Теми статей
Обрати теми

Щодо стажу роботи для виплати надбавки за вислугу років

Редакція ББ
Лист від 28.11.2012 р. № 834/13/155-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО СТАЖУ РОБОТИ ДЛЯ ВИПЛАТИ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

Лист від 28.11.2012 р. № 834/13/155-12

 

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо обчислення стажу роботи медичним працівникам для виплати надбавки за вислугу років.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 р. № 1418 (зі змінами) затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок).

Дія зазначеного Порядку поширюється на медичних та фармацевтичних працівників, які працюють на зазначених у пункті 3 цього Порядку посадах у будь-яких державних та комунальних установах, закладах, організаціях незалежно від підпорядкування і умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Згідно з п. 4 Порядку до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, включається час роботи у державних та комунальних закладах охорони здоров’я України, СРСР і союзних республік СРСР, а також час роботи у будь-яких державних та комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, визначених у пункті 3 цього Порядку, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Зарахування періодів роботи на території Російської Федерації та інших країн — членів СНД зазначеним Порядком не передбачено.

Отже, у випадку, наведеному у листі, медичній сестрі, яка з 10.05.89 р. по 01.08.98 р. працювала в Мурманську в міській лікарні, до стажу роботи, який дає право на виплату надбавки за вислугу років згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 р. № 1418, включається тільки період роботи у закладі охорони здоров’я СРСР (до 26.12.91 p.).

 

Директор Департаменту
О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ОБЧИСЛЕННЯ СТАЖУ РОБОТИ ДЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ
ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ МЕДИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ:
 РОЗ’ЯСНЮЄ МІНСОЦПОЛІТИКИ

У листі, що коментується, Мінсоцполітики надало відповідь на таке запитання дописувача нашої газети: «Медична сестра з 10.05.89 р. по 01.08.98 р. працювала в Мурманську в міській лікарні. Чи включається цей період до стажу для встановлення надбавки за вислугу років?».

Постановою від 29.12.2009 р. № 1418 медичним працівникам встановлено надбавку за вислугу років та затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок № 1418).

Пунктом 4 цього Порядку визначено, які періоди роботи зараховуються до стажу для встановлення такої надбавки.

Зокрема, до стажу роботи для встановлення надбавки за вислугу років включається час роботи у державних та комунальних закладах охорони здоров’я України, СРСР і союзних республік СРСР на посадах лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, визначених у п. 3 Порядку № 1418.

Як підкреслили фахівці Мінсоцполітики у листі, що коментується, включення до стажу для встановлення надбавки за вислугу років періоду роботи в медичних закладах Російської Федерації та інших країн — членів СНД Порядком № 1418 не передбачено. До речі, на це звертав увагу й фахівець МОЗ у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 32, с. 29.

Зауважимо, що офіційно СРСР припинив своє існування 26 грудня 1991 року (Рада Республік Верховної Ради СРСР провела своє останнє засідання, яке констатувало факт припинення існування Радянського Союзу).

Таким чином, при обчисленні стажу, який дає право на виплату надбавки за вислугу років, у даному випадку слід врахувати період роботи у закладі охорони здоров’я СССР до 26 грудня 1991 року, що й підтвердило Мінсоцполітики.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА,
економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі