ЩОДО НОРМ СПИСАННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ У ДИТЯЧІЙ ЛІКАРНІ
Тетяна СТАНКУС, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
У лікарні картки-розкладки розроблені на підставі збірника за редакцією Воробйова В. І. «Організація дієтотерапії» (М.: Медицина,1983) та збірника за редакцією Снігура М. І., Корешкової З. Т. «Харчування дітей» (К.: Радянська школа, 1988).
Під час проведення ревізії фахівцями Державної фінансової інспекції було встановлено порушення в частині завищення норм списання продуктів харчування, що не відповідають вимогам «Збірника рецептур страв і кулінарних виробів» за редакцією Здобнова О. І. та Циганенко В. О. (К.: Арій, 2009).
Чи законно встановлено таке порушення? Яким нормативним документом треба керуватись при розробленні карток-розкладок на блюда дієтичних дитячих столів?
(Полтавська обл.)
Основним нормативним документом, який встановлює норми списання продуктів харчування в дитячих лікарнях, на сьогодні є наказ Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в пологових будинках (відділеннях) та дитячих лікарнях (відділеннях)» від 10.03.86 р. № 333 (далі — наказ № 333).
Цей наказ досить застарілий, але він є чинним на сьогодні на підставі вказівки МОЗ «Про доведення Переліку наказів МОЗ СРСР, які застосовуються в Україні» від 28.05.96 р. № 165.
Наведемо норми харчування дітей в дитячих лікарнях, визначені наказом № 333.
Найменування продуктів | Кількість продуктів, |
Хліб житній | 75 |
Хліб пшеничний | 175 |
Борошно пшеничне | 35 |
Борошно картопляне | 8 |
Крупа і макаронні | 85 |
Картопля | 350 |
Овочі — зелень | 400 |
Фрукти свіжі | 150 |
Фрукти сухі | 20 |
Цукор, солодощі | 80 |
Кава | 3 |
Чай | 0,2 |
М’ясо — птиця | 150 |
Риба | 75 |
Молоко | 450 |
Сир | 50 |
Сметана | 25 |
Масло тваринне | 55 |
Олія рослинна | 10 |
Яйця | 1 шт. |
Сіль (спеції) | 10 |
Ці норми не передбачають градацію дітей за віком, що ускладнює їх застосування. Адже однорічна дитина і дитина віком 15 років харчуються по-різному. Крім того, ці норми також не передбачають розбивку за різними дієт-столами залежно від захворювань дітей. Саме у зв’язку з цим дитячі лікарні для складання карток-розкладок застосовують відповідні збірники дієтичного харчування дітей.
Звертаємо увагу на те, що жоден нормативний документ не містить вимог щодо користування конкретним збірником.
Який би збірник дитяча лікарня не обрала для користування, слід пам’ятати, що гранична кількість продуктів харчування повинна відповідати нормам, наведеним у наказі № 333.
Отже, вважаємо, якщо норми витрачання продуктів харчування, визначені наказом № 333, не були завищені, то в цьому випадку порушення немає. Вибір збірника дитячого харчування здійснюється за самостійним рішенням дитячої лікарні.