Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати праці працівників установ соціального захисту

Редакція ББ
Лист від 15.11.2012 р. № 1154/13/84-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ УСТАНОВ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Лист від 15.11.2012 р. № 1154/13/84-12

 

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист і повідомляє.

На даний час умови оплати праці працівників центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями та соціальних гуртожитків для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, визначаються наказом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 15.03.2006 р. № 794 «Про впорядкування умов оплати праці працівників притулків для неповнолітніх служб у справах неповнолітніх, центрів соціально-психологічної допомоги, соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, соціальних гуртожитків, соціальних центрів матері та дитини», розробленим на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери».

Відповідно до підпункту 7 пункту 2 цього наказу для педагогічних та медичних працівників застосовуються умови оплати праці відповідних працівників навчальних закладів, установ освіти та закладів охорони здоров’я.

Перелік посад педагогічних працівників затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963.

Працівники, які займають посади «соціальний педагог», «вихователь», «соціальний педагог по роботі з дітьми-інвалідами», «логопед», належать до педагогічних працівників, і на них поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.

Оплата праці педагогічних працівників проводиться відповідно до наказів Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» (із змінами) та від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (із змінами).

Крім виплат, передбачених зазначеними наказами, педагогічні працівники мають право на виплату надбавки за вислугу років від 10 до 30 відсотків посадового окладу залежно від стажу роботи та матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту».

Також вони мають право на надбавку за престижність праці у розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), установлену постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування».

Згідно з цією постановою така надбавка установлюється з 1 вересня 2011 року всім категоріям педагогічних працівників дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від відомчого підпорядкування.

Зазначена надбавка установлюється до посадового окладу (ставки заробітної плати), визначеного з урахуванням підвищень, передбачених нормативно-правовими актами з оплати праці.

Підвищення посадових окладів педагогічних працівників здійснюється згідно з положеннями розділу V вищезазначеної Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти та постанови Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 р. № 643 «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки».

Що стосується поширення норм наказу Міністерства соціальної політики України від 15.06.2011 р. № 239 «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення» на завідувача соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Перелік посад працівників, які мають право на встановлення надбавки за вислугу років, визначено пунктом 3 зазначеного Порядку.

Це керівники установ соціального захисту населення та їх заступники з основного виду діяльності, керівники структурних підрозділів та їх заступники із соціальної, психологічної, педагогічної, фізичної, медичної, трудової, професійної реабілітації, надання соціальних (соціально-медичних) послуг (допомог), соціального обслуговування, медичного супроводу, спостереження, забезпечення стаціонарного проживання тощо, крім тих, що мають право на виплату надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу років) на інших підставах, інструктори з трудової адаптації, методисти з професійної реабілітації, організатори культурно-дозвіллєвої діяльності, фахівці із соціальної роботи (із соціальної допомоги вдома, з фізичної реабілітації), соціальні працівники.

Відповідно до п. 4 Порядку до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, уключається час роботи у державних та комунальних установах, закладах та організаціях, незалежно від підпорядкування, на посадах, визначених у пункті 3 цього Порядку, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці працівників державних та комунальних установ соціального захисту населення.

Умови оплати праці працівників державних та комунальних установ соціального захисту населення визначено спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення».

Умови оплати праці завідувача соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, цим наказом не регулюються, отже права на надбавку за вислугу років за Порядком, установленим наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239, він не має.

 

Директор Департаменту
О. Товстенко

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ ДЕРЖФІНІНСПЕКЦІЇ

ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ЦЕНТРУ
 СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ
 З ФУНКЦІОНАЛЬНИМИ ОБМЕЖЕННЯМИ
ТА СОЦІАЛЬНОГО ГУРТОЖИТКУ

До редакції газети «Бюджетна бухгалтерія» надійшло запитання такого змісту: «Із місцевого бюджету фінансуються дві установи:

— центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями. У штатному розписі установи є такі посади, як соціальний педагог, вихователь соціальний по роботі з дітьми-інвалідами та логопед;

— соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У штатному розписі установи є такі посади, як завідувач та соціальний педагог.

Чи мають право перелічені працівники таких установ на виплату:

— надбавки за вислугу років, установленої наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239;

— надбавки за престижність, визначеної постановою КМУ від 23.03.2011 р. № 373?».

Відповідь на запитання читача надало Мінсоцполітики в листі, що коментується. Розглянемо її детальніше та доповнимо своїми коментарями.

Згідно з Типовим положенням про центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, затвердженим постановою КМУ від 08.09.2005 р. № 877 (далі — Положення № 877), центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями — це заклад денного перебування дітей та молоді з функціональними обмеженнями віком від 7 до 35 років, метою діяльності якого є відновлення та підтримка їх фізичного та психічного стану, адаптація та інтеграція в суспільство (далі — Центр реабілітації).

Відповідно до Типового положення про соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, затвердженого постановою КМУ від 08.09.2005 р. № 878, соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, — це заклад для тимчасового проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 15 до 18 років, а також осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, метою діяльності якого є створення умов для соціальної адаптації осіб, які в ньому проживають, та їх підготовка до самостійного життя (далі — Соціальний гуртожиток).

Умови оплати праці працівників зазначених вище установ визначено наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників притулків для дітей, центрів соціально-психологічної допомоги, соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, соціальних гуртожитків для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, соціальних центрів матері та дитини, центрів для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді, центрів ресоціалізації наркозалежної молоді» від 15.03.2006 р. № 794 (далі — наказ № 794).

Оскільки у запитанні йдеться про оплату праці конкретних працівників Центру реабілітації та Соціального гуртожитку, то далі зупинимося на оплаті праці кожного працівника окремо.

 

Оплата праці працівників Центру реабілітації

Типові штатні нормативи працівників центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями затверджено наказом Мінсім’ямолодьспорту від 06.10.2005 р. № 2280 (далі — Типові штати № 2280).

Цими Типовими штатами передбачено введення до штатного розпису Центру реабілітації, зокрема таких посад, як:

— логопед;

— вихователь соціальний із роботи з дітьми-інвалідами;

— педагог соціальний.

Згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), до посад педагогічних працівників віднесено такі:

соціальний педагог. Відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор професій), сьогодні ця посада правильно називається «педагог соціальний»;

логопед (заклади охорони здоров’я та соціального забезпечення). Слід зауважити, що чинним законодавством не визначено, які саме заклади належать до закладів соціального забезпечення. Проте з урахуванням того, що основним завданням Центру реабілітації є надання соціально-педагогічних, соціально-медичних, а також різних видів соціальних послуг (пп. 5, 6 Положення № 877), такий заклад можна віднести до закладів соціального забезпечення. Отже, логопед Центру реабілітації є педагогічним працівником, що підтверджується і додатком 2 до наказу № 794, а також листом, що коментується;

«вихователь», «соціальний педагог по роботі з дітьми-інвалідами». Типовими штатами № 2280 передбачено введення до штатного розпису Центру реабілітації саме посади «вихователь соціальний по роботі з дітьми-інвалідами». З іншого боку, Переліком № 963 такої посади не передбачено. Чи означає це, що працівник, який обіймає посаду вихователя соціального по роботі з дітьми-інвалідами, не є педагогічним працівником?

Оскільки в листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики не надали роз’яснення з цього питання, викладемо свою думку. У додатку 2 до наказу № 794 посаду «вихователь соціальний по роботі з дітьми-інвалідами» віднесено до педагогічних працівників, що підтверджується і характером діяльності такого працівника. Так, кваліфікаційною характеристикою посади «вихователь соціальний по роботі з дітьми-інвалідами», що міститься в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80 «Соціальні послуги», затвердженому наказом Мінпраці від 14.10.2005 р. № 324, передбачено, що вихователь соціальний по роботі з дітьми-інвалідами, зокрема, виробляє оптимальну педагогічну стратегію навчання, виховання та реабілітації дитини-інваліда. При цьому Класифікатором професій передбачено також посади «вихователь», «вихователь дошкільного навчального закладу», «вихователь професійно-технічного навчального закладу», «вихователь гуртожитку», які первісно вважаються педагогічними, тоді як Переліком № 963 передбачено лише посаду «вихователь». Крім того, слід підкреслити, що Класифікатором професій передбачено посаду «вихователь соціальний по роботі з дітьми-інвалідами» (код 2340 «Учителі спеціалізованих навчальних закладів»), тоді як посада «соціальний педагог по роботі з дітьми-інвалідами» у Класифікаторі професій відсутня. Інакше кажучи, наразі є потреба у приведенні положень Переліку № 963 у відповідність до Класифікатора професій.

Виходячи з викладеного, працівники, які обіймають посади логопеда, вихователя соціального по роботі з дітьми-інвалідами та педагога соціального Центру реабілітації, є педагогічними працівниками.

Підпунктом 7 п. 2 наказу № 794 приписано здійснювати оплату праці педагогічних працівників Центру реабілітації відповідно до умов оплати праці відповідних працівників навчальних закладів, установ освіти. Нагадаємо: умови оплати праці педагогічних працівників визначено Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). При цьому, на наш погляд, наказ Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 у цьому випадку застосовується, оскільки посадові оклади педагогічних працівників Центру реабілітації визначаються згідно з додатком 2 до наказу № 794.

Як зазначило Мінсоцполітики в листі, що коментується, надбавка за вислугу років таким педагогічним працівникам Центру реабілітації виплачується відповідно до вимог Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Зауважимо, що згідно з п. 2 постанови КМУ від 31.01.2001 р. № 78 дія зазначеного Порядку поширюється на працівників, які обіймають посади відповідно до Переліку № 963, на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти. У нашому випадку ці дві умови виконуються.

На жаль, права на виплату обов’язкової допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки такі педагогічні працівники не мають, оскільки ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII гарантує таку виплату педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів. У цьому випадку працівникам може виплачуватися матеріальна допомога в сумі не більше одного посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки) на рік на підставі п.п. 6 п. 2 наказу № 794. Ця матеріальна допомога виплачується педагогічним працівникам за наказом керівника в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі. У зв’язку з тим, що така матеріальна допомога не є обов’язковою гарантованою виплатою, вона відповідно не підлягає обов’язковому включенню до структури витрат на оплату праці під час формування проекту кошторису на плановий рік.

Що ж до надбавки за престижність праці, передбаченої постановою КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (далі — постанова № 373), то право на таку надбавку мають усі категорії педагогічних працівників дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ та закладів незалежно від їх підпорядкування, у тому числі Центру реабілітації.

Також Мінсоцполітики в листі, який коментується, зазначило, що педагогічним працівникам Центрів реабілітації підвищуються посадові оклади на підставі розд. V Інструкції № 102.

Дійсно, розд. V Інструкції № 102 передбачено підвищення посадових окладів за наявність педагогічних звань, а також за роботу в певних типах закладів.

При цьому підвищення ставок за звання, присвоєні за результатами атестації, здійснюється тільки за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання. У разі переходу працівника з одного закладу до іншого на однакові посади або на посади, що відповідають профілю предмета, дисципліни, доплата за звання зберігається до чергової атестації (п. 24 Інструкції № 102).

Що стосується підвищення за роботу в певних типах закладів, то тут не все так просто. У розд. V Інструкції № 102 про можливість підвищення посадових окладів педагогічним працівникам Центру реабілітації не зазначено. Якщо виходити з п.п. 7 п. 2 наказу № 794, яким приписано здійснювати оплату праці педагогічних працівників Центру реабілітації згідно з умовами оплати праці відповідних працівників навчальних закладів, установ освіти, то не зрозуміло, із працівниками яких саме закладів проводити аналогію.

Утім, підвищення посадових окладів педагогічним працівникам закладів охорони здоров’я, соцзахисту, культури та інших установ і організацій передбачено п. 16 Інструкції № 102. Так, відповідно до п. 16 цієї Інструкції ставки заробітної плати (посадові оклади) педагогічних працівників закладів охорони здоров’я та соціального захисту згідно з переліком установ (додаток 5 до Інструкції № 102) підвищуються на 15 — 20 %. При цьому Центри реабілітації у додатку 5 до Інструкції № 102 не зазначені.

На нашу думку, педагогічні працівники Центрів реабілітації мають право на підвищення посадових окладів за роботу з дітьми, які потребують корекції фізичного чи розумового розвитку, тощо. Для уточнення, на підставі якої саме норми Інструкції № 102 їм може бути встановлене відповідне підвищення, редакцією нашої газети направлено запит до Мінсоцполітики.

 

Оплата праці працівників Соціального гуртожитку

Типові штатні нормативи працівників соціального гуртожитку затверджено наказом Мінсім’ямолодьспорту від 06.10.2005 р. № 2280.

Цими Типовими штатами передбачено введення до штатного розпису Соціального гуртожитку, зокрема, таких посад, як:

— директор (а не завідувач, як зазначено у запитанні);

— педагог соціальний.

Згідно з Переліком № 963 педагог соціальний є педагогічним працівником, отже, йому виплачується надбавка за вислугу років відповідно до вимог Порядку № 78 та надбавка за престижність праці відповідно до постанови № 373.

Що стосується директора Соціального гуртожитку, то цю посаду не передбачено Переліком № 963. Незважаючи на те що такі установи можуть надавати соціально-педагогічні послуги, безпосередня діяльність та посадові обов’язки директора не пов’язані з навчальним та навчально-виховним процесом, а отже, надання йому статусу педагогічного працівника не відповідає чинним законодавчим та нормативно-правовим актам.

У зв’язку з цим директор Соціального гуртожитку не має права на надбавку за вислугу років у порядку та розмірах, установлених Порядком № 78, а також надбавку за престижність праці, визначену постановою № 373.

З 1 вересня 2011 року наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239 окремим працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення встановлено надбавку за вислугу років та затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення (далі — Порядок № 239).

Надбавка за вислугу років встановлюється працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення незалежно від підпорядкування, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці працівників державних і комунальних установ соціального захисту населення.

Умови оплати праці працівників установ соціального захисту населення визначені Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Оскільки умови оплати праці працівників Соціального гуртожитку регулюються наказом № 794, а не Умовами № 308/519, то директор Соціального гуртожитку не має права на надбавку за вислугу років, установлену Порядком № 239. На це і звернуло увагу Мінсоцполітики в листі, що коментується.

 

Світлана МЕРЕНКОВА,
 провідний державний фінансовий інспектор
 Харківської об’єднаної державної
 фінансової інспекції

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі