Теми статей
Обрати теми

Установлення доплати за наявність наукового ступеня

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТИ ЗА НАЯВНІСТЬ НАУКОВОГО СТУПЕНЯ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Заступнику директора з навчально-виховної роботи позашкільного навчально-виховного закладу (Палац дитячої та юнацької творчості) присуджено науковий ступінь кандидата педагогічних наук із спеціальності «теорія і методика професійної освіти».

Чи має він право на відповідну доплату за наявність наукового ступеня? Якщо так, то з якого місяця треба роботи доплату, якщо рішення Атестаційної колегії прийнято 17.05.2012 р., а диплом надано до установи 30.07.2012 р.?

(м. Київ)

 

Згідно з Переліком типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433, Палац дитячої та юнацької творчості є позашкільним навчальним закладом.

Оплата праці працівників закладів і установ освіти, у тому числі позашкільних навчальних закладів, здійснюється відповідно до наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з п.п. «г» п.п. 3 п. 4 наказу № 557 доплата за науковий ступінь кандидата наук установлюється працівникам у граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Зазначена доплата встановлюється працівникам, якщо їхня діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем.

Відповідність ученого звання та наукового ступеня профілю діяльності працівника на обійманій посаді визначається керівником навчального закладу, установи освіти.

У цьому конкретному випадку, якщо йдеться про заступника директора позашкільного навчального закладу з навчально-виховної роботи, зазначимо, що відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посада заступника директора позашкільного навчального закладу є педагогічною, тож, на нашу думку, його профіль збігається із наявним науковим ступенем кандидата педагогічних наук. Проте ухвалення остаточного рішення про відповідність наукового ступеня профілю діяльності працівника на обійманій посаді залишається виключно за керівником.

Таким чином, за умови відповідності наукового ступеня профілю діяльності обійманої посади, заступнику директора з навчально-виховної роботи може бути встановлена доплата за науковий ступінь кандидата наук.

Доплата за науковий ступінь установлюється на підставі:

— диплома. Зверніть увагу: згідно з наказом № 557 документи, що засвідчують наявність наукового ступеня, повинні відповідати нормам та вимогам, передбаченим законодавством;

— заяви працівника;

— наказу керівника.

Нагадаємо, що згідно з п.п. 5 п. 4 наказу № 557 преміювання керівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступників, установлення їм надбавок і доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюються за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

Відповідно до п.п. «г» п. 5 Інструкції № 102 зміна розмірів заробітної плати у разі присвоєння вченого ступеня кандидата наук відбувається з дня винесення рішення спеціалізованою вченою радою після прийняття рішення ВАК України про видачу диплома кандидата наук.

Таким чином, у цьому конкретному випадку доплата за наявність наукового ступеня провадиться з дня прийняття рішення Атестаційної колегії, тобто з 17.05.2012 р., незалежно від того, що диплом було надано в установу тільки 30.07.2012 р.

При цьому керівником органу вищого рівня в наказі на встановлення доплати за науковий ступінь кандидата наук педагогічному працівнику слід обов’язково зробити запис: «Встановити доплату за наявність наукового ступеня з дня прийняття рішення Атестаційної колегії про присудження наукового ступеня кандидата педагогічних наук із спеціальності «теорія і методика професійної освіти, а саме з 17.05.2012 р.».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі