Теми статей
Обрати теми

Бібліотека оформляє передплату періодичних видань: який КЕКВ застосовувати та як обліковувати такі видатки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

БІБЛІОТЕКА ОФОРМЛЯЄ ПЕРЕДПЛАТУ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ: ЯКИЙ КЕКВ ЗАСТОСОВУВАТИ ТА ЯК ОБЛІКОВУВАТИ ТАКІ ВИДАТКИ

 

Тетяна ІВАНОВА, заступник начальника Державної казначейської служби в Харківської області

 

Сільською радою оформлено передплату газети «Бюджетна бухгалтерія» на 2013 рік через відділення «Укрпошти» для сільської бібліо­теки. Такі видатки здійснено за рахунок коштів спеціального фонду за кодом тимчасової класифікації видатків бюджету 110201 «Бібліотеки» за кодом економічної класифікації видатків 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Підкажіть, чи правильно ми застосували КЕКВ? Як такі операції відображаються в бухгалтерському обліку?

(Житомирська обл.)

 

Перш ніж відповісти на це запитання, з’ясуємо, до якого різновиду документів належать періодичні видання.

Відповідно до Інструкції з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах, затвердженої наказом Мінкультури від 03.04.2007 р. № 22 (далі — Інструкція № 22), в якій визначено вимоги до порядку обліку документів, що знаходяться в бібліо­течних фондах, і положення якої поширюються на бібліотеки, які перебувають у сфері управління Мінкультури, управлінь (відділів) культури місцевих державних адміністрацій та виконавчих комітетів міських рад, періодичне видання — це серійне видання, що виходить через визначені проміжки часу з постійним для кожного року числом номерів (випусків), без повторів у змісті, однотипно оформленими, нумерованими і/або датованими випусками, під одним і тим самим заголовком. До найбільш поширених видів періодичних видань належать газети та журнали.

При цьому журналом вважається періодичне видання у вигляді блока скріплених у корінці аркушів друкованого матеріалу встановленого формату в обкладинці або оправі, а газетою періодичне видання у вигляді одного чи декількох аркушів друкованого матеріалу встановленого формату, призначене для широкого кола осіб, яке є джерелом письмової інформації про поточні події, пов’язані з внутрішніми справами, міжнародними проблемами, політикою тощо.

Також варто звернути увагу на те, що Інструкція № 22 відносить періодичні видання до різновиду документів, які обліковуються у складі бібліотечного фонду. Так, до бібліотечних фондів належать: книги, брошури, аркушеві видання, буклети, карткові видання, плакати, поштові картки, журнали, газети, фонодокументи, відеодокументи, кінодокументи, фотодокументи, документи на мікроформах, електронні видання. При цьому слід мати на увазі, що бібліотечними фондами розпоряджаються інформаційні, культурні або наукові установи та заклади, що надають книги, періодичні видання та інші документи в користування юридичним і фізичним особам. Бібліотечні фонди формуються відповідно до їх значення, складу користувачів бібліотеки та виду бібліотеки. Наприклад, бібліотечні фонди є в бібліотеках, навчальних закладах, науково-дослідних інститутах, санаторно-курортних закладах.

Що стосується тих бюджетних установ, які не надають у користування юридичним та фізичним особам періодичні видання, а використовують їх виключно у процесі провадження своєї діяльності (наприклад, установи, які придбавають періодичні видання, довідкові та методичні посібники з питань бюджетного законодавства, бухгалтерського обліку та оподаткування, а також іншу спеціалізовану літературу), то вони не мають у себе на балансі об’єктів бібліотечного фонду. Тому в таких бюджетних установ відсутня необхідність у веденні обліку об’єктів бібліотечного фонду, установленого Інструкцією № 22. При цьому Держказначейство в листі від 14.09.2011 р. № 17-08/278-1569 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 40) зазначило, що віднесення періодичних видань та іншої літератури до бібліотечних фондів має регламентуватися відомчими нормативними актами, норми яких повинні узгоджуватися з вимогами Інструкції № 22.

Наразі питання, що стосуються порядку бухгалтерського обліку операцій з бібліотечними фондами, визначені Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку бібліотечних фондів, затвердженими наказом Мінкультури від 27.03.2008 р. № 321/0/16/-08 (далі — Методичні рекомендації). Відповідно до п. 5 Методичних рекомендацій документи основного фонду (крім періодичних видань) обліковуються на балансових рахунках. Вартість придбаних періодичних видань для бібліотек групи А списується на витрати в періоді оплати, а бібліотек групи Б — рівномірно протягом періоду передплати*.

* Бібліотеки групи А — бібліотеки та органи науково-технічної інформації, що утримуються за рахунок бюджетних коштів та надходжень від основної діяльності. Бібліотеки групи Б — бібліотеки, що перебувають на балансі госпрозрахункових підприємств.

** Можливість здійснення попередньої оплати передплати періодичних видань на строк не більше ніж один рік передбачена постановою КМУ «Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» від 09.10.2006 р. № 1404.

Тому незважаючи на те що періодичні видання для бібліотек є об’єктами обліку бібліотечного фонду, їх вартість підлягає списанню на фактичні витрати в періоді оплати.

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (у редакції наказу Мінфіну від 21.06.2012 р. № 754), за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» здійснюються видатки на придбання або передплату періодичних, довідкових, інформаційних видань, придбання та виготовлення підручників та книг. Видатки на поповнення бібліотечних фондів за цим кодом не здійснюються.

Що стосується видатків на поповнення бібліо­течних фондів, то вони повинні здійснюватися установами за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Таким чином, видатки на передплату періодичних видань усі бюджетні установи (тобто ті, для яких такі видання не є бібліотечними фондами) здійснюють за КЕКВ 2210, а бібліотеки за КЕКВ 3110.

Розглянемо приклад.

Сільська рада оформила передплату газети «Бюджетна бухгалтерія» на 2013 рік через відділення «Укрпошти» для сільської бібліотеки. Такі видатки здійснено за рахунок коштів спеціального фонду. Згідно з умовами договору перераховано оплату в сумі 1176,06 грн., у тому числі вартість передплати газети «Бюджетна бухгалтерія» — 1172,16 грн., вартість послуг пошти за приймання передплати — 3,90 грн.

У бухгалтерському обліку такі операції відображаються так:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Перераховано попередню оплату** за передплату газети «Бюджетна бухгалтерія»

364

323

1176,06

2

Віднесено на витрати:

— вартість передплати газети «Бюджетна бухгалтерія» (КЕКВ 3110)

811

364

1172,16

— вартість послуг пошти за приймання передплати (КЕКВ 2240)

811

364

3,90

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі