Теми статей
Обрати теми

Планування коштів на харчування дітей в інтернатному закладі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЛАНУВАННЯ КОШТІВ НА ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В ІНТЕРНАТНОМУ ЗАКЛАДІ

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Як правильно планувати видатки на харчування дітей в інтернатному закладі?

(м. Дніпропетровськ)

 

Згідно з Бюджетним кодексом України від 08.07.2010 р. № 2456-VI кошторис є основним плановим фінансовим документом бюджетної установи, яким на бюджетний період встановлюються повноваження щодо отримання надходжень і розподіл бюджетних асигнувань на взяття бюджетних зобов’язань та здійснення платежів для виконання бюджетною установою своїх функцій та досягнення результатів, визначених відповідно до бюджетних призначень.

Основним нормативним документом, яким слід користуватися під час складання кошторису та витрачання бюджетних призначень, передбачених ним, є Порядок складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджений постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228).

У цьому Порядку визначено перелік планових документів, які повинні складати бюджетні установи та наявність яких необхідна під час здійснення видаткових операцій. Усі типові форми таких документів затверджені наказом Мінфіну «Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету» від 28.01.2002 р. № 57 (зі змінами, унесеними наказом Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 січня 2002 року № 57» від 26.11.2012 р. № 1220).

Під час визначення обсягів видатків з бюджету навчальні заклади, у тому числі і школи-інтернати, мають ураховувати об’єктивну потребу в коштах виходячи з їх основних виробничих показників — кількості класів, груп, вихованців тощо відповідно до п. 20 Порядку № 228.

При складанні кошторису слід ураховувати вимоги щодо застосування бюджетної класифікації, передбачені наказом Мінфіну «Про затвердження Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету та Інструкції щодо застосування класифікації кредитування бюджету» від 12.03.2012 р. № 333 (у редакції наказу Мінфіну від 21.06.2012 р. № 754).

Кожна сума, зазначена у кошторисі за кодами економічної класифікації видатків, має бути підтверджена відповідними розрахунками (п. 22 Порядку № 228). Нормативними документами форму таких розрахунків не встановлено, тому їх складають у довільній формі за кожним КЕКВ. Такі розрахунки надаються з метою підтвердження правильності показників проекту кошторису, а до органів Держказначейства надаються вже затверджені кошториси.

Зазначимо, що згідно зі ст. 25 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060 організація та відповідальність за харчування дітей у навчальних закладах покладається на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані навчальні заклади, керівників навчальних закладів.

Покажемо на умовному прикладі, як обчислити суму потреби в коштах школи-інтернату на рік за КЕКВ 2230 «Продукти харчування» і оформити розрахунок.

Оскільки бюджетний рік не збігається з навчальним роком, окрім показників на 1 січня і 1 вересня, на практиці розраховуються середньорічні показники кількості класів, груп, вихованців тощо.

Харчування учнів (вихованців) у школі-інтернаті має здійснюватись відповідно до норм, визначених постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591 (далі — постанова № 1591), з дотриманням положень Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом МОЗ та МОН від 01.06.2005 р. № 242/329.

Під час формування показників, на підставі яких визначають витрати на харчування вихованців школи-інтернату на плановий період, слід ураховувати рівень їх фактичного виконання за останній звітний рік, а також очікуване виконання за період, що передує планованому. Показники мають бути наведені в обсязі, зазначеному в розрахунку, і повністю відповідати показникам бухгалтерської звітності за відповідні періоди.

Визначення обсягу витрат на харчування вихованців інтернатних закладів провадиться на підставі:

— середньорічної кількості вихованців;

— кількості дитино-днів;

— вартості харчування одного вихованця в день.

Також зазначимо, що оскільки згідно з Положенням про загальноосвітню школу-інтернат та загально­освітню санаторну школу-інтернат, затвердженим наказом МОН від 12.06.2003 р. № 363, у зазначених закладах можуть утримуватися діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, то при розрахунку даного показника слід урахувати їх кількість окремо.

Перейдемо до безпосереднього розрахунку потреби у коштах на харчування дітей у школі-інтернаті.

 

РОЗРАХУНОК ПОКАЗНИКІВ

Для прикладу візьмемо такі умовні дані: у закладі станом на 1 січня 2013 року значиться 254 дитини, з яких 28 — це діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. З 1 вересня 2013 року передбачається збільшення загальної кількості вихованців на 23 осіб за рахунок відкриття додаткового 1 класу і направлення до нього такої кількості дітей з дитячого будинку (діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування). Решта контингенту залишається без змін, тобто їх кількість як на початок року, так і на кінець, складе 226 осіб (254 особи - 28 осіб).

Спочатку визначимо середньорічний приріст дітей. Він становитиме:

(23 особи х 4 міс) : 12 міс = 7,7 осіб.

Тепер обчислимо середньорічну кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Цей показник становитиме 35,7 осіб (28 осіб + 7,7 осіб).

Середньорічна кількість решти контингенту вихованців залишиться незмінною і складе 226 осіб.

До вищевикладеного додамо: кількість учнів, вихованців на 1 січня беруть за фактичним станом на останню звітну дату. Кількість учнів на 1 вересня планового року визначають відповідно до плану прийому і випуску учнів, вихованців, а кількість дітей, які будуть зараховані до школи-інтернату в наступному навчальному році, на підставі показників, доведених вищою за рівнем організацією.

 

УСТАНОВЛЕННЯ НОРМИ ВАРТОСТІ ХАРЧУВАННЯ

Постановою № 1591 натуральні норми харчування однієї дитини визначені у грамах на день, тож для обчислення вартості денної норми харчування однієї дитини її слід розрахувати в грошовому вираженні. Для цього денну норму продуктів харчування в грамах, установлену для одного вихованця (з ураху­ванням його віку та кратності харчування), необхідно помножити на середні ціни, що діяли в даній конкретній місцевості на час складання кошторису.

На підставі таких розрахунків органи місцевого самоврядування встановлюють розмір вартості харчування вихованців в інтернатному закладі. Визначається така плата один раз на рік з ураху­ванням можливостей місцевого бюджету щодо встановлення цієї вартості.

За даними прикладу вартість харчування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, рішенням органів місцевої влади встановлена на рівні 48 грн. на день, для решти вихованців — 31 грн.

 

ВИТРАТИ НА ХАРЧУВАННЯ В ОЗДОРОВЧИЙ ПЕРІОД

Влітку, а саме у період з 1 червня по 31 серпня, в інтернатних закладах проводяться оздоровчі заходи. У зв’язку з цим відповідно до примітки 4 додатка № 4 до постанови № 1591 витрати на харчування у цей період (90 днів) збільшуються на 10 %. Оскільки збільшення контингенту вихованців відбудеться з 1 вересня, то до розрахунків слід включати показник кількості дітей на початок року. Для визначення загальної суми додаткових витрат на харчування дітей різницю між вартістю харчування на день в оздоровчий період та загальновстановленою вартістю слід помножити на кількість дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у цей час в закладі, на число днів оздоровчого періоду. При цьому слід узяти до уваги, що при визначенні суми коштів на харчування дітей інтернатного закладу в літній оздоровчий період згідно зі ст. 26 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2003 р. № 2342-IV обласні,
районні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації забезпечують щорічне безоплатне оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у віці до 18 років.

У нашому прикладі припустимо, що тривалість зміни в оздоровчому таборі, де відпочиватимуть діти школи-інтернату, складе 18 календарних днів, а відтак число днів перебування дітей у літній оздоровчий період у закладі становитиме 72 календарних дні (90 календарних днів - 18 календарних днів), відповідно кількість дитино-днів дорівнюватиме 2016 (72 календарних дні х 28 осіб).

Розрахуємо суму додаткових асигнувань на оздоровлення:

48,00 грн. х 10 % = 4,80 грн.;

4,80 грн. х 2016 дитино-днів = 9676,80 грн.

 

Визначення кількості дитино-днів

Кількість дитино-днів розраховується шляхом множення середнього показника днів перебування одного вихованця протягом року в інтернатному закладі на середньорічну кількість дітей цього закладу.

Кількість днів перебування однієї дитини в навчальному закладі, як правило, розраховується зважаючи на фактичне виконання цього показника за минулий рік з урахуванням динаміки його змін за попередні роки.

 

№ з/п

Показники тривалості перебування дітей у школі-інтернаті

Кількість дітей (середньорічна), осіб

Середньорічна кількість днів відвідування закладу

Кількість дитино-днів (гр. 3 х гр. 4)

1

2

3

4

5

1

Діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, у групах

35,7

347

12388

2

Кількість вихованців за винятком дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування

226

199

44974

 

Обчислимо суму асигнувань на харчування з урахуванням наведених вище показників:

 

№ з/п

Показник

Значення

1

2

3

1

Залишки продуктів харчування у закладі станом на 1 січня 2013 року (за даними бухгалтерського звіту), грн.

19568

2

Середньорічна кількість дітей-сиріт

35,7

3

Кількість днів харчування

347

4

Кількість дитино-днів (діти-сироти)

12388

5

Середньорічна кількість дітей (без дітей-сиріт)

226

6

Кількість днів харчування

199

7

Кількість дитино-днів (без дітей-сирот)

44974

8

Додаткова сума асигнувань на харчування в оздоровчий період, грн.

9677

9

Сума коштів на харчування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (48,00 грн. х 12388 дитино-днів), грн.

594624

10

Сума коштів на харчування решти вихованців (31 грн. х 44974 дитино-днів), грн.

1 394 194

11

Усього витрат на харчування (9677 + 594624 + 1394194), грн.

1998495

 

За підрахунками потреба в коштах дорівнює 1998495 грн. Але слід урахувати, що за даними бухгалтерської звітності на початок року є залишок продуктів харчування на загальну суму 19568,00 грн. Отже, сума коштів на харчування за КЕКВ 2230 «Продукти харчування» на 2013 рік має бути затверджена в кошторисі у сумі 1978927 грн. (1998495 грн. - 19568 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі