Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку списання малоцінних та швидкозношуваних предметів

Редакція ББ
Лист від 12.11.2013 р. № 31-08420-07/23-3789/3429

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЩОДО ПОРЯДКУ СПИСАННЯ МАЛОЦІННИХ ТА ШВИДКОЗНОШУВАНИХ ПРЕДМЕТІВ

Лист від 12.11.2013 р. № 31-08420-07/23-3789/3429

 

Міністерство фінансів України розглянуло Ваш запит <…> щодо порядку списання бюджетними установами малоцінних та швидкозношуваних предметів та повідомляє.

Відповідно до абзацу другого частини другої статті 56 Бюджетного кодексу України бюджетні установи ведуть бухгалтерський облік відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та інших нормативно-правових актів щодо ведення бухгалтерського обліку в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної бюджетної політики.

Відображення в бухгалтерському обліку операцій списання запасів здійснюється відповідно до Типової кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями бюджетних установ (далі — Типова кореспонденція), наведеної у додатку 2 до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 26 червня 2013 р. № 611.

Так, видача зі складу в експлуатацію малоцінних та швидкозношуваних предметів відображається в бухгалтерському обліку відповідно до пункту 2.13 Типової кореспонденції.

Згідно з вимогами пункту 2.16 Типової кореспонденції здійснюється списання малоцінних та швидкозношуваних предметів, не введених в експлуатацію, які стали непридатними.

На сьогоднішній день порядок ведення бухгалтерського обліку запасів бюджетними установами врегульовано Інструкцією з обліку запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України від 08 грудня 2000 р. № 125. Вона має застосовуватись до того часу, поки її в установленому порядку не буде визнано такою, що втратила чинність.

Разом з тим повідомляємо, що Міністерством фінансів України спільно з Державною казначейською службою України проводиться робота з підготовки нормативно-правового акта щодо бухгалтерського обліку запасів бюджетних установ, яким будуть врегульовані порушені у зверненні питання.

 

Перший заступник Міністра А. Мярковський

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

НОВИЙ ПОРЯДОК СПИСАННЯ МШП

Лист Мінфіну, що коментується, є відповіддю на запит нашої редакції такого змісту:

«У Типовій кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями бюджетних установ, затвердженій наказом Мінфіну від 26.06.2013 р. № 611*, передбачена операція щодо видачі зі складу до експлуатації малоцінних та швидкозношуваних предметів за дебетом суб­рахунку 411 і кредитом субрахунку 221 (п. 2.13).

Чи означає це, що такий порядок відображення в бухгалтерському обліку поширюється на списання малоцінних та швидкозношуваних предметів незалежно від вартості за одиницю (комплект)?

Чи мають право бюджетні установи продовжувати керуватися п. 58 Інструкції з обліку запасів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 08.12.2000 р. № 125**? Зокрема, у цьому пункті передбачено, що при передачі в експлуатацію малоцінні та швидкозношувані предмети вартістю до 10 грн. включно за одиницю (комплект) списуються з бухгалтерського обліку одразу на зменшення фонду у малоцінних та швидкозношуваних предметах на підставі документів, що підтверджують їх використання: роздавальних відомостей, актів витрачання предметів при проведеному ремонті, актів на списання цінностей та ін.

Якими записами бюджетні установи відображають передачу зі складу до експлуатації малоцінних та швидкозношуваних предметів?»

* Далі  Типова кореспонденція.

** Далі Інструкція № 125.

Питання обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів (далі — МШП) безумовно цікавлять кожну установу, тому є сенс зупинитися на них детально.

Перш за все звернемо увагу на п. 58 Інструкції № 125. У ньому передбачено, що при передачі в експлуатацію МШП вартістю до 10 грн. включно за одиницю (комплект) списуються з бухгалтерського обліку одразу на зменшення фонду в МШП на підставі документів, що підтверджують їх використання.

В експлуатації такі предмети (крім виготовлених із пластмаси, картону та паперу) знаходяться на зберіганні в осіб, відповідальних за їх експлуатацію та зберігання. При цьому їх облік ведуть у книгах кількісно-сумового обліку (типова форма № З-6).

Що стосується МШП вартістю більше 10 грн. , то вони списуються з балансу тільки після того, як будуть визнані непридатними до подальшого використання. До речі, при передачі таких предметів зі складу до експлуатації в облікових регістрах таку операцію відображають як внутрішнє переміщення.

Чи мають право бюджетні установи продов­жувати дотримуватися таких правил обліку МШП? З цього питання Мінфін у листі, який коментується, підтверджує, що Інструкція № 125 є чинною, а також звертає увагу на те, що вона має застосовуватися установами до того часу, поки не втратить чинність.

Разом з тим Мінфін у цьому листі повідомляє про те, що готується новий нормативно-правовий акт щодо бухгалтерського обліку запасів бюджетних установ. Як тільки такий документ з’явиться, його буде опубліковано на сторінках нашої газети. А поки бюджетним установам при обліку та списанні МШП необхідно керуватися чинними нормативно-правовими актами: Інструкцією № 125 та Типовою кореспонденцією.

Тепер перейдемо до оновлених вимог щодо порядку списання МШП, передбачених пп. 2.13 та 2.16 Типової кореспонденції. Для наочності порівняємо бухгалтерські записи, передбачені Типовою кореспонденцією та Інструкцією про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 10.07.2000 р. № 61 (далі — Інструкція № 61), яка діяла до 06.08.2013 р.

Відповідно до вимог Інструкції № 61

Відповідно до вимог Типової кореспонденції

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

дебет

кредит

Видані зі складу в експлуатацію МШП:

Видані зі складу в експлуатацію МШП*:

— вартістю
до 10 грн.

411

221/МШП на складі

— незалежно від вартості

411

221

— вартістю більше 10 грн.

221/МШП в експлуатації

221/МШП на складі

* Типовою кореспонденцією передбачено єдину кореспонденцію при списанні МШП незалежно від вартості таких предметів.

Списані МШП у зв’язку з непридатністю для подальшого використання

411

221/ МШП в експлуатації

Списані МШП, не введені в експлуатацію, які стали непридатними

411

221

 

Сподіваємось, що найближчим часом ми отримаємо від Мінфіну новий нормативно-правовий акт щодо бухгалтерського обліку запасів бюджетних установ, у якому більш детально буде описано порядок списання МШП. Тож стежте за публікаціями в газеті «Бюджетна бухгалтерія».

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі