Теми статей
Обрати теми

Оплата праці працівників бактеріологічної лабораторії лікарні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ БАКТЕРІОЛОГІЧНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ ЛІКАРНІ

 

Анжела КУПЛІВАНЧУК, заступник директора Департаменту — начальник відділу нормування і оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки та ресурсного забезпечення

 

Лікарня має у своєму складі бактеріологічну лабораторію. Згідно з Умовами № 308/519 працівникам лабораторії підвищуються посадові оклади за шкідливі умови праці згідно з п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 та за роботу з хімреактивами (додаток 7 до Умов № 308/519). Усього сума підвищень становить 30 %, молодшому медперсоналу — 27 %.

Чи правомірна виплата таким працівникам доплати за роботу з дезінфікуючими засобами згідно з п.п. 3.4.7 Умов № 308/519?

(м. Маріуполь)

 

Основним нормативним документом, що регулює питання оплати праці працівників сфери охорони здоров’я, є Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Абзацом 1 п.п. 2.4.5 цих Умов передбачено підвищення посадових окладів (тарифних ставок) у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці на 25 і 15 % працівників закладів та структурних підрозділів, перелік яких наведено в додатку 3 до Умов № 308/519.

Працівники лабораторій (у тому числі їх підрозділів — відділів, відділень), алергологічних кабінетів, які обіймають посади, визначені п. 2.19 додатка 3 до Умов № 308/519, мають право на підвищення посадових окладів (ставок) на 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці. До таких посад відносяться, зокрема:

— посади лікарів незалежно від їх найменування при роботі: із живим збудником інфекційних захворювань або хворими тваринами, з вірусами, які викликають захворювання; з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, що перелічені в додатку 7; посади лікарів-бактеріологів, лікарів-паразитологів та лікарів-лаборантів, передбачені для постійної роботи з постановки реакції іммобілізації блідих трепонем; посади провізорів-аналітиків контрольно-аналітичних лабораторій госпрозрахункових аптек при роботі з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, які наведені в додатку 7;

— посади фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від їх найменування при роботі: із живим збудником інфекційних захворювань або хворими тваринами; з вірусами, які викликають захворювання; з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, що перелічені в додатку 7; посади лаборантів з бактеріології, паразитології та спеціально виділені посади для постійної роботи з постановки реакції іммобілізації блідих трепонем; посади лаборантів контрольно-аналітичних лабораторій госпрозрахункових аптек при роботі з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, які наведені в додатку 7;

— посади молодших медичних сестер усіх найменувань, сестри-господарки, реєстратори медичні при роботі: із живим збудником інфекційних захворювань або хворими тваринами; посади, які забезпечують роботу лаборантів з бактеріології, паразитології, та посади, які передбачені для постійної роботи з постановки реакції іммобілізації блідих трепонем.

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих і важких умовах праці (п.п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519).

Отже, якщо лікар працює в бактеріологічній лабораторії лікарні одночасно із живими збудниками-інфекційних захворювань та з реактивами-алергенами, то він має право на підвищення посадового окладу за двома підставами, тобто на 30 %.

Доплати за роботу з дезінфікуючими засобами в розмірі 10 % посадового окладу можуть установлюватися згідно з п.п. 3.4.7 Умов № 308/159 працівникам, які використовують їх у роботі.

Конкретний перелік посад працівників, яким установлюється ця доплата, має затверджуватися в колективному договорі, а виконання таких робіт має бути передбачено в посадових обов’язках працівників (див. лист Мінпраці від 09.09.2009 р. № 540/13/84-09).

Така доплата здійснюється за умови наявності дезінфікуючих засобів в обліку та їх видачі працівникам, які застосовують такі засоби у роботі.

Таким чином, працівники бактеріологічної лабораторії лікарні мають право на підвищення посадового окладу відповідно до п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 та на доплату за роботу з дезінфікуючими засобами у розмірі 10 % (за умови використання таких засобів у роботі) одночасно. Нагадаємо, що доплати установлюються до посадового окладу з урахуванням підвищень (п. 3.5 Умов № 308/519).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі