Теми статей
Обрати теми

Щодо необхідності подання платниками спецводозбору деяких документів органам ДПСУ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ПОДАННЯ ПЛАТНИКАМИ СПЕЦВОДОЗБОРУ ДЕЯКИХ ДОКУМЕНТІВ ОРГАНАМ ДПСУ

 

Чи подаються органам ДПСУ платниками збору за спеціальне використання води копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води за формою № 2-ТП (водгосп), якщо обсяг використаної води на добу не перевищує 50 куб. м?

 

Відповідно до п. 323.1 ст. 323 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) платниками збору за спеціальне використання води є водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Пунктом 323.2 ст. 323 ПКУ визначено, що не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та платників єдиного податку. Для цілей розд. XVI ПКУ під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані. Платники збору подають одночасно з податковими деклараціями органам державної податкової служби копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води (п. 328.7 ст. 328 ПКУ).

Водокористувачі відповідно до Інструкції щодо заповнення форми № 2-ТП (водгосп), затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 30.09.97 р. № 230 (далі — Інструкція), складають статистичний звіт про використання води за формою № 2-ТП (водгосп). Положеннями Інструкції передбачено, що державному обліку підлягає використання вод промисловими, будівельними, транспортними, сільськогосподарськими та іншими підприємствами, організаціями і установами, тобто водокористувачами, незалежно від їх відомчого підпорядкування і форм власності, джерел водопостачання і приймачів зворотних вод. При цьому звіт подають водокористувачі, що забирають з природних водних об’єктів 50 куб. м на добу і більше. Охоплення обліком менших за обсягами водокористувачів вирішується обласною державною адміністрацією за поданням регіональних управлінь (відділів) комплексного використання водних ресурсів Держводгоспу України, про що сповіщаються водокористувач та його організація вищого рівня. Усі водокористувачі, які повинні звітувати, зобов’язані в термін, вказаний органами Держводгоспу України, але не пізніше 5 числа, наступного за звітним кварталом, подати звіти за формою № 2-ТП (водгосп) регіональним органам Держводгоспу України. Одночасно копії звітів подаються водокористувачами своїй організації вищого рівня, місцевим органам охорони навколишнього природного середовища та місцевим податковим адміністраціям.

Таким чином, платники збору за спеціальне використання води, у яких обсяг використаної води на добу не перевищує 50 куб. м, повинні подати органам державної податкової служби копію дозволу на спеціальне водокористування або договору на поставку води (у разі внесення змін до дозволу на спеціальне водокористування або договору на поставку води подається їх копія) разом із податковою декларацією збору за спеціальне використання води. Такими платниками податків органам державної податкової служби не подається копія форми № 2-ТП за умови, що статистичні звіти за формою № 2-ТП (водгосп) регіональним органам Держводгоспу не подавались.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
розміщеної на офіційному сайті ДПСУ
www.sts.gov.ua 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі