Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Положення про ранги державних службовців

Редакція ББ
Постанова від 04.02.2013 р. № 91

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ПОЛОЖЕННЯ ПРО РАНГИ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ

Постанова від 04.02. 2013 р. № 91

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до Положення про ранги державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 1996 р. № 658, зміни, що додаються*.

* Зміни не публікуються, оскільки Положення про ранги державних службовців наводимо нижче у кодифікованому вигляді з урахуванням унесених змін. Зміни в тексті виділено напівжирним курсивом. — Прим.ред.

Прем’єр-міністр України М. Азаров

 

 

Затверджено постановою КМУ від 19.06.96 р. № 658

ПОЛОЖЕННЯ ПРО РАНГИ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ

(Із змінами і доповненнями, останні з яких унесено постановою КМУ від 04.02.2013 р. № 91)

 

1. Ранги присвоюються державним службовцям в індивідуальному порядку відповідно до займаної посади, рівня професійної кваліфікації та результатів роботи.

Особам, які вперше зараховані на державну службу, присвоюється, як правило, найнижчий ранг, передбачений для відповідних категорій посад.

2. Ранги, які відповідають першій категорії посад державних службовців, присвоюються Президентом України, крім рангів, що присвоюються державним службовцям апарату Верховного Суду України та апаратів вищих спеціалізованих судів.

Ранги, які відповідають другій категорії посад державних службовців, присвоюються Кабінетом Міністрів України, крім рангів, що присвоюються державним службовцям Апарату Верховної Ради України, Національного банку України, апарату Верховного Суду України та апаратів вищих спеціалізованих судів.

Ранги, які відповідають другій категорії посад державних службовців, присвоюються державним службовцям Апарату Верховної Ради України, Національного банку України відповідно Головою Верховної Ради України, Головою Національного банку України.

21. Пропозиції щодо присвоєння рангів, які відповідають першій категорії посад державних службовців, вносяться на розгляд Президента України:

Прем’єр-міністром України — стосовно державних службовців міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, Секретаріату Кабінету Міністрів України;

керівниками державних колегіальних органів, інших державних органів, установ, організацій, Національного банку України, Національної академії державного управління при Президентові України — стосовно державних службовців таких органів, установ, організацій, Національного банку України, Національної академії державного управління при Президентові України.

Зазначені пропозиції опрацьовуються Адміністрацією Президента України.

22. Пропозиції щодо присвоєння рангів, які відповідають першій категорії посад державних службовців та подаються для прийняття рішення Президентом України, вносяться на розгляд Прем’єр-міністра України:

міністрами — стосовно керівників та перших заступників керівників центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через відповідних міністрів;

першими заступниками або заступниками керівників центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України, місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим — стосовно керівників відповідних органів;

особою, що очолює Секретаріат Кабінету Міністрів України, — стосовно державних службовців Секретаріату.

23. Пропозиції щодо присвоєння рангів, які відповідають другій категорії посад державних службовців, вносяться на розгляд Кабінету Міністрів України:

міністрами, керівниками центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів влади Авто­номної Республіки Крим, Главою Адміністрації Президента України, особою, що очолює Секретаріат Кабінету Міністрів України, — стосовно державних службовців таких органів, Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, урядових уповноважених;

керівниками державних колегіальних органів, інших державних органів, установ, організацій, Національної академії державного управління при Президентові України — стосовно державних службовців таких органів, установ, організацій, Національної академії державного управління при Президентові України.

Пропозиції, зазначені у цьому пункті та пункті 22, опрацьовуються Секретаріатом Кабінету Міністрів України.

24. Пропозиції щодо присвоєння рангів, які відповідають першій та другій категорії посад державних службовців, подаються у формі подання, в якому зазначаються:

у разі присвоєння державному службовцю чергового рангу в межах відповідної категорії посад — дата присвоєння попереднього рангу, номер і дата Указу Президента України, розпорядження Кабінету Міністрів України, розпорядження та наказу державних органів та їх посадових осіб;

у разі присвоєння державному службовцю чергового рангу в межах відповідної категорії посад достроково за виконання особливо відповідальних завдань — додаткові завдання, виконані державним службовцем на високому рівні, що мають важливе значення для держави, адміністративно-територіальної одиниці і не збігаються з його функціональними обов’язками;

у разі присвоєння державному службовцю чергового рангу поза межами відповідної категорії посад у зв’язку з виходом на пенсію — результати оцінки трудових досягнень державного службовця; причина звільнення; дата виходу на пенсію; дата присвоєння попереднього рангу.

Разом з поданням про присвоєння рангу державного службовця вносяться такі документи:

біографічна довідка;

копії першої сторінки трудової книжки та сторінок із записами про призначення на посаду та присвоєння попереднього рангу.

25. Ранги, які відповідають третій — сьомій категоріям посад державних службовців, присвоюються:

державним службовцям Адміністрації Президента України, Апарату Верховної Ради України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Національного банку України — відповідно Главою Адміністрації Президента України, Керівником Апарату Верховної Ради України, особою, що очолює Секретаріат Кабінету Міністрів України, Головою Національного банку України;

державним службовцям міністерств — міністрами або заступниками міністрів — керівниками апаратів згідно із законом;

державним службовцям інших центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим — керівниками відповідних органів;

державним службовцям державних колегіальних органів, інших державних органів, установ, організацій, Національної академії державного управління при Президентові України — керівниками відповідних органів, установ, організацій, Національної академії державного управління при Президентові України, крім рангів, що присвоюються керівникам і заступникам керівників апаратів місцевих судів.

26. Керівникам і заступникам керівників апарату Верховного Суду України, апаратів вищих спеціалізованих та апеляційних судів ранги присвоюються Головою Державної судової адміністрації.

Керівникам і заступникам керівників апаратів місцевих судів ранги присвоюються начальниками територіальних управлінь Державної судової адміністрації.

3. Ранги присвоюються державним службовцям одночасно з прийняттям їх на державну службу.

Особам, призначеним на посади державних службовців з установленням випробування, ранги присвоюються після закінчення випробування з урахуванням його результатів.

4. Через два роки після присвоєння державному службовцю відповідного рангу керівник державного органу за поданням безпосереднього керівника розглядає питання щодо можливості присвоєння йому чергового рангу. Позитивне рішення приймається за умови успішної роботи державного службовця.

Черговий ранг не може бути присвоєний державному службовцю, до якого протягом останнього року застосовувалися дисциплінарні стягнення, а також у період проведення стосовно нього службового розслідування або здійснення кримінального провадження.

Затримка у присвоєнні чергового рангу до одного року може застосовуватися до державного службовця як захід дисциплінарного впливу.

5. За виконання особливо відповідальних завдань державному службовцю може бути присвоєно черговий ранг достроково у межах відповідної категорії посад.

6. У разі призначення державних службовців на посади більш високої категорії їм присвоюється ранг у межах категорії посад, які вони зайняли.

Державним службовцям, які призначаються на посаду більш високої категорії та мають ранг у межах цієї категорії, може бути залишено попередній або присвоєно наступний ранг у межах відповідної категорії посад.

У разі залишення попереднього рангу наступний ранг державному службовцю присвоюється з урахуванням часу присвоєння попереднього рангу.

7. За сумлінну працю державному службовцю у разі звільнення з державної служби у зв’язку з виходом на пенсію може бути присвоєно черговий ранг поза межами відповідної категорії посад, якщо він має найвищий ранг у такій категорії посад.

Державному службовцю, якому присвоєно ранг поза межами категорії посад у зв’язку з виходом на пенсію достроково відповідно до Закону України «Про зайнятість населення», на пільгових умовах або у зв’язку з визнанням його інвалідом I чи II групи у період перебування на державній службі та який потім повернувся на державну службу, вдруге ранг поза межами категорії посад не присвоюється.

8. Якщо державний службовець перейшов на посаду нижчої категорії або залишив державну службу, на яку потім повернувся, за ним зберігається присвоєний ранг.

9. Державний службовець може бути позбавлений рангу лише за вироком суду.

10. Присвоєння, зміна, позбавлення рангу за вироком суду оформляється наказом чи розпорядженням керівника державного органу, про що робиться відповідний запис у трудовій книжці державного службовця.

11. Надбавка за ранг провадиться з дня його присвоєння.

Державному службовцю, який працює неповний робочий день (тиждень), надбавка за ранг здійснюється пропорційно відпрацьованому часу.

Особам, які призначені на посади державних службовців з терміном випробування і мають ранги, присвоєні за попереднім місцем роботи, надбавка за ранг у період випробування провадиться відповідно до цього рангу.

Абзац четвертий пункту 11 виключено

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРИСВОЄННЯ РАНГІВ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯМ

Постановою, що коментується, унесено зміни до Положення про ранги державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 19.06.96 р. № 658 (далі — Положення № 658), які набрали чинності 13.02.2013 р.

Зміни спрямовано на уточнення процедурних моментів, пов’язаних із присвоєнням рангів окремим категоріям посад держслужбовців. Так, п. 2 цього Положення викладено в новій редакції, а також доповнено новими пп. 21 — 26. Розглянемо ці зміни детальніше.

 

Ранги, що відповідають посадам держслужбовців першої і другої категорій

Згідно з оновленим п. 2 Положення № 658, як і раніше, ранги, що відповідають посадам держслужбовців:

першої категорії, присвоюються Президентом України. Виняток — держслужбовці апарату Верховного Суду України та апаратів вищих спеціалізованих судів. Хто приймає рішення про присвоєння рангів таким держслужбовцям, прописано в новому п. 26 Положення № 658;

другої категорії, присвоюються Кабміном, крім рангів, що присвоюються держслужбовцям Апарату ВРУ, НБУ, апарату Верховного Суду України та апаратів вищих спеціалізованих судів.

При цьому пропозиції про присвоєння рангів, що відповідають першій та другій категоріям посад держслужбовців, тепер вносяться не Голов­держслужбою, як було раніше. Залежно від держ­органу, в якому працює держслужбовець, та обійманої ним посади пропозиції про присвоєння рангів уносяться посадовими особами, зазначеними в пп. 21 — 26 Положення № 658.

Як і раніше, пропозиції подаються у формі подання. Рекомендації щодо його оформлення, наведені в новому п. 24 Положення № 658, практично не відрізняються від викладених у п. 1.1 Методичних рекомендацій щодо застосування постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 1996 р. № 658 «Про затвердження Положення про ранги державних службовців», затверджених наказом Головдержслужби від 31.03.2006 р. № 106 (далі — Методичні рекомендації № 106).

Водночас змінився перелік документів, які подаються разом із поданням. Тепер до нього додається тільки біографічна довідка та копії першої сторінки трудової книжки і сторінок із записами про призначення на посаду та присвоєння попереднього рангу.

 

Присвоєння рангів держслужбовцям, посади яких віднесено до третьої — сьомої категорій

Як і раніше, ранги, що відповідають посадам третьої — сьомої категорій, присвоюються керівником держоргану, в системі якого працює держслужбовець. Проте тепер у новому п. 25 Положення № 658 конкретизовано, якою саме посадовою особою приймається рішення про присвоєння рангу залежно від держоргану, де працює держслужбовець, та обійманої ним посади.

 

Присвоєння рангу за результатами випробування

Згідно з абз. 1 п. 3 Положення № 658 ранги присвоюються держслужбовцям одночасно з прийняттям їх на держслужбу.

При цьому колишньою редакцією абз. 2 п. 3 цього Положення передбачалося, що особам, призначеним на посади держслужбовців з установленням випробування, ранги присвоюються з урахуванням його результатів. Незважаючи на таке нечітке формулювання, малося на увазі, що відповідний ранг могло бути присвоєно тільки після закінчення строку випробування.

Тепер постановою, що коментується, абз. 2 п. 3 Положення № 658 викладено в новій редакції, яка чітко передбачає: особам, які призначаються на посади з установленням випробування, ранги присвоюються після його закінчення за результатами роботи.

Особам, які призначені на посади та мають ранги, присвоєні за попереднім місцем роботи, доплата за ранг у період строку випробування виплачується відповідно до раніше встановлених рангів (п. 2.20 Методичних рекомендацій № 106).

 

Присвоєння рангів посадовим особам місцевого самоврядування

Порядок присвоєння рангів посадовим особам місцевого самоврядування змін не зазнав. Як і раніше, у цьому питанні слід керуватися ст. 15 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III, згідно з якою ранги, що відповідають посадам:

— першої і другої категорій, а також ранги сільським, селищним, міським головам, головам районних, районних у містах рад присвоюються рішенням відповідної ради в межах відповідної категорії посад;

— третьої — сьомої категорій, присвоюються відповідно сільським, селищним, міським головою, головою обласної, районної, районної в місті ради.

При присвоєнні рангів посадовим особам місцевого самоврядування необхідно дотримуватись Методичних рекомендацій «Про присвоєння рангів посадовим особам місцевого самоврядування відповідно до статті 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», затверджених наказом Головдержслужби від 28.03.2005 р. № 72.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі