Теми статей
Обрати теми

Оплата праці завідувача бібліотеки ПТНЗ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ЗАВІДУВАЧА БІБЛІОТЕКИ ПТНЗ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Якою має бути заробітна плата завідувача бібліотеки професійно-технічного навчального закладу?

(м. Харків)

 

Працівники бібліотек у навчальних закладах є учасниками навчально-виховного процесу, але не є педагогічними працівниками. Бібліотеки навчальних закладів віднесено за призначенням до спеціальних бібліотек, а самі бібліотекарі належать до працівників культури.

Отже, за родом своєї діяльності бібліотекарі ПТНЗ є працівниками культури, а за відомчою належністю — працівниками освіти. Тому оплата праці бібліотечних працівників здійснюється як за нормативними документами Мінкультури, так і за нормативними актами Міносвіти.

Заробітна плата працівників бібліотеки складається з посадових окладів, премій, доплат та надбавок.

Згідно зі ст. 17 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР для працівників, які виконують роботи, не властиві основній діяльності галузі, умови оплати праці встановлюються відповідно до актів чинного законодавства тих галузей, до яких належать ці роботи за характером. Така ж сама умова встановлена п. 2 розд. 1 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Тому посадові оклади працівників бібліотеки загальноосвітнього навчального закладу встановлюються відповідно до наказу Мінкультури «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 (далі — наказ № 745).

Схема тарифних розрядів бібліотекарів наведена у таблиці 1 додатка 3 до наказу № 745, згідно з якою бібліотекарю встановлюються такі тарифні розряди:

 

Бібліотекарі

Тарифні розряди

Провідні

9 — 12

I категорії

8 — 11

II категорії

8 — 10

Без категорії

8 — 9

 

Що стосується тарифних розрядів завідувача бібліотеки, то згідно з приміткою 2 до таблиці 4 додатка 2 до наказу № 745 у бібліотеках, які є структурними підрозділами закладу, посадові оклади завідувачів установлюються на рівні посадових окладів бібліотекарів відповідної категорії.

Згідно з п. 4 Інструкції № 102 посадові оклади встановлюються керівниками на основі діючих кваліфікаційних вимог і тарифних розрядів працівників відповідної кваліфікації з наступною атестацією згідно з чинним законодавством.

Атестація завідувачів бібліотеки та бібліотекарів проводиться відповідно до вимог Положення про проведення атестації працівників підприємств, установ, організацій та закладів галузі культури, затвердженого наказом Мінкультури від 16.07.2007 р. № 44.

Згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 81. «Культура і мистецтво», розділ «Бібліотеки, централізовані бібліотечні системи»), затвердженим наказом Мінкультури від 14.04.2000 р. № 168, завідувачі бібліотеки віднесені до професійної групи «Керівники», для яких установлено такі кваліфікаційні вимоги: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст), післядипломна освіта в галузі управління, стаж бібліотечної роботи за професіями керівників нижчого рівня — не менше 5 років.

Завідувачу бібліотеки навчального закладу, як і іншим працівникам, можуть установлюватися надбавки за високі досягнення у праці; за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання); за складність, напруженість у роботі у розмірі до 50 % посадового окладу, як це передбачено абз. «а» п.п. 3 п. 2 наказу № 745. Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу. Таке обмеження не поширюється на працівників національних закладів (установ). У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначені надбавки скасовуються або зменшуються.

Далі зупинимося на доплатах та надбавках, які є специфічними для бібліотечних працівників.

 

Доплата за завідування бібліотекою

Відповідно до п. 58 Інструкції № 102 за наявності в закладах штатних посад бібліотечних працівників за завідування бібліотекою встановлюється доплата в розмірі 5 — 15 % посадового окладу. Конкретний розмір доплати встановлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом, з урахуванням розміру фонду підручників, з яким ведеться робота.

Якщо штатним розписом закладу передбачена посада завідувача бібліотеки, то зазначимо таке. Міносвіти у листі від 29.08.2006 р. № 1/9-549 роз’яснило, що при визначенні конкретного розміру доплати за завідування бібліотекою згідно з п. 58 Інструкції № 102 керівником навчального закладу має враховуватись і розмір фонду підручників, з яким ведеться робота бібліотечним працівником. Ураховуючи це та зважаючи на особливості визначення розміру посадових окладів завідувачів бібліотек, які є структурними підрозділами навчальних закладів, працівникам, які обіймають у них штатні посади завідувачів бібліотек, установлюється доплата у розмірах, визначених у п. 58 Інструкції № 102, з урахуванням розміру фонду підручників, з яким ведеться робота.

 

Доплата за вислугу років

Завідувач бібліотеки ПТНЗ має право на одержання доплати за вислугу років за наявності відповідного стажу роботи в бібліотеці згідно з Порядком виплати доплати за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек, затвердженим постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84 (далі — Порядок № 84).

Розмір цієї доплати становить від 10 до 30 % посадового окладу залежно від стажу роботи. Нараховується вона щомісяця за основним місцем роботи. Особам, які працюють за сумісництвом, зазначена доплата не виплачується. Доплата за вислугу років обчислюється з посадового окладу без урахування інших надбавок і доплат.

 

Надбавка за особливі умови роботи

З 1 жовтня 2009 року працівникам бібліотек постановою КМУ «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» від 30.09.2009 р. № 1073 встановлено надбавку за особливі умови роботи. Роз’яснення щодо встановлення цієї надбавки надало Міносвіти у листі від 11.12.2009 р. № 1/9-876.

Надбавка встановлюється працівникам державних та комунальних бібліотек (публічних, спеціальних та спеціалізованих), які здійснюють культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та обіймають посади, зазначені в додатку до Порядку № 84. Посада завідувача бібліотеки у цьому додатку зазначена.

Надбавка за особливі умови роботи встановлюється і працівникам бібліотек, що є структурними підрозділами навчальних закладів, оскільки бібліотеки навчальних закладів за призначенням належать до спеціальних бібліотек.

Надбавка за особливі умови роботи є обов’яз­ковою виплатою, і її розмір фіксований — 50 % посадового окладу. Це означає, що надбавка за особливі умови роботи не може бути встановлена в іншому розмірі, наприклад 20 чи 30 % залежно від рішення керівника, а має встановлюватися чітко в розмірі 50 % посадового окладу працівника незалежно від установлення інших надбавок та доплат.

 

Матеріальна допомога

Відповідно до п. 3 постанови КМУ «Про затвердження Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек» від 22.01.2005 р. № 84 (далі — постанова № 84) працівникам державних і комунальних бібліотек, зазначеним у додатку до Порядку № 84, виплачується допомога на оздоровлення під час щорічної відпустки у розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати).

Так, наприклад, якщо бібліотекар працює на 0,5 ставки, йому буде виплачуватись матеріальна допомога у розмірі 0,5 посадового окладу.

Матеріальна допомога на оздоровлення під час щорічної відпустки завідувачів бібліотек та бібліотекарів є обов’язковою гарантованою виплатою і відповідно підлягає включенню до структури витрат на оплату праці під час формування проекту кошторису на плановий рік.

Також постановою № 84 передбачена виплата матеріальної допомоги вищезазначеним працівникам для вирішення соціально-побутових питань. Проте така виплата не є обов’язковою та здійснюється виключно за рішенням керівника бібліотеки у розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік. Керівнику бібліотеки допомога для вирішення соціально-побутових питань надається за погодженням із засновником бібліотеки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі