Теми статей
Обрати теми

Щодо притягнення головного бухгалтера до відповідальності

Редакція ББ
Лист від 29.04.2013 р. № 62/06/186-13

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ПРИТЯГНЕННЯ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Лист від 29.04.2013 р. № 62/06/186-13

(витяг)

 

<…>

Призначення та звільнення головного бухгалтера бюджетної установи здійснюються за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, відповідно до законодавства про працю з урахуванням типових професійно-кваліфікаційних характеристик головного бухгалтера бюджетної установи, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 26.01.2011 р. № 59 (далі — Типове положення), визначає завдання та функціональні обов’язки бухгалтерської служби бюджетної установи, повноваження її керівника — головного бухгалтера та вимоги до його професійно-кваліфікаційного рівня.

Згідно з пунктом 9 Типового положення головний бухгалтер призначається на посаду та звільняється з посади відповідно до законодавства про працю з урахуванням вимог до професійно-кваліфікаційного рівня, установлених пунктом 11 Типового положення.

Відповідно до пункту 20 Типового положення головний бухгалтер у разі невиконання або неналежного виконання покладених на нього повноважень несе відповідальність згідно із законом.

Відповідно до статті 130 Кодексу законів про працю України працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов’язків. При покладанні матеріальної відповідальності права та законні інтереси працівників гарантуються шляхом установлення відповідальності тільки за пряму дійсну шкоду, тільки в межах та порядку, передбачених законодавством, та за умови, що таку шкоду завдано підприємству, установі, організації винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника. Ця відповідальність, як правило, обмежується певною частиною заробітку працівника і не повинна перевищувати повний розмір завданої шкоди, за винятком випадків, передбачених законодавством.

На працівників не може бути покладено відповідальність за шкоду, що належить до категорії нормального виробничо-господарського ризику, а також за не отримані підприємством, установою, організацією прибутки та за шкоду, заподіяну працівником, який перебував у стані крайньої необхідності.

За наявності зазначених підстав та умов матеріальну відповідальність може бути покладено незалежно від притягнення працівника до дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності.

Працівник, який заподіяв шкоду, може добровільно покрити її повністю або частково. За згодою власника або уповноваженого ним органу працівник може передати для покриття заподіяної шкоди рівноцінне майно або виправити пошкоджене.

Виходячи зі змісту статті 130 КЗпП України, де перелічено юридичні факти, наявність яких дає власнику право притягнути працівника до матеріальної відповідальності, таких юридичних фактів чотири: порушення працівником трудових обов’язків, наявність прямої дійсної шкоди, причинний зв’язок між порушенням і шкодою та провина працівника. Відсутність хоча б одного з цих фактів унеможливлює притягнення працівника до матеріальної відповідальності.

<…>

 

Директор Департаменту правового забезпечення В. Шило

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

МІНСОЦПОЛІТИКИ РОЗ’ЯСНЮЄ НЮАНСИ ПРИТЯГНЕННЯ
ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Питання, які Мінсоцполітики розглядає в листі від 24.04.2013 р. № 31/06/187-13 (далі — лист № 187) та листі від 29.04.2013 р. № 62/06/186-13 (далі — лист № 186), стосуються особливостей звільнення, передачі справ, застосування дисциплінарних стягнень, а також притягнення головного бухгалтера до матеріальної відповідальності. Розглянемо ключові моменти.

Як відомо, на сьогодні процедури призначення та звільнення головного бухгалтера бюджетної установи врегульовані нормативно-правовими актами, прийнятими на виконання вимог ст. 56 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI. Насамперед, це Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затверджене постановою КМУ від 26.01.2011 р. № 59, де визначено завдання та функціональні обов’язки бухгалтерських служб, повноваження головного бухгалтера та вимоги щодо його професійно-кваліфікаційного рівня. Крім того, при призначенні на посаду та звільненні з посади головного бухгалтера бюджетної установи необхідно дотримуватись процедури, установленої Порядком призначення на посаду та звільнення з посади головного бухгалтера бюджетної установи, затвердженим наказом Мінфіну від 21.02.2011 р. № 214.

Мінсоцполітики в листі № 187 звертає увагу на те, що приймання і передача справ при призначенні головного бухгалтера оформляються відповідним актом. Додамо, що форма акта приймання-передачі справ головним бухгалтером є довільною та складається установою самостійно. Форму такого акта, а також процедуру та порядок документального оформлення звільнення головного бухгалтера та передачі у зв’язку з цим справ новому головному бухгалтеру установи наведено в статті «Порядок передачі справ при зміні головного бухгалтера» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 42).

У разі невиконання або неналежного виконання працівником з його вини покладених на нього трудових обов’язків така поведінка працівника вважається дисциплінарним проступком, що є підставою для застосування до нього дисциплінарного стягнення.

При цьому Мінсоцполітики в листі № 187 звертає увагу на те, що позбавлення премій, передбачених системою оплати праці, здійснюється відповідно до положення про преміювання і тільки за той розрахунковий період, в якому було допущено порушення. Про порядок накладення дисциплінарних стягнень, правильність їх застосування та документальне оформлення ми докладно розповідали в статті «Дисциплінарна відповідальність працівників» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 17).

Разом із цим слід звернути увагу на те, що факт винесення працівнику дисциплінарного стягнення у вигляді догани не може бути підставою для відмови в наданні матеріальної допомоги, оскільки така виплата не належить до заходів заохочення. На цей момент фахівець Мінсоцполітики звертав увагу в консультації «Виплата матеріальної допомоги в разі винесення догани» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 29).

Що стосується можливості притягнення до матеріальної відповідальності головного бухгалтера, то Мінсоцполітики в листі № 186 звернув увагу на підстави для притягнення працівника (у тому числі і головного бухгалтера) до матеріальної відповідальності, які встановлені ст. 130 КЗпП, а саме:

— порушення працівником трудових обов’язків. Наприклад, до трудових обов’язків головного бухгалтера (або особи, яка виконує його функції) належить забезпечення перерахування передбачених законодавством податків і зборів;

— наявність прямої дійсної шкоди. При цьому під прямою дійсною шкодою слід розуміти втрату, погіршення або зниження цінності майна, необхідність для установи понести витрати на відновлення, придбання майна або інших цінностей чи здійснити зайві, тобто викликані порушенням працівником трудових обов’язків, грошові виплати;

— причинний зв’язок між порушенням та шкодою;

— провина працівника.

При цьому відсутність хоча б одного з перелічених вище фактів унеможливлює притягнення працівника (у тому числі й головного бухгалтера) до матеріальної відповідальності.

При цьому працівник несе матеріальну відповідальність у розмірі, що не перевищує його середній місячний заробіток (ч. 2 ст. 130, ч. 1 ст. 132 КЗпП). Нагадаємо: розмір середньомісячного заробітку визначається відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. Якщо працівник відшкодовує завдану шкоду добровільно, то сума відшкодування може покривати розмір шкоди повністю.

Про те, які види відповідальності, передбачені чинним законодавством, може бути застосовано до головного бухгалтера, ми докладно розповідали у статті «Відповідальність головного бухгалтера» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 17).

 

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі