Теми статей
Обрати теми

Установлення надбавок за обсяг та якість виконаної роботи працівникам закладів охорони здоров’я у пілотних регіонах

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВОК ЗА ОБСЯГ ТА ЯКІСТЬ ВИКОНАНОЇ РОБОТИ ПРАЦІВНИКАМ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я У ПІЛОТНИХ РЕГІОНАХ

 

Анжела КУПЛІВАНЧУК, заступник директора Департаменту — начальник відділу нормування і оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки та ресурсного забезпечення

 

Відповідно до постанови № 209 норма навантаження на сімейного лікаря становить 1500 осіб (у міській місцевості) та 1200 осіб (у сільській місцевості). До складу Центру ПМСД району входять села (сільські амбулаторії ЗПСМ), а також територіальна одиниця міста (не районний центр) та селища міського типу (одне з них — районний центр).

Якою має бути норма навантаження на лікаря у селищі міського типу (у тому числі районному центрі) — як для сільської чи як для міської місцевості? Для аналізу виконання показників медичної статистики це населення прирівнюється до міського.

(Винницька обл.)

 

Стаття 10 Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» від 07.07.2011 р. № 3612-VI передбачає, що умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я, які є учасниками пілотного проекту з реформування системи охорони здоров’я відповідно до цього Закону, у тому числі порядок установлення заохочувальних виплат медичним працівникам виходячи з обсягу та якості виконаної роботи, визначаються КМУ.

Постановою КМУ від 05.03.2012 р. № 209 затверджено Порядок встановлення надбавок за обсяг та якість виконаної роботи працівникам закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу та є учасниками пілотного проекту з реформування системи охорони здоров’я (далі — Порядок № 209), яким визначено механізм установлення таких заохочувальних виплат, як надбавки за обсяг та якість виконаної роботи.

Наказом МОЗ від 26.04.2012 р. № 313 затверджено Методичні рекомендації щодо встановлення надбавок за обсяг та якість виконаної роботи працівникам закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу та є учасниками пілотного проекту з реформування системи охорони здоров’я (далі — Методичні рекомендації).

Надбавки за обсяг та якість виконаної роботи встановлюються працівникам закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу, тобто саме медичним працівникам. У п. 2.1 Методичних рекомендацій уточнено, що надбавки встановлюються:

— лікарям загальної практики — сімейним лікарям;

— лікарям-педіатрам дільничним;

— лікарям-терапевтам дільничним;

— сестрам медичним загальної практики — сімейної медицини;

— сестрам медичним дільничним;

— фельдшерам.

Конкретний перелік посад працівників, яким установлюються надбавки, затверджується керівником закладу за погодженням із профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу і якості роботи (п. 2.10 Методичних рекомендацій).

Визначення розміру надбавки за обсяг здійснюється згідно з формулою, що наведена у п. 2 Порядку № 209. Так, конкретний розмір надбавки залежить, зокрема, від двох показників:

фактичної чисельності прикріпленого населення (за місцем проживання, перебування). Цей показник, як було зазначено вище, визначається один раз — станом на 1 січня поточного року;

норми навантаження працівника. Цей показник визначено у п. 3 Порядку № 209. Так, норма навантаження лікаря загальної практики — сімейного лікаря — 1500 осіб (у міській місцевості), 1200 осіб (у сільській місцевості).

Щодо норми навантаження лікарів у селищі міського типу: оскільки для аналізу виконання показників медичної статистики населення цього селища прирівнюється до міського, то норма навантаження такого лікаря у селищі міського типу повинна становити 1500 осіб.

 

Відповідно до п. 3.1 Методичних рекомендацій надбавка за обсяг виконаної роботи встановлюється за умови виконання завдань лікарем, фахівцем з базовою вищою та неповною вищою освітою, визначених посадовою інструкцією.

Як правильно аналізувати виконання цих завдань: чи, можливо, достатньо того, що на лікаря не надходило скарг у відповідному місяці і він має право на таку надбавку (у разі перевищення кількості обслуговуваного населення)? Чи правомірно встановлювати лікарю план відвідувань та чи можна у разі його невиконання не встановлювати надбавку? Як мають бути прописані обов’язки лікаря у посадовій інструкції з метою їх контролю для виплати надбавок?

(Винницька обл.)

 

Відповідно до п. 3.1 Методичних рекомендацій надбавка за обсяг виконаної роботи встановлюється за умови виконання завдань лікарем, фахівцем з базовою вищою та неповною вищою освітою, визначених посадовою інструкцією.

Загальними положеннями Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1. «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336, визначено, що конкретний перелік посадових обов’язків визначається посадовими інструкціями, які розробляють і затверджують роботодавці на основі типової кваліфікаційної характеристики, ураховуючи конкретні завдання та обов’язки, функції, права, відповідальність працівників та особливості штатного розпису установи, організації.

Кваліфікаційна характеристика «Лікар загальної практики — сімейний лікар» міститься у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78. «Охорона здоров’я», затвердженому наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117.

Надбавка за обсяг виконаної роботи встановлюється тільки за умови виконання саме тих завдань, які визначено посадовою інструкцією.

Так, наявність скарг на лікаря, неведення лікарської документації тощо може свідчити про незадовільне виконання його обов’язків, що є підставою для розгляду керівником питання про зняття надбавки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі