Теми статей
Обрати теми

Щодо забезпечення соціальними гарантіями пенсіонерів з числа педагогічних працівників

Редакція ББ
Лист від 28.11.2012 р. № 1413/5/75-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНИМИ ГАРАНТІЯМИ ПЕНСІОНЕРІВ З ЧИСЛА ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Лист від 28.11.2012 р. № 1413/5/75-12

 

Департамент державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України розглянув лист <…> стосовно забезпечення соціальними гарантіями, передбаченими Законом України «Про освіту», пенсіонерів з числа педагогічних працівників і в межах компетенції повідомляє.

Абзацом першим частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту» передбачено, що педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіо­нерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в цих населених пунктах і проживають у них, держава відповідно до чинного законодавства забезпечує безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

Пенсіонерам з числа педагогічних працівників зазначені соціальні гарантії надаються згідно з Порядком забезпечення працівників бюджетних установ, закладів) безплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням відповідно до пункту«ї» частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я, частини п’ятої статті29 Закону України «Про культуру», абзацу першого частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту» (далі — Порядок), що затверджений спільним наказом Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства культури від 13.09.2006 р. № 341/651/619/769.

Пунктом 2 зазначеного Порядку передбачено, що право на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням мають пенсіонери, які раніше працювали педагогічними працівниками у сільській місцевості і селищах міського типу, проживають у таких населених пунктах, мають відповідний стаж роботи не менше трьох років і на момент виходу на пенсію працювали на посадах педагогічних працівників.

Право пенсіонерів з числа педагогічних працівників на гарантії підтверджується довідкою, виданою відділом освіти райдержадміністрації або адміністрацією установи (закладу), у якому вони працювали, сільською або селищною радою (у разі ліквідації закладу тощо) за постійним місцем проживання пенсіонера на підставі записів у трудовій книжці (підпункт 5.15 Порядку).

Пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками у сільській місцевості та селищах міського типу і проживають у цих населених пунктах, соціальні гарантії щодо безплатного користування житлом з освітленням і опаленням надаються без урахування величини отриманих ними доходів.

 

Директор Департаменту В. Мущинін

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ПЕНСІОНЕРАМ
З ЧИСЛА ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ
ЩОДО БЕЗПЛАТНОГО КОРИСТУВАННЯ ЖИТЛОМ

Чинною редакцією абз. 1 ч. 4 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон № 1060) визначено: педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості та селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в цих населених пунктах та проживають у них, держава відповідно до чинного законодавства забезпечує безплатне користування житлом з опаленням та освітленням у межах установлених норм.

У листах, що коментуються, Мінсоцполітики надало роз’яснення щодо запитань, які надійшли до редакції нашої газети, відносно реалізації цієї норми Закону № 1060. Розглянемо їх детальніше.

Запитання 1. Педагогічний працівник на час виходу на пенсію проживав та працював у селищі. У подальшому селище перейменовано на місто. Чи втрачає пенсіонер право на безплатне користування житлом, передбачене ст. 57 Закону № 1060?

Відповідь на це запитання надана в листі Мінсоцполітики від 26.11.2012 р. № 1892/5/123-12, опублікованому на с. 10 цього номера.

Соціальні гарантії щодо безплатного користування житлом пенсіонерам з числа педагогічних працівників надаються згідно з Порядком забезпечення працівників бюджетних установ (закладів) безплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням відповідно до пункту «ї» частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я, частини п’ятої статті 29 Закону України «Про культуру», абзацу першого частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту», затвердженим спільним наказом МОЗ, Мінпраці, Міносвіти та Мінкультури від 13.09.2006 р. № 341/651/619/769 (далі — Порядок № 341).

Так, право на безплатне користування житлом з опаленням та освітленням мають пенсіонери, які раніше працювали педагогічними працівниками в сільській місцевості та селищах міського типу, проживають у таких населених пунктах, мають відповідний стаж роботи не менше трьох років і на момент виходу на пенсію працювали на посадах педагогічних працівників (п. 2 Порядку № 341).

При цьому п. 3.11 зазначеного Порядку встановлено, що право на гарантії зберігається за пенсіонерами у випадках:

віднесення сільського населеного пункту до категорії селища міського типу, селища міського типу — до категорії міста;

— продовження трудової діяльності;

— призначення пенсії за віком, по інвалідності або за вислугу років;

— дострокового виходу на пенсію згідно із Законом України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII.

Таким чином, при віднесенні селища міського типу до категорії міста право за пенсіонерами з числа педагогічних працівників на соціальні гарантії щодо безплатного користування житлом повинно зберігатися.

Водночас у листі, що коментується, Мінсоцполітики з посиланням на п. 3.13 Порядку № 341 підкреслило: установлення права пенсіонерів з числа педагогічних працівників на соціальні гарантії щодо безплатного користування житлом з опаленням та освітленням належить до компетенції установ (закладів), у яких зазначені особи працювали, відділів освіти райдержадміністрацій, сільських або селищних рад.

Запитання 2. Чи впливає розмір пенсії пенсіонера з числа педагогічних працівників на середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередніх 6 місяців для надання пільги на відшкодування комунальних послуг згідно зі ст. 57 Закону № 1060?

Відповідь на це запитання надана в листі Мінсоцполітики від 28.11.2012 р. № 1413/5/75-12, опублікованому на с. 11 цього номера.

Дійсно, п. 14 постанови КМУ «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» від 28.05.2008 р. № 530 передбачає, що пільги, компенсації та гарантії, на які згідно із законами мають право окремі категорії працівників бюджетних установ, щодо плати за комунальні послуги надаються за умови, що розмір наданих пільг у грошовому еквіваленті разом із середньомісячним сукупним доходом пільговика за попередні шість місяців не перевищує 900 грн.

Як бачимо, таке обмеження поширюється, зокрема, на педагогічних працівників, які працюють у сільській місцевості та селищах міського типу.

Що стосується пенсіонерів з числа педагогічних працівників, то соціальні гарантії щодо безплатного користування житлом надаються без урахування розміру отриманих ними доходів. Що і підтвердило Мінсоцполітики в листі, який коментується.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА,
економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі