Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка одному з батьків дитини-інваліда

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА ОДНОМУ З БАТЬКІВ ДИТИНИ-ІНВАЛІДА

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці

 

Згідно зі ст. 26 Закону України «Про охорону дитинства» одному з батьків дитини-інваліда чи особі, яка його замінює, на підприємстві, в установі чи організації незалежно від форм власності надається додаткова оплачувана відпустка на строк до 5 днів.

1. Чи має право на таку відпустку військовослужбовець, який проходить військову службу за контрактом у бюджетній установі?

2. Якої тривалості повинна бути така відпустка за наявності двох дітей-інвалідів?

(Закарпатська обл.)

 

Дійсно, ч. 2 ст. 26 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III (далі — Закон № 2402) передбачено, що держава гарантує надання одному з батьків дитини-інваліда чи особі, яка його замінює, на підприємстві, в установі чи організації незалежно від форм власності додаткової оплачуваної відпустки на строк до 5 днів, відпустки без збереження заробітної плати та інших пільг, передбачених законодавством України.

Закон № 2402 набрав чинності 26.04.2001 р. На той час ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) було передбачено надання жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, щорічної додаткової оплачуваної відпустки тривалістю 5 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Підкреслимо: до 2003 року зазначена відпустка надавалась тривалістю 5 календарних днів, як передбачено Законом № 2402, в який у 2003 році не було внесено зміни щодо тривалості цієї відпустки.

Отже, додаткова оплачувана відпустка, передбачена ст. 26 Закону № 2402, не є окремим видом відпустки, у цій статті перелічені гарантії і пільги одному з батьків дитини-інваліда, які передбачені чинним законодавством. Відпустка, передбачена ч. 2 ст. 26 Закону № 2402, та відпустка, передбачена ст. 19 Закону про відпустки, це один і той самий вид відпустки.

На сьогодні додаткова соціальна відпустка відповідно до ст. 19 Закону про відпустки надається жінці, яка працює і має дитину-інваліда тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Згідно з п. 8 ст. 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-XII військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, додаткові відпустки у зв’язку з навчанням, творчі відпустки та соціальні відпустки надаються відповідно до Закону про відпустки. Водночас п. 5 ст. 11 цього Закону встановлено, що військовослужбовці-жінки користуються всіма пільгами, передбаченими законодавством з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства. Ці пільги поширюються на батьків з числа військовослужбовців, які виховують дітей без матері (у разі її смерті, позбавлення батьківських прав, на час перебування у лікувальному закладі охорони здоров’я та в інших випадках відсутності материнського піклування про дітей).

До гарантій і пільг, передбачених законодавством з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства, належать, зокрема, і соціальні відпустки.

З вищезазначеної норми випливає, що батьки-військовослужбовці мають право на соціальні відпустки лише у вищезазначених випадках відсутності материнського піклування про дітей.

Оскільки додаткова відпустка працівникам, які мають дітей (ст. 19 Закону про відпустки), належить до виду соціальних відпусток, то право на таку відпустку має жінка-військовослужбовець, а при звільненні — на отримання компенсації за ці невикористані соціальні відпустки.

За наявності декількох підстав для надання відпустки за ст. 19 Закону про відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Так, наприклад, у випадку, коли жінка-військовослужбовець виховує двох дітей-інвалідів віком до 15 років, така відпустка надається їй за двома підставами (17 календарних днів): «жінка, яка має двох дітей віком до 15 років» та «жінка, яка виховує дитину-інваліда». Якщо жінка-військовослужбовець є одинокою матір’ю і виховує двох дітей-інвалідів, то вона також має право на таку відпустку за двома підставами (17 календарних днів): «жінка, яка має дитину-інваліда» та «одинока мати». Якщо ж жінка-військовослужбовець не є одинокою матір’ю і виховує двох дітей-інвалідів старше 15 років, соціальна відпустка надається за однією підставою (10 календарних днів).

Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад щорічні відпустки, передбачені ст. 6, 7 і 8 Закону про відпустки, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному ст. 11 цього Закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі