Теми статей
Обрати теми

Про затвердження змін до наказу Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 23 вересня 2005 року № 2097

Редакція ББ
Наказ від 17.01.2013 р. № 22

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЗМІН ДО НАКАЗУ МІНІСТЕРСТВА УКРАЇНИ У СПРАВАХ СІМ’Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ВІД 23 ВЕРЕСНЯ 2005 РОКУ № 2097

Наказ від 17.01.2013 р. № 22

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01.02. 2013 р. за № 206/22738

(витяг)

 

Відповідно до підпункту 7 пункту 4 Положення про Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, затвердженого Указом Президента України від 08 квітня 2011 року № 410, та з метою упорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту наказую:

1. Затвердити Зміни до наказу Міністерства Украї­ни у справах сім’ї, молоді та спорту від 23 вересня 2005 року № 2097 «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 жовтня 2005 року за № 1236/11516 (зі змінами), що додаються.

<…>

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Міністр Д. Табачник

<…>

 

 

Затверджено наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 17.01.2013 р. № 22

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01.02.2013 р. за № 206/22738

ЗМІНИ ДО НАКАЗУ МІНІСТЕРСТВА УКРАЇНИ У СПРАВАХ СІМ’Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ВІД 23 ВЕРЕСНЯ 2005 РОКУ № 2097 «ПРО ВПОРЯДКУВАННЯ УМОВ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ, ЗАКЛАДІВ ТА ОРГАНІЗАЦІЙ ГАЛУЗІ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ», ЗАРЕЄСТРОВАНОГО В МІНІСТЕРСТВІ ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ 20 ЖОВТНЯ 2005 РОКУ ЗА № 1236/11516

 

1. У другому реченні пункту 5 наказу слова «, передбачені цим наказом» виключити.

2. У додатку 6 до наказу:

2.1. У пункті 3:

після слова «паралімпійського» доповнити пункт словами «та дефлімпійського»;

слова «спортивного вдосконалення (ГСВ) та вищої спортивної майстерності (ВСМ)» замінити словами «спеціалізованої базової підготовки (СБП) та групами підготовки до вищих досягнень (ПВД)».

2.2. У пункті 6:

у підпункті «б» слова «учня-спортсмена» замінити словами «вихованця (учня-спортсмена)»;

перше речення підпункту 6.1 після слова «множення» доповнити словом «суми», а після слів «фізичному розвитку)» доповнити словами «, доплати за науковий ступінь, надбавок за почесне, спортивне звання та за вислугу років»;

підпункт 6.2 викласти в такій редакції:

«6.2. Місячна заробітна плата штатних тренерів-викладачів установлюється за навчально-тренувальну роботу зі спортсменами, які входять до складу національних збірних команд України, виходячи з нормативів за підготовку одного вихованця (учня-спортсмена), згідно з тарифікаційним списком.

Розміри нормативів за підготовку вихованця (учня-спортсмена) у відсотках від ставки заробітної плати з урахуванням діючих підвищень (за спеціалізацію, посаду старшого тренера, за роботу з інвалідами та дітьми, які мають вади в розумовому або фізичному розвитку), доплати за науковий ступінь, надбавок за почесне, спортивне звання та за вислугу років:

Рівень підготовки спортсменів

Розміри нормативів за підготовку одного вихованця (учня-спортсмена), який входить до складу національних збірних команд України, відсотків

Член національної збірної команди

100

Кандидат

50

Резерв

25

 

При цьому загальна сума зазначених нормативів, яка враховується для розрахунку заробітної плати тренера-викладача, не повинна перевищувати 200 відсотків.

У разі перевищення суми зазначених нормативів розмір оплати праці тренера-викладача, як виняток, визначається в кожному конкретному випадку центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері фізичної культури та спорту.

Підставою для тарифікації тренерів-викладачів є списки національних збірних команд України, які затверджуються наказом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері фізичної культури та спорту, щороку: із зимових видів спорту — у травні, з літніх — у грудні.»;

у першому реченні підпункту 6.3 слово «серед» виключити.

2.3. Доповнити додаток новим пунктом 8 такого змісту:

«8. У випадку, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від тренера-викладача причин (епідемії, несприятливі метеорологічні умови тощо), його оплата у ці дні здійснюється з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації, за умови, що тренер-викладач виконує іншу організаційну, методичну роботу. За відсутності такої роботи час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених Кодексом законів про працю України.».

У зв’язку з цим пункти 8, 9 вважати відповідно пунктами 9, 10.

2.4. Друге речення абзацу четвертого пункту 9 виключити.

3. У додатку 7 до наказу:

позицію «Спеціалізовані дитячо-юнацькі школи олімпійського резерву, спеціалізовані дитячо-юнацькі спортивні школи для інвалідів паралімпійського резерву, спеціалізовані дитячо-юнацькі (спортивно-технічні) школи, школи вищої спортивної майстерності» після слова «паралімпійського» доповнити словами «та дефлімпійського»;

пункт 6 виключити.

У зв’язку з цим пункт 7 вважати пунктом 6.

4. У додатку 10 до наказу позицію «Головний енергетик, механік, технолог» замінити позицією «Головні: енергетик, механік, технолог».

5. У розділі 2 додатка 14 до наказу позицію «Дезінфектор, оператор хлораторної установки, єгер» після слова «установки,» доповнити словами «апаратник хімводоочищення,».

6. У додатку 16 до наказу:

назву викласти в такій редакції:

«Показники для віднесення до груп за оплатою праці керівників і фахівців комплексних (спортивно-технічних) дитячо-юнацьких спортивних шкіл, дитячо-юнацьких спортивних шкіл з видів спорту, дитячо-юнацьких спортивних шкіл для інвалідів»;

абзац перший і таблицю викласти в такій редакції:

«Комплексні (спортивно-технічні) дитячо-юнацькі спортивні школи, дитячо-юнацькі спортивні школи з видів спорту, дитячо-юнацькі спортивні школи для інвалідів належать до груп за оплатою праці керівників і фахівців, виходячи з обсягів навчально-тренувальної роботи, за такими показниками:

Типи шкіл

Мінімальна кількість ставок тренерів-викладачів

група за оплатою праці

1

2

3

Комплексні (спортивно-технічні) дитячо-юнацькі спортивні школи, дитячо-юнацькі спортивні школи з видів спорту

16

12

8
(у сільській місцевості — 4)

Дитячо-юнацькі спортивні школи для інвалідів

16

12

4
(у сільській місцевості — 3)

 

пункт 5 після слова «паралімпійського» доповнити словами «та дефлімпійського».

7. Додаток 20 до наказу викласти в новій редакції, що додається.

Голова Державної служби
молоді та спорту України Р. Сафіуллін

 

img 1 

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ ДЕРЖФІНІНСПЕКЦІЇ

ЗМІНИ В ОПЛАТІ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ УСТАНОВ ФІЗКУЛЬТУРИ І СПОРТУ

Наказом, що коментується, унесено зміни до наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097), які набрали чинності 19.02.2013 р. Розглянемо їх детальніше.

 

Оплата праці працівників спортивних закладів для інвалідів дефлімпійського резерву

Згідно з Переліком типів позашкільних навчальних закладів, затвердженим постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433, до позашкільних навчальних закладів спортивного профілю належать, зокрема, спеціалізовані дитячо-юнацькі спортивні школи для інвалідів паралімпійського та дефлімпійського резерву.

Для впорядкування питань, пов’язаних з оплатою праці працівників спортивних шкіл дефлімпійського резерву, наказом, що коментується, унесено зміни до:

п. 3 додатка 6 до наказу № 2097, поширивши його дію також на тренерів-викладачів, які працюють у спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних школах для інвалідів дефлімпійського резерву. Це означає, що ставки заробітної плати таких працівників повинні підвищуватися за спеціалізацію на 15 % (без урахування інших підвищень);

додаток 7 до наказу № 2097. Тепер при визначенні посадових окладів керівних працівників та фахівців спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл для інвалідів дефлімпійського резерву слід керуватися схемою тарифних розрядів, наведеною в цьому додатку.

 

Оплата праці тренерів-викладачів

Як і раніше, згідно з п. 6 додатка 6 до наказу № 2097 заробітна плата тренера-викладача може встановлюватися керівництвом школи виходячи з умов навчально-тренувального процесу та з відома тренера-викладача за однією з форм оплати праці:

1) за кількістю годин навчально-тренувальної роботи на тиждень;

2) відповідно до розмірів нормативів за підготовку одного вихованця (учня-спортсмена), який входить до складу національної збірної команди.

Вибір форми оплати праці тренера-викладача залежить від умов навчально-тренувального процесу та від згоди самого тренера-викладача. Вирішення цього питання належить до компетенції керівництва та не потребує отримання дозволу від вищої за рівнем організації.

Заробітна плата розраховується за алгоритмом, який установлено в п. 6.1 і п. 6.2 додатка 6 до наказу № 2097, а також відображено в тарифікаційному списку, форму якого наведено в додатку 20 до цього наказу, а саме в такому порядку:

1) згідно з кваліфікаційною категорією тренера-викладача визначається тарифний розряд та ставка заробітної плати на місяць;

2) якщо тренер-викладач відповідно до умов, передбачених наказом № 2097, має право на підвищення посадового окладу, визначається розмір такого підвищення (сума розмірів підвищень) та розмір ставки заробітної плати з урахуванням підвищень;

3) від ставки заробітної плати з урахуванням підвищень визначається розмір надбавок та доплат (доплати за науковий ступінь, надбавок за почесне, спортивне звання та за вислугу років), на які має право тренер-викладач;

4) розраховується ставка заробітної плати з урахуванням підвищень, доплат та надбавок.

І вже від цієї суми розраховується розмір зар­плати з розрахунку за місяць:

— виходячи з фактичного обсягу навчально-тренувального навантаження, якщо застосовується перша форма оплати праці;

— шляхом множення на суму нормативів з підготовки учнів-спортсменів та ділення на 100, якщо застосовується друга форма оплати праці.

Раніше в п. 6.1 додатка 6 до наказу № 2097 недостатньо чітко було прописано, що ставки зар­плати повинні визначатися не лише з ураху­ванням підвищень посадового окладу, а й з ураху­ванням доплати за науковий ступінь, надбавок за почесне, спортивне звання та за вислугу років. Утім, це випливало з форми Тарифікаційного списку, наведеного в додатку 20 до наказу № 2097.

Наказом, що коментується, цю неточність з п. 6.1 додатка 6 до наказу № 2097 усунено. Тепер цей пункт має такий вигляд: «Заробітна плата при погодинній оплаті праці визначається шляхом множення суми ставки заробітної плати з урахуванням підвищень (за спеціалізацією, старшого тренера, за роботу з інвалідами та діть­ми, які мають вади в розумовому або фізичному розвитку), доплати за науковий ступінь, надбавок за почесне, спортивне звання і вислугу років, на фактичний обсяг навчально-тренувальної роботи за тиждень і ділення цього добутку на норму годин за тиждень (24 академічні години, у навчальних спортивних закладах — 18 астрономічних годин)».

Приклад 1. Тренер-викладач працює в школі вищої спортивної майстерності за основним місцем роботи та має І кваліфікаційну категорію, звання «майстер спорту», стаж роботи за спеціальністю 12 років. Йому встановлено 11 тарифний розряд, якому на 01.12.2012 р. відповідає ставка заробітної плати в розмірі 1653 грн. Оплата праці здійснюється за першою формою. Тижневе навантаження зазначеного тренера-викладача становить 24 академічні години.

1. Посадовий оклад з урахуванням підвищення за роботу в школі вищої спортивної майстерності становитиме 1900,95 грн. (1653,00 + 1653 x 15 %).

2. Надбавка за наявність спортивного звання дорівнюватиме 190,10 грн. (1900,95 грн. х 10 %).

3. Надбавка за вислугу років складе 380,19 грн. (1900,95 грн. х 20 %).

4. Ставка зарплати з урахуванням підвищень та доплат становитиме 2471,24 грн. (1900,95 + 190,10 + 380,19).

5. Заробітна плата за місяць складе 2471,24 грн. (2471,24 грн. х 24 год. : 24 год.).

Аналогічним чином унесено зміни до п. 6.2 додатка 6 до наказу № 2097, який тепер має такий вигляд: «Місячна заробітна плата штатних тренерів-викладачів установлюється за навчально-тренувальну роботу зі спортсменами, які входять до складу національних збірних команд України, виходячи з нормативів за підготовку одного вихованця (учня-спортсмена), згідно з тарифікаційним списком. Розміри нормативів за підготовку вихованця (учня-спортсмена) у відсотках від ставки заробітної плати з урахуванням діючих підвищень (за спеціалізацію, посаду старшого тренера, за роботу з інвалідами та дітьми, які мають вади в розумовому або фізичному розвитку), доплати за науковий ступінь, надбавок за почесне, спортивне звання та за вислугу років».

Приклад 2. Тренер-викладач працює у спеціалізованій дитячо-юнацькій школі олімпійського резерву за основним місцем роботи, має вищу кваліфікаційну категорію, звання «заслужений тренер», стаж роботи за спеціальністю — 21 рік. Йому встановлено 12 тарифний розряд, якому на 01.12.2012 р. відповідає ставка заробітної плати в розмірі 1779 грн. Зазначений тренер-викладач тренує члена національної збірної команди та кандидата у збірну. Оплата праці здійснюється за другою формою.

1. Посадовий оклад з урахуванням підвищення за спеціальністю складе 2045,85 грн. (1779,00 + 1779,00 x 15 %).

2. Надбавка за наявність спортивного звання становитиме 409,17 грн. (2045,85 х 20 %).

3. Надбавка за вислугу років складе 613,76 грн. (2045,85 х 30 %).

4. Ставка зарплати з урахуванням підвищень, доплат та надбавок становитиме 3068,78 грн. (2045,85 + 409,17 + 613,76).

5. Зарплата за місяць складе 4603,17 грн. (3068,78 х 150 : 100).

Відповідні зміни відображено у формі Тарифікаційного списку, яку викладено в новій редакції. Крім того, у цій формі є й інші зміни. Розглянемо їх.

 

Зміни у формі Тарифікаційного списку

Зауважимо, що кардинальних змін Тарифікаційний список не зазнав. Але все-таки крім змін, пов’язаних з уточненням порядку розрахунку зарплати тренерів-викладачів, можна відзначити, що:

— у шапці форми тепер відображається дата, на яку складається Тарифікаційний список;

у графі 2 Тарифікаційного списку обов’язково проставляється відмітка про сумісництво;

— у графі 17 Тарифікаційного списку відображається не дата присвоєння категорії, а назва категорії та строк її дії;

— у графах 19 — 27 Тарифікаційного списку уточнено назву груп спортивної підготовки, а також розширено показники для відображення кількості груп та осіб згідно з етапами підготовки, за рахунок чого у формі Тарифікаційного списку додалися дві графи.

 

Оплата праці при простої

Згідно з п. 7 додатка 6 до наказу № 2097 місячна зарплата тренерів-викладачів установлюється при тарифікації щорічно на початку навчального року та виплачується щомісячно незалежно від числа тижнів та робочих днів у різні місяці року.

Із метою врегулювання питання щодо оплати праці тренерів-викладачів у період тимчасового припинення навчально-тренувального процесу у зв’язку з санітарно-епідеміологічними, кліматичними та іншими причинами, додаток 6 до наказу № 2097 доповнено новим п. 8, що передбачає таке.

Якщо в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від тренера-викладача причин (епідемії, несприятливі метеорологічні умови тощо), оплата за ці дні здійснюється з розрахунку зарплати, установленої при тарифікації, за умови, що тренер-викладач виконує іншу організаційну, методичну роботу. За відсутності такої роботи час простою оплачується в порядку та розмірах, визначених КЗпП*.

* До відома: аналогічна норма вже давно діє щодо педагогічних працівників (п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102).

Як відомо, робочий час тренерів-викладачів уключає не тільки навчально-тренувальну роботу, а й іншу діяльність, передбачену посадовими обов’язками та режимом робочого часу, а саме: підготовчу, виховну, методичну, організаційну та іншу роботу. Така робота також потребує витрат робочого часу. Проте робочий час, який використовується для виконання такої роботи, жодним нормативним документом не нормовано. Зайнятість тренера-викладача в цій частині робочого часу визначається як керівництвом (наприклад, участь у засіданнях тренерської чи педагогічної рад, спортивних та інших заходах тощо), так і самим тренером-викладачем (виховна та культурно-масова робота з учнями, підготовка до тренувань, методична діяльність, оформлення робочої документації, обслуговування інвентарю тощо).

Якщо тренер-викладач у період призупинення навчально-тренувального процесу (епідемії, несприятливі метеорологічні умови тощо) виконує таку організаційну, методичну роботу, то оплата цього періоду проводиться з розрахунку зарплати, установленої при тарифікації, що передувала цьому періоду.

Підкреслимо: на період призупинення навчально-тренувального процесу керівники закладів не повинні допускати випадків примусового направлення працівників у відпустку без збереження заробітної плати, а щорічну відпустку надавати тільки за їх бажанням. Примусове направлення працівників у відпустку без збереження заробітної плати на цей час є порушенням конституційних прав та гарантій працівників і порушенням чинного законодавства.

Що стосується інших працівників, діяльність яких не пов’язана з навчально-тренувальною роботою, то вони продовжують виходити на роботу у звичайному режимі (наприклад, директори, працівники бухгалтерії, сторожі, прибиральниці, інженери з охорони праці тощо). У цьому випадку їм виплачується зарплата в загальному порядку.

Якщо ж тренери-викладачі в період призупинення навчально-тренувального процесу не виходять на роботу виконувати організаційну або методичну роботу, то в цьому випадку можна говорити про простій. Простій — це призупинення роботи, спричинене відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ст. 34 КЗпП).

У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності та кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій же місцевості на строк до одного місяця.

До початку простою складається акт про початок простою за участі представників адміністрації, профспілкового комітету та трудового колективу. На підставі цього акта керівник установи видає наказ про період простою та його оплату. Оплата простоїв не з вини працівника є обов’язком роботодавця щодо працівника.

Згідно з ч. 1 ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника оплачується не нижче ніж 2/3 тарифної ставки встановленого працівнику розряду (окладу).

Пунктом 5.2.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки рекомендовано оплату простою не з вини працівника здійснювати в розмірі не менше тарифної ставки (посадового окладу). Оскільки така рекомендація не суперечить чинному законодавству (ст. 113 КЗпП установлено мінімальний розмір оплати праці в період простою — не нижче 2/3 тарифної ставки), то оплата в розмірі тарифної ставки (посадового окладу) є правомірною. Порядок оплати простою має бути зафіксовано у відповідному наказі керівника закладу.

 

Доплата за досягнення спортсменами високих результатів на головних змаганнях

Колишнім п. 8 додатка 6 до наказу № 2097 (тепер — п. 9) передбачено встановлення доплати за досягнення спортсменами високих результатів на головних змаганнях у порядку та розмірах, визначених цим пунктом.

При цьому абз. 4 п. 8 передбачалося, що при зайнятті спортсменом декількох призових місць із зазначеного в цьому пункті виду змагань тренеру-викладачу встановлюється тільки одна доплата з найбільшого показника. При неучасті спортсмена в цих змаганнях доплата знімається. Наказом, що коментується, останнє речення про зняття доплати при неучасті спортсмена у змаганнях вилучено.

 

Посадовий оклад апаратника хімводоочищення

Зауважимо: типових штатних нормативів дитячо-юнацьких спортивних шкіл, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів олімпійської підготовки на сьогодні не існує. Наказ Мінсім’ямолодьспорту «Про типові штати та нормативи чисельності працівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів олімпійської підготовки» від 21.08.2009 р. № 2987 втратив чинність з 23.11.2010 р.

Слід пам’ятати, що керівники бюджетних установ повинні утримувати чисельність працівників та здійснювати фактичні видатки на зарплату тільки в межах фонду заробітної плати, затвердженого для бюджетних установ у кошторисах або планах використання бюджетних коштів.

Тому при затвердженні штатного розпису до прийняття нових штатних нормативів насамперед слід керуватися конкретними умовами роботи закладу та наявним фондом оплати праці.

Так, умови роботи окремих закладів передбачають наявність спеціальних працівників, зайнятих керуванням та обслуговуванням обладнання, зокрема, апаратника хімводоочищення.

Згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336, до посадових обов’язків такого працівника належить, зокрема, ведення процесу хімічного очищення води: хлорування, знесолювання, знекремнювання, вапнування тощо; обслуговування та регулювання роботи водопідготовчих агрегатів і апаратів конденсатоочищения тощо.

Оскільки апаратник хімводоочищення — посада нова для закладів фізичної культури та спорту, то наказом № 2097 конкретний тарифний розряд за такою професією визначено не було. З метою врегулювання цього питання наказом, що коментується, унесено зміни до розд. 2 додатка 14 до наказу № 2097, згідно з якими апаратнику хімводоочищення може бути встановлено 2 або 3 тарифний розряд.

Віднесення до груп з оплати праці

Як відомо, додатком 7 до наказу № 2097 затверджено схему тарифних розрядів посад керівних працівників і фахівців спортивних шкіл усіх типів, училищ олімпійського резерву, центрів олімпійської підготовки.

При цьому тарифні розряди керівних працівників і фахівців комплексних (спортивно-технічних) дитячо-юнацьких спортивних шкіл, дитячо-юнацьких спортивних шкіл з видів спорту, дитячо-юнацьких спортивних шкіл для інвалідів визначаються залежно від групи з оплати праці.

Віднесення до груп з оплати праці здійснюється згідно з показниками в порядку, передбаченому додатком 16 до наказу № 2097.

Наказом, що коментується, додаток 16 до наказу № 2097 викладено в новій редакції (див. таблицю).

 

Типи шкіл

Мінімальна кількість ставок тренерів-викладачів

група з оплати праці

1

2

3

Комплексні (спортивно-технічні) дитячо-юнацькі спортивні школи, дитячо-юнацькі спортивні школи з видів спорту

16

12

8
(у сільській місцевості — 4)

Дитячо-юнацькі спортивні школи для інвалідів

16

12

4
(у сільській місцевості — 3)

 

Як і раніше, віднесення до тієї чи іншої групи з оплати праці залежить від мінімальної кількості ставок тренерів-викладачів у закладі. Зміни полягають у тому, що тепер для віднесення дитячо-юнацькі спортивних шкіл для інвалідів до третьої групи з оплати праці мінімальна кількість ставок тренерів-викладачів має становити 4 (у сільській місцевості — 3), а не 8 (у сільській місцевості — 4), як було раніше.

 

Інші зміни, пов’язані з приведенням у відповідність до чинного законодавства та усуненням неточностей

1. Пунктом 3 додатка 6 до наказу № 2097 передбачено підвищення ставок заробітної плати за спеціалізацію на 15 % (без урахування інших підвищень) тренерам-викладачам, які працюють із групами спортивного вдосконалення (ГСВ) та вищої спортивної майстерності (ВСМ) у дитячо-юнацьких спортивних школах, навчальних спортивних закладах.

Утім, згідно з п. 9 Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, затвердженого постановою КМУ від 05.11.2008 р. № 993, відділення з певного виду спорту спортивної школи включає:

— групи початкової підготовки (ПП);

— попередньої базової підготовки (ПБП);

групи спеціалізованої базової підготовки (СБП);

групи підготовки до вищих досягнень (ПВД).

У зв’язку з цим у п. 3 додатка 6 до наказу № 2097 слова «спортивного вдосконалення (ГСВ) та вищої спортивної майстерності (ВСМ)» замінено словами «спеціалізованої базової підготовки (СБП) та групами підготовки до вищих досягнень (ПВД)».

2. Наказом, що коментується, вилучено п. 6 додатка 7 до наказу № 2097, яким було визначено тарифні розряди керівних працівників Державного експериментального навчально-спортивного центру з легкої атлетики в м. Харкові (далі — Центр).

Річ у тім, що на підставі постанови КМУ «Про реорганізацію Державного експериментального навчально-спортивного центру з легкої атлетики в м. Харкові» від 01.12.2012 р. № 1082 Центр було реорганізовано шляхом його перетворення на спеціалізований навчальний заклад спортивного профілю — Харківський республіканський ліцей-інтернат спортивного профілю. Тепер посадові оклади працівників цього закладу визначаються в загальному порядку:

— для тренерів-викладачів — згідно з додатком 6 до наказу № 2097;

— для керівних працівників і фахівців згідно з додатком 7 до наказу № 2097;

— для інших працівників — згідно з додатком 14 до наказу № 2097.

До речі, наказом МОНМС від 03.12.2012 р. № 1370 затверджено Типові штатні нормативи спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, які наберуть чинності 01.09.2013 р.

3. У додатку 10 до наказу № 2097 позицію «Головний енергетик, механік, технолог» замінено на позицію «Головні: енергетик, механік, технолог». Річ у тім, що цим додатком визначено схему тарифних розрядів керівних працівників фізкультурно-спортивних споруд, шахово-шашкових клубів та спортивних баз (центрів).

Колишнє формулювання недостатньо точно відоб­ражало те, що в додатку вказано тарифні розряди саме головного енергетика, головного механіка та головного технолога. Згідно з Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (код — 1237.1), такі професії віднесено до керівників. Тепер, як бачимо, цю неточність усунено.

 

Світлана МЕРЕНКОВА,
 провідний державний фінансовий інспектор
 Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі