Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування вартості подарунків та сувенірів податком на доходи фізосіб

Редакція ББ
Лист від 20.11.2012 р. № 5744/10/17.1-23

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЩОДО ОПОДАТКУВАННЯ ВАРТОСТІ ПОДАРУНКІВ ТА СУВЕНІРІВ ПОДАТКОМ НА ДОХОДИ ФІЗОСІБ

Лист від 20.11.2012 р. № 5744/10/17.1-23

 

Державна податкова служба у Харківській області за дорученням Державної податкової служби України розглянула лист <…> щодо оподаткування вартості подарунків та сувенірів податком на доходи фізичних осіб та повідомляє.

Відповідно до п.п. 165.1.38 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України (далі — Податковий кодекс) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. 1ДФ) затверджено наказом ДПА України від 24.12.2010 р. № 1020, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.01.2011 р. за № 46/18784 (далі — наказ № 1020).

Згідно із Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку, затвердженого наказом № 1020, відображення у податковому розрахунку ф. № 1ДФ вартості орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів передбачено за ознакою доходу «159».

Також згідно з п.п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищу 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня, звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Відображення вищезазначених доходів фізичних осіб передбачено наказом № 1020 у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. № 1ДФ) за ознакою доходу «160».

 

Заступник голови С. Пажина

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ПОРЯДОК ОБКЛАДЕННЯ ПДФО ВАРТОСТІ
 ПУТІВОК ДО ОЗДОРОВЧИХ ТАБОРІВ,
СУВЕНІРІВ ТА ПОДАРУНКІВ

У листах, що коментуються, Державна податкова служба в Харківській області надала роз’яснення щодо запитань, які надійшли до редакції нашої газети, відносно обкладення окремих виплат податком на доходи фізосіб, а також відображення таких доходів у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ), затвердженому наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020 (далі — Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ). Розглянемо їх по черзі.

 

ОПОДАТКУВАННЯ ВАРТОСТІ ПУТІВОК
 ДО ДИТЯЧИХ ОЗДОРОВЧИХ ТАБОРІВ

Перше запитання полягає в такому: «Відділ у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міської ради отримує путівки до дитячих оздоровчих таборів від управління у справах сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації для дітей соціально незахищених категорій (сиріт, багатодітних сімей, інвалідів тощо). Чи обкладається вартість путівок податком на доходи фізосіб? З якою ознакою доходу відображати вартість путівки в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ? Чий податковий номер при цьому зазначати: дитини чи батьків (опікунів), які отримують путівку?».

Роз’яснення з цього питання надано в листі від 15.11.2012 р. № 5686/10/17.1-23, опублікованому на с. 11 цього номера.

Як підкреслили представники податкової служби, вартість путівок до дитячих оздоровчих таборів для дітей-сиріт, дітей із багатодітних сімей, дітей-інвалідів тощо, що придбавалися за рахунок бюджетних коштів, не включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податків на підставі п.п. 165.1.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

При цьому, незважаючи на те, що вартість путівок не обкладається податком на доходи фізосіб, такі виплати необхідно відображати в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «128».

Утім, питання, що найбільше нас цікавить, представники податкової служби в листі, що коментується, залишили без відповіді. Дійсно, п.п. 70.12.1 п. 70.12 ст. 70 ПКУ встановлено, що фізичні особи зобов’язані надавати інформацію про реєстраційний номер облікової картки платника податку (р.н.о.к.п.п.) юридичним та фізичним особам, які виплачують їм доходи. Проте незрозуміло, чий же номер указувати в графі 2 Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ — дитини чи батьків (опікунів)?

Згідно з п.п. 3.1.13 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020, у графі 2 Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ відображається реєстраційний номер або серія та номер паспорта фізособи (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку в паспорті), про яку надається інформація в податковому розрахунку.

Як роз’яснили нам представники Державної податкової служби в усній консультації, якщо згідно з документами путівка подається безпосередньо дитині, то в графі 2 Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ потрібно відображати реєстраційний номер дитини. Якщо ж путівка видається батькам (опікунам) дитини, відповідно потрібно відображати їх реєстраційний номер.

 

ОПОДАТКУВАННЯ ВАРТОСТІ ГРАМОТ, ОРДЕНІВ, МЕДАЛЕЙ,
ЗНАЧКІВ, КУБКІВ, ДИПЛОМІВ

Друге запитання полягає в такому: «Протягом року міською радою за рахунок коштів міського бюджету придбавалися сувеніри та подарунки, які надалі вручатимуться при проведенні відповідних заходів. Чи підлягають сувеніри та подарунки обкладенню податком на доходи фізосіб? Чи відображати їх вартість у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ? Якщо так, то з якою ознакою?».

Роз’яснення з цих питань надано в листі від 20.11.2012 р. № 5744/10/17.1-23, опублікованому на с. 12 цього номера.

Відповідно до п.п. 165.1.38 ПКУ до загального місячного оподатковуваного доходу платника податків не включається вартість орденів, медалей, значків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими нагороджуються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів.

Таким чином, якщо міськрада в межах проведення змагань, конкурсів та інших заходів нагороджує учасників/переможців орденами, медалями, значками, кубками, дипломами, грамотами та квітами, то їх вартість не підлягає оподаткуванню на підставі п.п. 165.1.38 ПКУ.

При цьому міськрада повинна здійснювати персоніфікацію осіб, яким видаються призи та інші винагороди. Їх вартість відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «159» у графах «3а» і «3». Якщо персоніфікація не проводиться (наприклад, у результаті проведення змагань та конкурсів перемагає команда), то Податковий розрахунок за формою № 1ДФ не заповнюється.

Що стосується звільнення від обкладення податком на доходи фізосіб вартості подарунків, то, як зазначено в листі, що коментується, у цьому питанні слід керуватися положеннями п.п. 165.1.39 ПКУ. Згідно з цим підпунктом не включається до оподатковуваного доходу вартість подарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних заходів), якщо їх вартість не перевищує 50 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. У 2013 році неоподатковувана вартість подарунка становить 573,50 грн. (1147 грн. х 50 %).

У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ неоподатковувана вартість подарунків має бути відображена з ознакою доходу «160».

Якщо ж вартість подарунка перевищить 573,50 грн., то суму перевищення вважають додатковим благом фізособи (п.п. 164.2.17 ПКУ), тому з неї потрібно сплатити 15 (17) % податку на доходи фізосіб, залежно від того, чи перевищує дохід 11470 грн. (у 2013 році). Цю суму слід відобразити в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «126» з урахуванням п. 164.5 ПКУ, яким передбачено: при нарахуванні (наданні) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування вважається вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за формулою, наведеною в цьому пункті (натуральний коефіцієнт).

 

Ольга ВІТКОВСЬКА,
економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі