Теми статей
Обрати теми

Оплата праці вчителя фізичної культури в сільській школі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ВЧИТЕЛЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ В СІЛЬСЬКІЙ ШКОЛІ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Учитель фізичної культури в 5 — 9 класах сільської дев’ятирічної школи має навантаження 5,5 години. Крім того, на нього покладено обов’язки з організації позакласної роботи з фізичного виховання учнів.

В якому розмірі йому повинна нараховуватися зарплата: відповідно до навантаження чи в розмірі повної ставки згідно з п. 75 Інструкції № 102?

(Черкаська обл.)

 

Відповідно до ч. 1 ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV (далі — Закон № 651) педагогічне навантаження вчителя включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становлять тарифну ставку. Розподіл педагогічного навантаження у загальноосвітньому навчальному закладі здійснюється його керівником і затверджується відповідним органом управління освітою.

Педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності обсягом менше тарифної ставки встановлюється тільки за його згодою (ч. 2 ст. 25 Закону № 651).

Проте в деяких випадках, особливо в сільських та малокомплектних школах, керівник закладу з не залежних від нього причин не має можливості встановити вчителям достатню кількість навчальних годин, відповідно педагогічне навантаження вчителя складає менше 18 навчальних годин протягом навчального тижня та працівник отримує заробітну плату менше тарифної ставки.

Основним нормативним документом, яким установлюються та регулюються умови оплати праці педагогічних працівників навчальних закладів, є Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до п. 63 цієї Інструкції оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок.

Проте згідно з п. 75 Інструкції № 102 у сільських дев’ятирічних школах, в яких немає необхідної кількості навчальних годин з фізичної культури в 2 — 4 класах для встановлення повної ставки заробітної плати, вводиться посада вчителя фізичної культури з покладенням на нього обов’язків з організації позакласної роботи з фізичного виховання учнів.

Зазначеним вчителям фізичної культури виплачується повна ставка заробітної плати. У тому випадку, коли ці вчителі проводять уроки і з інших навчальних предметів, їм додатково оплачується педагогічна робота за всі години занять з цих предметів, незалежно від обсягу педагогічного навантаження з фізичної культури.

При цьому повна ставка заробітної плати вчителю фізкультури має виплачуватись лише за таких умов:

1. У 2 — 4 класах уроки фізкультури передані вчителю фізкультури. При цьому вчителям початкових класів, яким з не залежних від них причин не може бути забезпечене повне тижневе навантаження, заробітна плата буде виплачуватися в розмірі не нижче місячної ставки (пп. 74, 75 Інструкції № 102).

2. Усі години занять з фізичної культури проводить один учитель (окрім занять у перших класах), посаду вчителя фізкультури обіймає один працівник.

3. На вчителя фізичної культури покладені обов’язки з організації позакласної роботи з фізичного виховання учнів.

У разі якщо одна з умов не виконується, вчителю провадиться оплата виходячи з фактичного обсягу педагогічного навантаження та за проведення позакласної роботи з фізичного виховання учнів здійснюється доплата відповідно до п. 45 Інструкції № 102 у таких розмірах:

— при кількості класів (класів-комплектів) від 10 до 19 — 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати);

— від 20 до 29 класів — 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати);

— від 30 класів і більше — 30 — 40 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Конкретний розмір доплати встановлюється наказом керівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі