 років харчуються по-різному. Крім того, ці норми також не передбачають розбивку за різними дієт-столами залежно від захворювань дітей. Саме у зв’язку з цим дитячі лікарні для складання карток-розкладок застосовують відповідні збірники дієтичного харчування дітей.

Звертаємо увагу на те, що жоден нормативний документ не містить вимог щодо користування конкретним збірником.

Який би збірник дитяча лікарня не обрала для користування, слід пам’ятати, що гранична кількість продуктів харчування повинна відповідати нормам, наведеним у наказі № 333.

Отже, вважаємо, якщо норми витрачання продуктів харчування, визначені наказом № 333, не були завищені, то в цьому випадку порушення немає. Вибір збірника дитячого харчування здійснюється за самостійним рішенням дитячої лікарні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa
Powered by
Factor Web Solutions
Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі