Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання

Редакція ББ
Наказ від 05.12.2012 р. № 1276

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ФОРМИ ЗВІТУ ПРО ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ, ВИДАНИХ НА ВІДРЯДЖЕННЯ АБО ПІД ЗВІТ, ТА ПОРЯДКУ ЙОГО СКЛАДАННЯ

Наказ від 05.12.2012 р. № 1276

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26.12.2012 р. за № 2185/22497

 

Відповідно до підпункту 170.9.2 пункту 170.9 статті 170 розділу IV Податкового кодексу України та підпункту 64 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого Указом Президента України від 08 квітня 2011 року № 446, наказую:

1. Затвердити такі, що додаються:

форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт;

Порядок складання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Державної податкової адміністрації України від 23 грудня 2010 року № 996 «Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 13 січня 2011 року за № 44/18782.

3. Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України (Чмерук М. О.) та Департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби України (Бусарєв В. В.) в установленому законодавством порядку:

подати цей наказ до Міністерства юстиції України на державну реєстрацію;

забезпечити оприлюднення цього наказу.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра фінансів України Мярковського А. І. та заступника Голови Державної податкової служби України Ігнатова А. П.

 

Міністр Ю. Колобов

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної податкової служби України
О. Клименко

 

img 1

img 2

 

 

Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 05.12.2012 р. № 1276

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26.12.2012 р. за № 2185/22497

Порядок складання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт

 

1. Вимоги щодо надання коштів на відрядження встановлено підпунктом 140.1.7 пункту 140.1 статті 140 розділу III Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та іншими нормативно-правовими актами, пов’язаними із службовими відрядженнями у межах України та за кордон.

2. Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт), подається до закінчення п’ятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку завершує таке відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок податкового агента платника податку, що надав кошти під звіт.

За наявності надміру витрачених коштів така сума повертається платником податку в касу або зараховується на банківський рахунок особи, що їх видала, до або під час подання зазначеного звіту.

Дія абзаців першого та другого цього пункту поширюється також на витрати, пов’язані з відрядженням чи виконанням деяких цивільно-правових дій, оплачених з використанням корпоративних платіжних карток, дорожніх, банківських або іменних чеків, інших платіжних документів.

При цьому, якщо під час службового відрядження платник податку отримав готівку із застосуванням платіжних карток, він подає Звіт і повертає суму надміру витрачених коштів до закінчення третього банківського дня після завершення відрядження. Відрядженій особі — платнику податку, який застосував платіжні картки для проведення розрахунків у безготівковій формі і строк подання Звіту не перевищив 10 банківських днів, за наявності поважних причин роботодавець (самозайнята особа) може продовжити такий строк до 20 банківських днів (до з’ясування питання в разі виявлення розбіжностей між відповідними звітними документами).

3. Якщо платник податку не повертає суму надміру витрачених коштів протягом звітного місяця, на який припадає граничний строк (до закінчення третього або п’ятого, а в окремих випадках десятого чи двадцятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку завершує відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок податкового агента платника податку, що надав кошти під звіт), то така сума підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до пункту 167.1 статті 167 розділу IV Кодексу за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць. У разі недостатності суми доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних звітних місяців до повної сплати суми такого податку.

4. У разі коли платник податку припиняє трудові або цивільно-правові відносини з особою, що видала такі кошти, сума податку на доходи фізичних осіб утримується за рахунок останньої виплати оподатковуваного доходу під час проведення остаточного розрахунку, а у разі недостатності суми такого доходу непогашена частина податку включається до податкового зобов’язання платника податку за наслідками звітного (податкового) року.

Якщо повне утримання такої суми податку є неможливим внаслідок смерті чи визнання платника податку судом безвісно відсутнім або оголошення судом померлим, така сума утримується під час нарахування доходу за останній для такого платника податку податковий період, а в непогашеній частині визнається безнадійною до сплати.

5. Звіт складається платником податку (підзвітною особою), що отримала такі кошти від підприємств всіх організаційно-правових форм або самозайнятої особи.

До суми перевищення не включаються та не оподатковуються документально підтверджені витрати, здійснені за рахунок готівкових чи безготівкових коштів, наданих платнику податку під звіт роботодавцем на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків у межах граничного розміру таких витрат, передбаченого у розділі III Кодексу, що здійснені таким платником та/або іншими особами з рекламними цілями.

Фізична особа, що отримала такі кошти, заповнює всі графи Звіту, крім: «Звіт перевірено», «Залишок унесений (перевитрата видана) у сумі за касовим ордером», бухгалтерських проводок, розрахунку суми утриманого податку за несвоєчасно повернуті витрачені кошти на відрядження або під звіт, які заповнюються особою, що надала такі кошти; «Звіт затверджено», які підписуються керівником (податковим агентом).

 

Директор Департаменту податкової, митної політики
 та методології бухгалтерського обліку
М. Чмерук

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

МІНФІН ПЕРЕЗАТВЕРДИВ ФОРМУ АВАНСОВОГО ЗВІТУ

Дотепер форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт), а також Порядок складання Звіту було затверджено наказом ДПАУ від 23.12.2010 р. № 996 (далі — наказ № 996).

Однак, як відомо, Указом Президента України від 08.04.2011 р. № 446/2011 повноваження з нормативно-правового регулювання в податковій сфері передано від головного податкового відомства до Мінфіну. У зв’язку з цим Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» від 05.07.2012 р. № 5083-VI було внесено відповідні зміни до Податкового кодексу України від 02.12.2012 р. № 2755-VI, у тому числі до його п.п. 170.9.2.

Отже, на сьогодні Мінфін приводить нормативно-правові акти у відповідність до вимог чинного законодавства. Так, наказом, що коментується, Мінфін затвердив нові форму Звіту та Порядок складання Звіту. Зауважимо, що вони практично повністю відповідають своїм попередникам, затвердженим наказом № 996. Єдина відмінність — це те, що у формі Звіту змінився гриф про затвердження: тепер замість «ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Державної податкової адміністрації України 23.12.2010 № 996» у ньому зазначено «ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства фінансів України 05.12.2012 № 1276».

Крім цього, у частині Звіту, де має здійснюватися розрахунок суми податку на доходи фізосіб у зв’язку з неповерненою сумою підзвітних коштів, замість посилання «пункт 167.1 статті 167 Податкового кодексу Україні» значиться «пункт 167.1 статті 167 розділу IV Податкового кодексу України».

Наказ, що коментується, набрав чинності із дня офіційного опублікування, тобто з 25.01.2013 р. У зв’язку з цим при поверненні з відрядження або поверненні готівки, виданої під звіт на госппотреби, із цієї дати працівник повинен відзвітувати шляхом подання Звіту за новою формою.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі