Теми статей
Обрати теми

Харчування дітей у ДНЗ компенсуючого типу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДНЗ КОМПЕНСУЮЧОГО ТИПУ

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Як визначити витрати на харчування в ДНЗ компенсуючого типу?

 

Згідно із ст. 12 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III (далі — Закон № 2628) для потреб громадян можуть створюватися дошкільні навчальні заклади (далі — ДНЗ) компенсуючого типу.

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) компенсуючого типу — це дитячий садок для дітей віком від двох до семи (восьми) років, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвит­ку, тривалого лікування та реабілітації.

Дошкільні навчальні заклади (ясла-садок) компенсуючого типу поділяються на спеціальні та санаторні.

Перелік дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Єдині вимоги щодо комплектування дошкільних навчальних закладів (груп) компенсуючого типу визначені у Порядку комплектування дошкільних навчальних закладів (груп) компенсуючого типу, затвердженому спільним наказом Міносвіти та МОЗ від 27.03.2006 р. № 240/165 (далі — Порядок № 240/165).

Так, згідно з п. 5 Порядку № 240/165 прийом дітей до ДНЗ (групи) компенсуючого типу здійс­нюється керівником закладу протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, свідоцтва про народження дитини, направлення місцевого органу управління освітою, висновку психолого-медико-педагогічної консультації або висновку лікувально-контрольної комісії територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру (для дітей з латентною туберкульозною інфекцією та після вилікування з приводу туберкульозу), медичної довідки, довідки дільничного лікаря про стан здоров’я дитини та епідеміологічне оточення, довідки про щеплення. Крім того, всім дітям з недорозвиненням мовлення рекомендовано мати висновок сурдолога.

Порядком № 240/165 також визначені вимоги щодо комплектування санаторних і спеціальних дошкільних навчальних закладів компенсуючого типу.

У ДНЗ (групи) для дітей з латентною туберкульозною інфекцією та вилікуваних від туберкульозу приймаються діти з такими діагнозами:

— з ранніми проявами туберкульозної інфекції (віраж туберкулінових реакцій тубінфікування);

— діти, які контактують з хворим на активний туберкульоз та хворими на туберкульоз тваринами;

— інфіковані мікобактеріями туберкульозу із супутніми неспецифічними захворюваннями у фазі ремісії;

— після вилікування з приводу активного туберкульозу органів дихання та позалегеневого туберкульозу (після стаціонарного і санаторного лікування, після вилікування з приводу туберкульозного менінгіту (після стаціонарного і санаторного лікування за відсутності порушень інтелекту) після оперативних втручань з приводу туберкульозу після вилікування та висновку відповідного спеціаліста про можливість відвідування дошкільного навчального закладу).

Відповідно до п. 7 Порядку № 240/165 напов­нюваність груп дошкільних навчальних закладів компенсуючого типу визначається наказом Міносвіти «Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах» від 20.02.2002 р. № 128.

Медичне обслуговування дітей забезпечується медичним персоналом дошкільного навчального закладу та відповідними закладами охорони здоров’я, які організовують проведення лікувально-профілактичних заходів та відновлювального лікування, здійснюють контроль та державний нагляд за якістю харчування дітей, фізичним навантаженням, профілактикою травматизму, дотриманням протиепідемічних правил, санітарно-гігієнічного режиму.

Як визначено у п. 4 ст. 11 Закону № 2628, режим роботи дошкільного навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, тривалість перебування в ньому дітей встановлюються його засновником (власником) відповідно до законодавства України за погодженням з відповідними органами управління освітою та відповідними органами управління охорони здоров’я.

Тепер розглянемо порядок визначення потреби в коштах на харчування дітей у дошкільному навчальному закладі компенсуючого типу.

Згідно з п. 2.2 Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міносвіти і науки від 21.11.2012 р. № 667 (далі — Порядок № 667), розмір плати за перебування дітей у таких закладах встановлюють місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування або підприємства, організації, та установи, які перебувають у державній (комунальній) формі власності і мають у своєму підпорядкуванні ДНЗ, один раз на рік з урахуванням матеріального стану сім’ї та режиму роботи закладу.

Варто зазначити, що згідно з п. 2.6 Порядку № 667 плата з батьків не справляється за харчування дітей у санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) для дітей з малими й затухаючими формами туберкульозу, у спеціальних дошкільних навчальних закладах (групах) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, в інших випадках, передбачених законодавством України (діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються в сім’ях, батьки і діти, потерпілі від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, діти працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків, тощо).

У зв’язку з цим всі витрати, пов’язані з харчуванням зазначених категорій дітей, здійснюються за рахунок коштів загального фонду бюджету.

Відповідно до п.п. 1.3 п. 1 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міносвіти та МОЗ від 17.04.2006 р. № 298/227 (далі — Інструкція № 298/227), для дітей дошкільних навчальних закладів компенсуючого типу (порушення фізичного та (або) розумового розвитку) режим харчування повинен бути 4- або 5-разовим за призначенням лікаря.

Також слід зазначити, що норми продуктів харчування для дітей з латентною туберкульозною інфекцією та хворих на туберкульоз визначені постановою КМУ «Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу» від 27.12.2001 р. № 1752.

Звернемо увагу на те, що ці норми у зв’язку зі специфікою харчування хворих є дещо більшими, ніж норми продуктів харчування для інших категорій дітей, які визначені постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591.

Вартість харчування однієї дитини в день визначається шляхом множення вартості денної норми продуктів харчування у грамах (брутто), установлену для однієї дитини (з урахуванням її віку та кратності харчування), на середню ціну продуктів, що діє у цій місцевості на момент складання кошторису.

Якщо у ДНЗ компенсуючого типу є хоча б одна група для дітей з латентною туберкульозною інфекцією, то в усіх документах з організації харчування ця група дітей зазначається окремо (примірне двотижневе меню, картки — розклади страв, меню-розкладка, Журнал бракеражу готової продукції, Журнал обліку виконання норм харчування, тощо).

Сума асигнувань на харчування дітей у ДНЗ обчислюється шляхом множення показника вартості харчування однієї дитини на день на загальну кількість дитино-днів за дошкільними та ясельними групами різної тривалості перебування.

Кількість дитино-днів визначається множенням середнього показника днів перебування однієї дитини протягом року у дошкільному навчальному закладі на середньорічну кількість дітей цього закладу за цей період.

Розглянемо визначення суми асигнувань на харчування на прикладі.

У дошкільному закладі функціонує 6 груп з 9 годинним перебуванням. Із загальної кількості груп — 2 є ясельними і 2 — дошкільні для дітей з латентною туберкульозною інфекцією. На початок року контингент дітей у дошкільних групах становить 83 особи, на кінець — 90 осіб, у тому числі 40 осіб як на початок, так і на кінець року перебувають у санаторних групах. У ясельних групах — 32 і 35 осіб відповідно. Очікувана кількість днів відвідування закладу однією дитиною дошкільного віку за поточний рік — 167, ясельних груп — 143.

Оскільки збільшення контингенту, як правило, передбачається з 1 вересня, тобто з початку навчального року, середньорічна кількість дітей у дошкільних групах складе:

90 - 83 = 7 (осіб);

7 осіб х 4 міс : 12 міс = 2,3 особи; 83 + 2,3 = 85,3 осіб — середньорічна кількість дітей, у тому числі в санаторних групах — 40 осіб.

Розрахуємо середньорічну кількість дітей у ясельних групах :

35 - 32 = 3 (особи); 3 особи х 4 міс : 12 міс = 1 особа; 32 особи + 1 особа = 33 особи.

Наведемо розрахунок кількості дитино-днів у таблиці:

Показники тривалості перебування дітей у ДНЗ

Кількість дітей середньорічна (осіб)

Кількість днів відвідування закладу (середньорічна)

Кількість дитино-днів

9-годинні:

 

 

 

— дошкільні загальні

45,3

167

7565

— дошкільні санаторні

40

167

6680

— ясельні

33

143

4719

 

Тепер слід обчислити суму потреби в асигнуваннях на харчування дітей цього дошкільного закладу на рік. Для цього встановлену органами місцевої влади денну грошову вартість харчування однієї дитини в такому типі закладу слід помножити на середньорічну кількість дитино-днів. Припустимо, що вартість харчування однієї дитини встановлена органами місцевої влади на 2013 рік для дітей дошкільного віку, які перебувають у санаторних групах — 18,00 грн., у групах загального призначення — 12,40 грн., ясельного — 10,00 грн.

З урахуванням цієї інформації розрахуємо суму, необхідну для забезпечення дітей харчуванням:

Тривалість перебування дітей у ДНЗ

Середньорічна кількість дитино-днів

Вартість харчування однієї дитини, грн.

Сума витрат на харчування, грн.

9-годинні:

 

 

 

— дошкільні загальні

7565

12,40

93806

— дошкільні санаторні

6680

18,00

120240

— ясельні

4719

10,00

47190

Усього

 

 

261236

 

Таким чином, потребу в асигнуваннях на харчування дітей у 2013 році слід передбачити за кодом економічної класифікації 2230 «Продукти харчування» в загальній сумі 261236 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі