Теми статей
Обрати теми

Щодо подання податкового розрахунку за ф. № 1ДФ

Редакція ББ
Лист від 30.04.2013 р. № 2618/5/99-99-17-03-03-16

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

ЩОДО ПОДАННЯ ПОДАТКОВОГО РОЗРАХУНКУ ЗА Ф. № 1ДФ

Лист від 30.04.2013 р. № 2618/5/99-99-17-03-03-16

 

Міністерство доходів і зборів України <…> щодо застосування норм Податкового кодексу України в частині подання звітності з податку на доходи фізичних осіб, одержані у вигляді стипендії, повідомляє таке.

Відповідно до п. 70.5 ст. 70 розділу II Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — Кодекс) фізична особа — платник податків, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, зобов’язана особисто подати відповідному органу державної податкової служби повідомлення та документи для забезпечення її обліку за прізвищем, ім’ям, по батькові і серією та номером паспорта, а також пред’явити паспорт.

Підпунктом «б» п. 176.2 ст. 176 Кодексу встановлено, що особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу державної податкової служби за місцем свого розташування.

Форма податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. № 1ДФ) та Порядок її заповнення і подання податковими агентами до органу державної податкової служби затверджені наказом ДПА України від 24.12.2010 р. № 1020, який набрав чинності з 1 квітня 2011 року.

Згідно із п.п. 3.1.13 п. 3.1 Порядку у графі 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта» відображається реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта фізичної особи (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті), про яку надається інформація в податковому розрахунку.

Таким чином, податковий агент при виплаті доходу у вигляді стипендії фізичній особі (студенту), яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, відображає у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ серію та номер паспорта такої ocoби, у паспорті якої є відмітка про наявність права сплачувати платежі без реєстраційного номера облікової картки платника податків.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ЯК ЗАПОВНИТИ ПОДАТКОВИЙ РОЗРАХУНОК ЗА ФОРМОЮ № 1ДФ,
 ЯКЩО У СТУДЕНТА НЕМАЄ ІДЕНТИФІКАЦІЙНОГО НОМЕРА

Не дуже часто, але навчальні заклади стикаються із запитанням, відповідь на яке надано в листі, що коментується. Пов’язане воно із заповненням Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ при виплаті стипендії студенту, який через свої релігійні переконання відмовляється від отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера).

Міндоходів роз’яснило: у цьому випадку навчальний заклад повинен відобразити у графі «Податковий номер або серія та номер паспорта*» Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ серію і номер паспорта особи, у паспорті якої є відмітка про наявність права сплачувати платежі без реєстраційного номера облікової картки платника податків. Зауважимо: це прямо передбачено п.п. 3.1.13 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020.

Складніша ситуація, коли особа ще не має паспорта, наприклад, якщо йдеться про учнів професійно-технічних навчальних закладів. Як бути в цьому випадку? Відповідь на це запитання надана в консультації фахівця Міндоходів на с. 12 цього номера.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі