Теми статей
Обрати теми

Медпрацівник на курсах підвищення кваліфікації: як виплачувати добові

Редакція ББ
Відповідь на запитання

МЕДПРАЦІВНИК НА КУРСАХ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ: ЯК ВИПЛАЧУВАТИ ДОБОВІ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, заступник директора Департаменту — начальник відділу нормування і оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки та ресурсного забезпечення

 

Медпрацівника міської поліклініки направляють на курси підвищення кваліфікації, а саме:

— з 02.09.2012 р. по 01.10.2013 р. на переатестаційний цикл за спеціальністю «Організація та управління охороною здоров’я»;

— з 02.10.2013 р. по 01.11.2013 р. на переатестаційний цикл за спеціальністю «Дитяча стоматологія».

Чи маємо ми право виплатити добові за другий місяць курсів?

(м. Кременчук)

 

Ми розуміємо, чим викликана така стурбованість. Але хвилюватись не варто — у цьому випадку ви повинні виплатити добові працівнику за кожний день перебування на курсах підвищення кваліфікації. Пояснимо.

Гарантії та компенсації для працівників, направлених для підвищення кваліфікації, визначено ст. 122 КЗпП та постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695 (далі — постанова № 695).

Виплата добових регулюється п.п. «в» п. 1 цієї постанови. Так, добові виплачуються:

— за кожен день перебування в дорозі — у розмірі, установленому законодавством для службових відряджень (на сьогодні — 30 грн.);

— іногороднім працівникам протягом першого місяця навчання — у розмірі, установленому законодавством для службових відряджень (30 грн.).

У подальші місяці до закінчення строку навчання добові виплачуються тим, хто отримує зарплату в розмірі менше 102 грн. Незважаючи на те що на сьогодні ця норма постанови № 695 застаріла, усе ж вона не дає можливості виплачувати добові, якщо строк курсів перевищує один місяць.

Але у вашому випадку працівника направлено на два різні передатестаційні цикли, що слід розглядати як два курси підвищення кваліфікації (навіть незважаючи на те, що між такими курсами немає жодного робочого дня).

Оскільки тривалість кожного курсу підвищення кваліфікації не перевищує одного місяця, то за кожен день перебування на курсах працівнику мають бути виплачені добові.

Доповнимо: середню зарплату за дні курсів також розраховують окремо (виходячи із зарплати за останні два місяці, що передують направленню на курси) згідно з вимогами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі