Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати збору за спецводокористування у разі наявності на балансі гуртожитку та при здаванні приміщення в оренду

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО СПЛАТИ ЗБОРУ ЗА СПЕЦВОДОКОРИСТУВАННЯ У РАЗІ НАЯВНОСТІ НА БАЛАНСІ ГУРТОЖИТКУ ТА ПРИ здаванні ПРИМІЩЕННЯ В ОРЕНДУ

 

Чи вважається вода, що споживається мешканцями гуртожитків, такою, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, та чи є платником збору за спеціальне використання води СГ, який має договір на поставку води в нежитлові будівлі, гуртожитки, що знаходяться у нього на балансі, у тому числі у разі здавання окремих будівель або приміщень в оренду?

 

Згідно із п. 323.1 ст. 323 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) платниками збору є водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Починаючи з 1 липня 2012 року змінами, внесеними до ст. 323 ПКУ, зокрема, п. 323.2 ст. 323 ПКУ визначено, що не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та платників єдиного податку.

Для цілей розд. XVI ПКУ під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

Відповідно до п. 326.2 ст. 326 ПКУ збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок збору та коефіцієнтів.

За обсяги води, переданої водокористувачем — постачальником іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на поставку води, збір обчислюється і сплачується таким водокористувачем — постачальником.

Відповідно до ст. 127 Житлового кодексу Української РСР від 30 червня 1983 р. № 5464-X гуртожитки використовуються для проживання робітників, службовців, студентів, учнів, а також інших громадян у період роботи або навчання. Під гуртожитки надаються спеціально споруджені або переобладнані для цієї мети жилі будинки.

Враховуючи викладене, оскільки населенням є сукупність людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок, то вода, що використовується виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб мешканців гуртожитків, вважається такою, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення.

Суб’єкт господарювання, який уклав договір на поставку води з водокористувачем-постачальником та має на балансі нежитлові будівлі, гуртожитки, не є платником збору за спеціальне використання води: якщо використовує обсяги води в таких будівлях виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб мешканців гуртожитків (населення); якщо використовує обсяги води для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб.

Якщо таким суб’єктом господарювання обсяги води використовуються для задоволення в тому числі інших, ніж питні і санітарно-гігієнічні потреби населення (зокрема, приготування їжі в їдальнях, кафетеріях з метою її реалізації за кошти, надання платних послуг з чищення, прання одягу тощо), та/або для задоволення інших, ніж виключно власні питні і санітарно-гігієнічні потреби, то такий суб’єкт господарювання є платником збору за спеціальне використання води за всю фактично використану воду з урахуванням втрат води в системах водопостачання в таких будівлях (за виключенням обсягів води, переданої населенню).

При використанні орендодавцем та орендарями будівель (приміщень гуртожитків) обсягів води виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб (за умови невикористання води на будь-які інші цілі), такі суб’єкти господарювання починаючи з 1 липня 2012 року не є платниками збору за спеціальне використання води за обсяги фактично використаної води.

При наданні в оренду нежитлових будівель або їх приміщень, приміщень гуртожитків іншим суб’єктам господарювання, які не мають окремо укладених договорів з водокористувачем — постачальником води (незалежно від напрямку використання води орендарями), суб’єкт господарювання — орендодавець, який використовує обсяги води для задоволення в тому числі інших, ніж питні і санітарно-гігієнічні потреби населення, та/або задоволення інших, ніж виключно власні питні і санітарно-гігієнічні потреби, є платником збору за спеціальне використання води за всю фактично використану воду з урахуванням втрат води в системах водопостачання в таких будівлях (за виключенням обсягів води, переданої населенню).

У разі укладання орендарем будівлі (приміщення) окремого договору на поставку води із водокористувачем-постачальником води, орендар, який здійснює використання води як для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, так і для будь-яких інших потреб, є платником збору за спеціальне використання води за використані ним обсяги води. При цьому орендодавець наданого приміщення не сплачує за обсяги води, використані таким орендарем.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
розміщеної на офіційному сайті ДПСУ
www.sts.gov.ua 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі