Теми статей
Обрати теми

Використання торговельної націнки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИКОРИСТАННЯ ТОРГОВЕЛЬНОЇ НАЦІНКИ

 

Тетяна СТАНКУС, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Школа надає платні послуги з виробниц­тва та реалізації продукції громадського харчування з націнкою. Чи можна використати націнку для:

1) виплати премії кухарю, буфетнику, працівнику кухні (вони отримують заробітну плату із загального фонду);

2) виплати премії бухгалтеру, який веде облік продуктів харчування, та головному бухгалтеру;

3) придбання бланків, канцтоварів для шеф-кухаря?

Чи можна такі витрати класифікувати як такі, що пов’язані з організацією та наданням послуг платного харчування?

(Вінницька обл.)

 

Заклади освіти можуть надавати тільки ті види платних послуг, які передбачені Переліком платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженим постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796.

Так, згідно з п.п. 5 п. 8 цього Переліку навчальні заклади, інші установи та заклади системи освіти можуть надавати платні послуги з виробництва та реалізації продукції громадського харчування, організації її споживання.

Вартість платних послуг визначається на підставі калькуляції витрат, які несе організація у зв’язку з наданням платних послуг.

Вартість платної послуги з харчування формується відповідно до Порядку надання інших платних послуг державними та комунальними навчальними закладами, затвердженого спільним наказом Мін­освіти, Мінекономіки та Мінфіну від 23.07.2010 р. № 736/902/758 (далі — Порядок № 736).

Встановлення вартості платної послуги здійснюється на базі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з її наданням. Розмір плати за надання конкретної послуги визначається на підставі її вартості, що розраховується на весь строк її надання та у повному обсязі.

Відповідно до п. 2.2 Порядку № 736 складовими витрат є:

— витрати на оплату праці працівників;

— нарахування на оплату праці відповідно до законодавства;

— безпосередні витрати та оплата послуг інших організацій;

— капітальні витрати;

— індексація заробітної плати, інші витрати відповідно до чинного законодавства.

Під торговельною націнкою розуміють різницю між ціною продажу і ціною закупівлі товару, яка забезпечує отримання доходу. Але для бюджетних організацій термін «торговельна націнка» не може застосовуватись, оскільки бюджетні організації не мають права займатись торговельною діяльністю, при якій товар придбавається за однією ціною, а продається за іншою — вищою, чим забезпечується отримання доходу.

Для бюджетних організацій умовно можна застосувати поняття «прибуток».

Прибуток може входити до загальної вартості платної послуги у деяких бюджетних сферах.

Але звернемо вашу особливу увагу на те, що Порядком № 736 не передбачено врахування прибутку у вартості платних послуг, що надають навчальні заклади.

Також зазначимо, що повноваження щодо здійснення контролю за дотриманням цін і тарифів належить до делегованих повноважень сільських, селищних, міських рад відповідно до п.п. 2 п. «б» ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР.

Так, повноваження органів виконавчої влади щодо регулювання цін визначені постановою КМУ «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» від 25.12.96 р. № 1548.

Відповідно до п. 12 додатка до цієї постанови Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Сева­стопольська міські державні адміністрації регулюють (встановлюють), зокрема:

граничні рівні рентабельності та торговельні надбавки на дитяче харчування;

граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах.

Але це стосується небюджетних організацій, які здійснюють організацію харчування в навчальних закладах.

Щодо витрат, визначених у запитанні, то вони можуть входити безпосередньо до вартості платної послуги з виробництва та реалізації продукції громадського харчування в навчальному закладі, адже вони пов’язані з діяльністю працівників, які мають безпосереднє відношення до надання платних послуг (шеф-кухар, кухар, буфетник, працівник кухні) або обслуговують процес надання платних послуг (головний бухгалтер, бухгалтер).

Також звернемо увагу на те, що кухарі, буфетники та працівники кухні, які беруть участь у наданні платних послуг, мають отримувати заробітну плату за рахунок коштів спеціального фонду кошторису.

Відповідно до п. 2.3 Порядку № 736 до витрат на оплату праці працівників, які залучені до надання платної послуги, враховуються розміри посадових окладів, ставок заробітної плати (у тому числі погодинної оплати), підвищення, доплати, надбавки та інші виплати обов’язкового характеру, визначені відповідними нормативно-правовими актами.

При формуванні витрат на оплату праці працівників, що залучені до надання платної послуги, можуть враховуватись виплати, які носять заохочувальний характер, матеріальна допомога у порядку, встановленому законодавством та колективним договором.

Кількість ставок (штатних одиниць) працівників, які залучаються до надання платної послуги, визначається виходячи з необхідності врахування всіх функцій і видів робіт, які безпосередньо пов’язані з організацією надання кожної конкретної платної послуги замовникам. Для цього можуть використовуватись затверджені у встановленому порядку штатні нормативи для установ та закладів різних типів, що функціонують у відповідній сфері діяльності (громадське харчування, побутове обслуговування, туризм, будівництво, транспорт тощо), або штатні розписи навчальних закладів, затверджені вищою за рівнем установою у встановленому порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі