Теми статей
Обрати теми

За яким КЕКВ здійснювати видатки, пов’язані з виплатою суми за рішенням суду

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗА ЯКИМ КЕКВ здійснювати ВИДАТКИ, ПОВ’ЯЗАНІ З ВИПЛАТОЮ СУМИ ЗА РІШЕННЯМ СУДУ

 

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист

 

Згідно з постановою Окружного адміністративного суду прийнято рішення про стягнення з відділу освіти РДА на користь районного центру зайнятості суми виплаченої допомоги по безробіттю в розмірі 10189,56 грн. працівниці одного з навчальних закладів. Така працівниця була поновлена на роботі згідно з рішенням суду.

Чи є правомірним стягнення таких видатків з відділу освіти? За яким КЕКВ відділ освіти може здійснити виплату суми допомоги по безробіттю за рішенням суду?

(Запорізька обл.)

 

Перш ніж відповісти на це запитання, розберемося, до якої категорії виплат належить допомога по безробіттю.

Механізм призначення, виплати допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової для організації безробітними підприємницької діяльності, та обчислення страхового стажу визначено Порядком надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженим наказом Мінсоцполітики від 20.11.2000 р. № 307 (далі — Порядок № 307).

Допомога по безробіттю, у тому числі одноразова її виплата для організації безробітними підприємницької діяльності, надається застрахованим та незастрахованим особам, визнаним у встановленому порядку безробітними. Така допомога призначається центрами зайнятості, на які покладено функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, за місцем перебування безробітного на обліку і виплачується в установленому порядку через банківські установи.

Обчислення допомоги по безробіттю здійснюється у відсотках до середньої заробітної плати (доходу) або середнього грошового забезпечення застрахованої особи, залежно від страхового стажу. При цьому середня заробітна плата (доход) визначається відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Як передбачено ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III (далі — Закон № 1533), виплата допомоги по безробіттю припиняється, зокрема, у разі поновлення безробітного на роботі за рішенням суду (з дня поновлення на роботі). До речі, аналогічна норма міститься також в п. 5.5 Порядку № 307.

У зв’язку з цим необхідно звернути увагу: ст. 35 Закону № 1533 визначено, що саме з роботодавця здійснюється утримання, зокрема, суми виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг безробітному у разі поновлення його на роботі за рішенням суду. Отже, саме з роботодавця (у нашому випадку це відділ освіти) здійснюється утримання сум виплаченої допомоги по безробіттю, які були виплачені районним цент­ром зайнятості.

Тому у вашому випадку позов районного центру зайнятості про стягнення з відділу освіти допомоги по безробіттю є цілком правомірним і підлягає задоволенню.

Враховуючи, що виплата допомоги по безробіттю за своєю сутністю належить до трансферних виплат, такі видатки відділ освіти має здійснювати за КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню». У разі якщо відділом освіти були понесені також інші видатки, пов’язані з судовим розглядом, вони повинні здійснюватися за КЕКВ 2800 «Інші видатки».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі