Теми статей
Обрати теми

Щодо можливості використання отриманих відсотків

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОТРИМАНИХ ВІДСОТКІВ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Вищий навчальний заклад III — IV рівнів акредитації отримує доходи від надання платних послуг. Плануємо частину таких коштів розмістити на депозитному рахунку в банку. Чи має ВНЗ таке право? Якщо так, то на які потреби дозволено використовувати відсотки, отримані від розміщення коштів на депозит?

(м. Київ)

 

Чинним законодавством вищим навчальним закладам дозволено направляти кошти, отримані від надання платних послуг на депозитні рахунки. Перш за все таке право передбачено ч. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ), у якій дозволено вищим і професійно-технічним навчальним закладам розміщувати на депозитах тимчасово вільні бюджетні кошти, отримані за надання платних послуг, якщо таким закладам законом надано відповідне право.

Так, право розміщення коштів на депозитних рахунках таким закладам надано:

ч. 4 ст. 61 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII, де зазначено, що до додаткових джерел фінансування державних навчальних закладів, зокрема, належать доходи від розміщення на депозитних вкладах тимчасово вільних позабюджетних коштів;

ч. 3 ст. 63 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III, у якій визначено, що вищий навчальний заклад державної та комунальної форм власності самостійно розпоряджається доходами та іншими надходженнями, одержаними від надання дозволених законодавством платних послуг. Таке розпорядження, зокрема, включає в себе право відкривати поточні та депозитні рахунки в банках, збереження коштів на депозитних рахунках банків.

Отже, на підставі вищенаведених законодавчих норм вищі та професійно-технічні навчальні заклади мають право розміщувати кошти на депозитних рахунках.

Відповідно до вимог ст. 13 БКУ кошти, що отримують вищі та професійно-технічні навчальні заклади від розміщення на депозитах тимчасово вільних бюджетних коштів, отриманих за надання платних послуг, належать до підгрупи 3 другої групи власних надходжень бюджетних установ.

Таким чином, відсотки, нараховані банком за користування зазначеними коштами, вищий навчальний заклад має право віднести до власних надходжень, тобто такі кошти є джерелом поповнен­ня спеціального фонду навчального закладу. Використовувати такі кошти вищий навчальний заклад повинен на організацію своєї основної діяльності.

Також нагадаємо, що такий порядок зарахування отриманих доходів не поширюється на випадки, коли бюджетні установи (у тому числі й вищі навчальні заклади) отримують доходи від надання платних послуг, надання яких не передбачено чинним законодавством. У разі отримання таких надходжень установа повинна перерахувати їх до доходу того бюджету, за рахунок якого вона фінансується (див. лист Держказначейської служби від 14.10.2011 р. № 16-04/918-2970 // «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 42).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі