Теми статей
Обрати теми

Тарифні розряди вихователів дошкільних навчальних закладів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТАРИФНІ РОЗРЯДИ ВИХОВАТЕЛІВ ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Працюю на посаді вихователя дошкільного навчального закладу з березня 2009 року. Закінчила педагогічний інститут та маю вищу педагогічну освіту за спеціальністю «Загально-технічні дисципліни і праця». До приходу на роботу в дошкільний навчальний заклад працювала 19 років на посаді майстра виробничого навчання в системі професійно-технічної освіти. У 2011 році пройшла курси підвищення кваліфікації за категорією «вихователь ДНЗ».

З вересня 2011 року мені було знижено тарифний розряд з 9-го на 8-й. Чи є правомірними дії адміністрації щодо зниження мені тарифного розряду після двох років роботи на посаді вихователя?

(Вінницька обл.)

 

Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти здійснюється відповідно до:

— Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102);

— наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Схема тарифних розрядів посад педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів затверджена додатком 9 до наказу № 557.

 

Найменування посад

Тарифні розряди

Вихователі-методисти, вихователі, вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи, практичні психологи:

вищої категорії

12

першої категорії

11

другої категорії

10

без категорії*

8—9

* Фахівцям, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (середня спеціальна освіта), установлюється 8-й тарифний розряд. Фахівцям, які мають освітньо-кваліфікаційній рівень спеціаліста або магістра (вищу освіту), установлюється 9-й тарифний розряд.

 

Згідно з п.7 розд. ІІ Інструкції № 102 освіта педагогічних працівників визначається на підставі дипломів, свідоцтв, атестатів або посвідчень про закінчення навчального закладу незалежно від спеціальності, яку вони отримали після закінчення навчального закладу (за винятком тих випадків, коли це окремо обумовлено). Перелік навчальних закладів, закінчення яких дає право на встановлення ставок заробітної плати і посадових окладів вчителям, викладачам, вихователям та іншим педагогічним працівникам залежно від освіти, затверджений додатком 4 до Інструкції № 102.

У даному випадку вихователь має вищу педагогічну освіту, отже, згідно з приміткою до додатку 9 до наказу № 557 незалежно від стажу роботи на посаді (за умови, що педагогічний працівник не проходив атестацію як вихователь) йому слід встановити 9 тарифний розряд.

Відповідно дії адміністрації щодо зниження вихователю тарифного розряду з 9-го на 8-й є неправомірними.

Згідно з п. 6 Інструкції № 102 відповідальність за своєчасне і правильне встановлення працівникам ставок заробітної плати, посадових окладів, обчислення заробітної плати покладається на керівників та головних бухгалтерів (бухгалтерів) установ і закладів освіти, керівників вищестоящих органів управління.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі