Теми статей
Обрати теми

Обчислення стажу служби в органах місцевого самоврядування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЧИСЛЕННЯ СТАЖУ СЛУЖБИ В ОРГАНАХ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

З 1999 року по 2007 рік працівниця обіймала посади секретаря-друкарки та секретаря керівника районної ради. З 01.02.2007 р. вона обіймає посаду спеціаліста 1 категорії районної ради (просування по службі — за конкурсом).

Чи включається період з 1999 р. по 2007 рр. до стажу служби в органах місцевого самоврядування для:

— встановлення надбавки за вислугу років;

— надання додаткової відпустки;

— виплати грошової винагороди за сумлінну безперервну працю?

(Чернігівська обл.)

 

Насамперед зауважимо, що посади секретаря-друкарки і секретаря керівника належать до посад службовців.

Згідно зі ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III до стажу служби в органах місцевого самоврядування зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах та в органах, час роботи на яких зараховується до стажу державної служби.

Відповідно до зазначеної статті умови оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування визначаються органом місцевого самоврядування виходячи з умов оплати праці, установлених для державних службовців відповідних категорій та посад.

Загальний стаж державної служби обчислюється відповідно до Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283 (далі — Порядок № 283), який застосовується для встановлення держслужбовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.

Порядком № 283 визначено посади та органи, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби. Основний документ для визначення стажу державної служби — трудова книжка та інші документи, що підтверджують стаж роботи (п. 4 Порядку № 283).

Згідно з абз. 12 п. 3 Порядку № 283 до стажу державної служби зараховуються періоди роботи на посадах службовців в органах, зазначених у п. 2 цього Порядку та додатку до нього, якщо при просуванні по службі працівники обійняли посади державних службовців.

Що розуміється під терміном «просування по службі» пояснило Головне управління державної служби при КМУ в роз’ясненні «Щодо практичного застосування постанов Кабінету Міністрів України від 10 листопада 1994 р. № 758 «Про доповнення до Порядку обчислення стажу державної служби» та від 8 червня 1995 р. № 397 «Про доповнення постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 1994 р. № 758» від 01.01.99 р. Так, під терміном «просування по службі» слід розуміти безпосередній перехід з посади службовця на посаду державного службовця в період роботи в державних органах, передбачених у п. 2 Порядку № 283 та додатку до нього, а в разі переходу після 01.01.94 р. — за умови, що перехід (переведення) відбувся за конкурсом.

У цьому випадку до стажу державної служби зараховуються всі періоди безперервної роботи службовцем у державних органах, передбачених п. 2 Порядку № 283 та додатком до нього, що передували переходу на посаду державного службовця.

При цьому згідно з постановою КМУ «Про доповнення Порядку обчислення стажу державної служби» від 10.11.94 р. № 758 (з урахуванням змін, унесених постановою КМУ від 08.06.95 р. № 397) стаж для надання додаткової відпустки та призначення пенсії державного службовця обчислюється з дня призначення на посаду державного службовця.

Стаж для виплати надбавок за вислугу років за період роботи на посадах службовців обчислюється відповідно до постанови КМУ від 20.12.93 р. № 1049 (далі — постанова № 1049), а за період роботи на посадах державних службовців — відповідно до Порядку № 283.

У роз’ясненні Головдержслужби зазначається: особам, які при просуванні по службі обійняли посади державних службовців після 8 червня 1995 року (дата набуття чинності постановою КМУ від 08.06.95 р. № 397), до набуття стажу державної служби три роки, надбавка за вислугу років призначається в розмірах, установлених постановою № 1049, залежно від сумарного стажу роботи на посадах службовця та державного службовця, і виплачується у відсотках до його посадового окладу (без урахування надбавки за ранг).

Після набуття права на надбавку за вислугу років як державному службовцю (наявність трьох років державної служби) така надбавка виплачується залежно від сумарного стажу роботи на посадах службовця та державного службовця (з урахуванням надбавки за ранг).

У нашому випадку, як випливає із запитання, перехід з посади службовця (секретар керівника) на посаду посадової особи місцевого самоврядування (спеціаліст) відбувся за конкурсом.

Ураховуючи викладене, період роботи на вказаних у запитанні посадах може бути включено до стажу служби в органах місцевого самоврядування виключно для виплати надбавки за вислугу років, за умови, що період роботи на цих посадах був основним місцем роботи.

Стаж для надання додаткової відпустки та призначення пенсії обчислюється з дня призначення на посаду спеціаліста.

 

Грошова винагорода

Згідно з п. 1 Порядку видачі грошової винагороди державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 212 (далі — Порядок № 212), зазначена грошова винагорода видається особам, які пропрацювали безперервно на посадах державних службовців в одному чи декількох органах державної влади не менше 10 років.

Пунктом 6 Порядку № 212 рекомендовано органам місцевого самоврядування видавати грошову винагороду посадовим особам за сумлінну безперервну працю в зазначених органах, зразкове виконання трудових обов’язків згідно з цим Порядком.

До стажу безперервної роботи (служби) на посадах державних службовців в одному або декількох органах державної влади включаються всі періоди роботи в цих органах, у тому числі до 1 січня 1994 року, на посадах державних службовців, передбачених ст. 25 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII, а також на посадах, що належать у встановленому законодавством порядку до відповідних категорій посад державних службовців, на посадах керівних працівників та спеціалістів в апараті органів, указаних у ч. 2 ст. 9 зазначеного Закону (прокуратури, судів, дипломатичної служби, митного контролю, служби безпеки, внутрішніх справ тощо).

Отже, для виплати грошової винагороди в органах державної влади не застосовуються норми Порядку № 283, а зараховується тільки час безперервної роботи на посадах державних службовців в органах державної влади (див. також лист Мінпраці від 09.07.2008 р. № 6791/0/14-08/13). Безперервний стаж роботи в органах державної влади обчислюється на підставі записів у трудовій книжці та документів, які згідно із законодавством підтверджують стаж роботи.

Таким чином, у вашому випадку період роботи на посадах службовців (з 1999 року по 2007 рік) не зараховується до стажу для виплати грошової винагороди і працівник не має права на виплату такої допомоги, оскільки час його безперервної роботи на посадах посадових осіб в органах державної влади становить менше 10 років (а саме — 5 років).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі