Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення середньої заробітної плати

Редакція ББ
Лист від 26.11.2012 р. № 1203/13/84-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ОБЧИСЛЕННЯ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Лист від 26.11.2012 р. № 1203/13/84-12

 

Міністерство соціальної політики розглянуло <…> звернення щодо застосування норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), і повідомляє.

Абзацом 6 пункту 2 Порядку передбачено, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. Зазначена норма стосується, зокрема, випадків, коли працівникам надається відпустка без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку відповідно до ст. 25 та за згодою сторін відповідно до ст. 26 Закону України «Про відпустки».

Таким чином, у випадку, коли працівникам надавалась відпустка без збереження заробітної плати відповідно до законодавства, середньоденна заробітна плата для оплати часу відпусток провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого фактично відпрацьованого періоду, зменшену на кількість святкових і неробочих днів, установлених законодавством (ст. 73 Кодексу законів про працю України) та на кількість календарних днів перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати, яка надана відповідно до ст. 26 Закону України «Про відпустки». Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

 

Директор Департаменту заробітної плати
та умов праці О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ДНІ ВІДПУСТКИ БЕЗ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ВИКЛЮЧАЮТЬСЯ
З РОЗРАХУНКОВОГО ПЕРІОДУ ПРИ ОБЧИСЛЕННІ ВІДПУСКНИХ

Слід зауважити: роз’яснень, наведених у листі, що коментується, очікували від Мінсоцполітики вже давно. Пояснимо чому.

Розрахунок сум відпускних при наданні працівникам щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, творчої відпустки, відпустки для участі у змаганнях або при виплаті компенсації за невикористану відпустку здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Нарахування виплат за час відпустки провадиться виходячи з розміру середньоденної заробітної плати, розрахованої шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед початком відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року або меншого відпрацьованого періоду. Отриманий результат помножується на число календарних днів відпустки.

При цьому згідно з абз. 6 п. 2 Порядку № 100 період, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства чи з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. До таких періодів відносять, зокрема, час перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати.

Як відомо, Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) передбачено надання двох видів відпусток без збереження заробітної плати:

— відпусток, які надаються працівникам зважаючи на суб’єктивне право, що належить їм згідно із законом, тобто в обов’язковому порядку (ст. 25 Закону про відпустки);

— відпусток, що надаються за угодою сторін, тобто роботодавця і працівника (ст. 26 Закону про відпустки).

При цьому тривалий час Мінпраці в письмових роз’ясненнях стверджувало: час, протягом якого працівник перебував у відпустці без збереження зарплати відповідно до ст. 25 Закону про відпустки, виключається з розрахункового періоду. Що ж до періоду, коли працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати відповідно до ст. 26 Закону про відпустки, то час такої відпустки не виключається з розрахункового періоду, оскільки в цьому випадку зменшення середньої зарплати працівника залежить від рішення самого працівника (див. листи Мінпраці від 20.12.2007 р. № 929/13/84-07 та від 28.07.2008 р. № 3144/0/10-08/13).

Безумовно, таке трактування абсолютно не відповідало нормі абз. 6 п. 2 Порядку № 100. Адже обидва види відпусток надаються на підставі чинного законодавства, а саме цього вимагає абз. 6 п. 2 Порядку № 100.

Проте незважаючи на те, що листи не є нормативно-правовими актами і мають лише роз’яснювальний, інформаційний характер та не повинні містити нових правових норм, які зачіпають права, свободи та законні інтереси громадян, на місцях окремі представники Держфінінспекції під час проведення перевірок користувалися саме роз’ясненнями Мінпраці, викладеними в зазначених вище листах.

Тим часом Мінсоцполітики вже давно змінило свою позицію щодо цього питання, про що свідчили консультації, наведені в газеті «Праця і зарплата» (див., наприклад, «Праця і зарплата», 2011, № 15, с. 13), де стверджувалося таке: при розрахунку відпускних повинні виключатися з розрахункового періоду дні неоплачуваної відпустки, що надається як на підставі ст. 25 Закону про відпустки (відпустка без збереження заробітної плати, що надається в обов’язковому порядку), так і на підставі ст. 26 Закону про відпустки (відпустка без збереження заробітної плати за угодою сторін).

Проте офіційного листа Мінсоцполітики з цього питання не було. Тепер такий лист перед вами і в ньому чітко зазначено: період, протягом якого працівник перебував у відпустці за свій рахунок на підставі ст. 26 Закону про відпустки, виключається з розрахункового періоду для визначення суми відпускних.

Додамо також: якщо працівнику на підставі його заяви було надано відпустку без збереження заробітної плати на іншій підставі, ніж установлена ст. 25 і 26 Закону про відпустки (наприклад, на підставі ч. 2 ст. 55 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 10.07.2010 р. № 2487-VI для участі у виборчій кампанії), то дні цієї відпустки також повинні виключатися з розрахункового періоду, оскільки така відпустка надається відповідно до чинного законодавства, як цього вимагає абз. 6 п. 2 Порядку № 100.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА,
економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі