Теми статей
Обрати теми

Установлення кваліфікаційної категорії та доплати за вчене звання

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ КАТЕГОРІЇ ТА ДОПЛАТИ ЗА ВЧЕНЕ ЗВАННЯ

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

На посаду вчителя загальноосвітнього навчального закладу прийнято за сумісництвом особу, яка працює у ВНЗ III — IV рівня акредитації, має науковий ступінь доктора наук і вчене звання професора.

За яким тарифним розрядом слід тарифікувати даного працівника і чи виплачуються йому доплати за вчене звання професора та науковий ступінь?

(м. Харків)

 

Оплата праці педагогічних працівників закладів і установ освіти, у тому числі загальноосвітніх навчальних закладів, здійснюється відповідно до наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Доплата за вчене звання (професор). Згідно з п.п. «в» п.п. 3 п. 4 наказу № 557 за наявність вченого звання професора встановлюється доплата у граничному розмірі 33 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Провадиться ця доплата працівникам за умови, що їхня діяльність збігається з наявним вченим званням.

Відповідність вченого звання профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівниками навчальних закладів, установ освіти та наукових установ.

Документи, що засвідчують наявність вченого звання, повинні відповідати нормам і вимогам, передбаченим законодавством.

Щодо самого звання, то вчене звання професора присвоюють працівникам вищих навчальних закладів III — IV рівня акредитації або закладів післядипломної освіти III — IV рівня акредитації (п. 9 Порядку присвоєння вченого звання професора і доцента, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2008 р. № 1149).

Слід зауважити, що вчене звання професора передбачає заняття науковою діяльністю, оскільки посада професора згідно з постановою КМУ «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963 — це науково-педагогічна посада і передбачена лише у вищих навчальних закладах III — IV рівня акредитації.

Крім того, вимога щодо наявності вчених звань, передбачена ст. 48 Закону України «Про вищу освіту» від 17.02.2002 р. № 2984-III, стосується лише заміщення посад науково-педагогічних працівників. Що ж стосується педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів, то для роботи на посаді вчителя вчене звання не потрібне.

Виходячи з вищевикладеного, оскільки діяльність вчителя загальноосвітнього навчального закладу не збігається з його вченим званням, то йому не може бути встановлена доплата за вчене звання (професор). З цього приводу див. також консультацію фахівця МОНмолодьспорту («Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 38, с. 26).

Доплата за науковий ступінь доктора наук. Згідно з п.п. «г» п.п. 3 п. 4 наказу № 557 доплата за науковий ступінь доктора наук встановлюється працівникам у граничному розмірі 25 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Зазначена доплата встановлюється працівникам, якщо їхня діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем.

Відповідність ученого звання та наукового ступеня профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівниками навчальних закладів, установ освіти та наукових установ. Крім того, керівником встановлюється конкретний розмір доплати за науковий ступінь.

Таким чином, за умови відповідності наукового ступеня профілю діяльності займаної посади вчителю може бути встановлена доплата за науковий ступінь доктора наук. Зверніть увагу: розмір доплати за науковий ступінь залежить від тижневого навчального навантаження та обсягу виконуваної роботи (див. спільний лист Міносвіти та ЦК Профспілки працівників освіти і науки від 14.02.2006 р. № 1/9-102; № 02-5/68).

Доплата за науковий ступінь встановлюється на підставі:

диплома доктора наук. Зверніть увагу, згідно з наказом № 557 документи, що засвідчують наявність наукового ступеня, повинні відповідати нормам та вимогам, передбаченим законодавством;

заяви працівника;

наказу керівника.

Встановлення кваліфікаційної категорії. Перш за все слід зауважити, що суть проблеми полягає в тому, що підходи до оплати праці педагогічних та науково-педагогічних працівників різняться. Так, у вищих навчальних закладах III — IV рівня акредитації вводять посади старшого викладача, викладача та викладача-стажиста з оплатою відповідно за 17-м, 16-м та 15-м тарифними розрядами. Кваліфікаційна категорія для зазначених посад нормативно-правовими актами не передбачена. А ось у загальноосвітніх навчальних закладах встановлюють кваліфікаційну категорію за результатами атестації й саме від встановленої категорії залежать тарифний розряд та ставка зарплати вчителя. Для вчителя з вищою категорією встановлюють 12-й тарифний розряд, з першою — 11-й, з другою — 10-й, без категорії — 8-й та 9-й.

При цьому, як передбачено абз. 3 до додатка 6 наказу № 557, тарифні розряди спеціалістам установлюються за результатами атестації. Такі ж вимоги встановлені й абз. 3 п. 4 Інструкції № 102, в якому говориться, що ставки заробітної плати і посадові оклади педагогічних працівників встановлюються керівниками установ освіти при тарифікації за наслідками атестації.

На сьогодні атестація педагогічних працівників здійснюється відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930, з урахуванням змін, внесених наказом від 20.12.2011 р. № 1473 (далі — Типове положення № 930).

Згідно з п. 1.5 Типового положення № 930 атестація педагогічних працівників навчальних та інших закладів є обов’язковою. При цьому педагогічні працівники, які працюють у навчальних закладах за сумісництвом або на умовах строкового трудового договору, атестуються на загальних підставах. Атестація може бути чергової або позачергової. Чергова атестація проводиться один раз на п’ять років.

Відповідно до п. 4.7 Типового положення № 930 присвоєння кваліфікаційних категорій за результатами атестації здійснюється послідовно.

Дійсно, п. 4.9 Типового положення № 930 передбачено, що науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які перейшли на педагогічні посади, атестуються на присвоєння кваліфікаційної категорії «спеціаліст другої категорії» за наявності не менше двох років стажу науково-педагогічної діяльності; «спеціаліст першої категорії» — не менше п’яти років; «спеціаліст вищої категорії» — не менше восьми років.

Однак при цьому п. 4.9 Типового положення № 930 не передбачено, що присвоєння кваліфікаційних категорій у таких випадках може здійснюватися не послідовно. Не передбачено такий виняток і п. 4.7 Типового положення № 930.

У випадку, якщо даний педагогічний працівник має науковий ступінь, вчені або почесні звання, за умови, що його діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем, ученим (почесним) званням, то він атестується без дотримання послідовності в присвоєнні кваліфікаційних категорій та строку проведення позачергової атестації на підставі п. 4.7 Типового положення № 930.

Таким чином, якщо даний працівник раніш (протягом останніх п’яти років) не проходив атестацію як вчитель під час прийняття на посаду вчителя загальноосвітнього навчального закладу, такому працівнику буде встановлено 9-й тарифний розряд та присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст».

У разі якщо даний педагогічний працівник має науковий ступінь, вчені або почесні звання, за умови, що його діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем, ученим (почесним) званням та стаж науково-педагогічної діяльності становить не менше восьми років, при проходженні атестації на посаді вчителя вперше йому може бути встановлено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» (пп. 4.7, 4.9 Типового положення № 930).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі